Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Програма корупція 20_03_2012.doc
Скачиваний:
1
Добавлен:
29.08.2019
Размер:
313.86 Кб
Скачать

Змістовий модуль і.

Основні засади запобігання та протидії корупції в публічній та приватній сферах суспільного життя України: наукові та правові аспекти.

Тема 1. Соціальні та законодавчі механізми протидії корупції: національний та міжнародний досвід.

Лекція 1. Корупція як багатоаспектне діяння: поняття, історія виникнення, визначення політичних, економічних та управлінських чинників.

  1. Історія виникнення корупції.

  2. Детермінанти корупції в контексті глобалізації.

  3. Політичні, економічні та управлінські чинники корупції.

Методологія викладання та мета вивчення дисципліни. Корупція як предмет вивчення; її детермінанти (фактори і чинники) у перехідному суспільстві.

Корупція – складне соціально-економічне та політично-правове явище, породжене відсутністю і послабленням контролю з боку соціуму (громадян та їх організаційних форм) за органами публічної політичної влади та їх посадових осіб, є найнебезпечним сегментом організованої злочинності.

Відповідно до ч.2 ст.5 та ч.2 ст.19 Конституції України «Органи державної влади та органи місцевого самоврядування, їх посадові особи зобов’язані діяти лише на підставі, в межах повноважень та у спосіб, що передбачені Конституцією та законами України». При цьому держава відповідає перед людиною за свою діяльність, оскільки утвердження і забезпечення прав і свобод людини є її головним обов’язком (ст.3).

Сьогодення засвідчує криміналізацію суспільства і насамперед публічної влади, яка втратила імунітет до корупції, що вражає своїм обсягом, характером та масштабом впливу на політичне, соціально-економічне та міжнародне життя України. У зв’язку з цим Україну визнають як одну із найкорумпованіших держав світу. А тому боротьба з корупцією, в тому числі із застосуванням кримінально-правових заходів, життєво необхідна.

Семінарське заняття .

1. Роль, значення та вплив створеного в межах Ради Європи, Європейського Союзу, Співдружності Незалежних Держав, Організації Об’єднаних Націй антикорупційного законодавства та законодавства по боротьбі з організованою злочинністю на законодавство України.

2. Проблема реалізації рекомендацій Парламентської асамблеї, Комітету Міністрів Ради Європи та інших міжнародних інституцій щодо гармонізації антикорупційного законодавства до правової системи України.

Завдання для самостійної роботи ( 2 год.).

  1. Історичні передумови виникнення корупції.

  2. Поняття та соціальна сутність корупції.

  3. Детермінанти корупції: політичні, економічні, соціальні, міжнародні.

  4. Особливості корупції в перехідний період.

Лекція 2. Міжнародні нормативно-правові акти, Конституція України та чинне законодавство як юридичний механізм запобігання та протидії корупції

  1. Міжнародно-правові документи оон та Ради Європи як правова основа створення українського антикорупційного законодавства.

  2. Антикорупційне законодавство як юридична підстава відповідальності за дестабілізацію безпеки суспільства, політичного та економічного життя держави, прояви організованої злочинності.

  3. Деякі юридичні проблеми сучасного механізму запобігання та протидії корупції.

Враховуючи, що «корупція загрожує правопорядку, демократії та правам людини, руйнує належне управління, чесність та соціальну справедливість, перешкоджає конкуренції та економічному розвиткові і загрожує стабільності демократичних інститутів і моральним засадам суспільства» (Преамбула Кримінальної конвенції про боротьбу з корупцією Ради Європи), а тому лекції, практичні заняття та спланована самостійна робота студентів покликані забезпечити поглиблене знання антикорупційного права, норм Кримінального законодавства України та зарубіжних держав, норм адміністративного, цивільного та господарського законодавства, що спрямовані на протидію корупції, виробити навички наукового дослідження правових норм та їх науково-практичне застосування.

Семінарське заняття.

1. Загальна характеристика, поняття та види антикорупційного законодавства.

2. Питання узгодженості термінів, словосполучень та термінопонять антикорупційного законодавства України з міжнародними нормативно-правовими актами.

3. Нормативне визначення поняття корупційного правопорушення в приватному секторі правової системи України.

4. Роль громадських інституцій у запобіганні корупції.

Завдання для самостійної роботи (3 год).

1. Визначити юридичні підстави запобіганню та протидії корупції за законодавством України.

2. Визначить поняття та охарактеризуйте антикорупційне законодавство України.

3. Охарактеризуйте нормативні підстави боротьби з корупцією в приватному секторі правової системи України.

4. Визначить систему обмежень (заборон), спрямованих на запобігання та протидію корупції.

Лекція 3. Проблеми визначення суб'єктів антикорупційного законодавства.