Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Програма корупція 20_03_2012.doc
Скачиваний:
1
Добавлен:
29.08.2019
Размер:
313.86 Кб
Скачать

Змістовий модуль іі. Корупція та організована злочинність: проблеми кримінальної відповідальності.

Лекція 5. Стан імплементації в антикорупційне законодавство України Європейських нормативно-правових актів та рекомендацій міжнародних антикорупційних органів.

  1. Міжнародне співробітництво України у сфері запобігання і протидії корупції з іноземними державами, міжнародними організаціями, які здійснюють заходи щодо запобігання і протидії корупції.

  2. Стан відповідності кримінального законодавства України європейським стандартам боротьби з корупцією в контексті зобов'язань України.

Семінарське заняття (2 год.).

1. Відповідність кримінального законодавства України принципам і стандартам, визначених конвенційними нормами.

2. Проблема повернення в Україну коштів, та іншого майна, одержаних внаслідок корупційних злочинів.

Завдання для самостійної роботи (5 год.).

1. Стан відповідності чинного кримінального законодавства України стандартам боротьби з корупцією, встановленим законодавством та міжнародними-договорами України, згоду на обов'язковість яких надано Верховною Радою України.

2. Нормативне визначення розпорядження коштами та іншим майном, здобутих в результаті вчинення корупційного злочину відповідно до законодавства та міжнародних договорів України.

Лекція 6. Питання відповідальності за корупційні злочини, вчинені у сфері службової діяльності та професійної діяльності, пов'язаної з наданням публічних послуг.

  1. Кримінальна відповідальність за корупційні злочини, вчинені у сфері службової діяльності: поняття, види, юридичні ознаки.

  2. Проблеми кваліфікації корупційних злочинів, вчинених у сфері службової та професійної діяльності, яка пов'язана з наданням публічних послуг особою юридичної особи приватного права незалежно від організаційно-правової форми.

Семінарське заняття (2 год.).

1. Загальна характеристика та види злочинів у сфері службової діяльності в юридичних особах приватного права та професійної діяльності, пов’язаної з наданням публічних послуг.

2. Визначення особливостей кримінально-правових ознак злочинів у сфері службової діяльності та професійної діяльності, пов'язаної із наданням публічних послуг.

Завдання для самостійної роботи (6 год.).

1. Охарактеризуйте ознаки злочинів у сфері службової діяльності в юридичних особах приватного права та професійної діяльності, пов’язаної з наданням публічних послуг.

2. Визначить юридичні ознаки неправомірної вигоди.

3. Особливості визначення ознак зловживанням повноваженнями.

4. Які форми здійснення перевищення повноважень.

5. Відмінні ознаки зловживання повноважень від перевищення повноважень.

6. Відмінність корупційного підкупу від підкупу особи, яка надає публічні послуги.

7. Наведіть критерії визначення співвідношення корупції та хабарництва.

8. Дайте визначення понять «юридична особа публічного права», «юридична особа приватного права» та назвіть їх юридичні відмінності.

Лекція 7. Питання кваліфікації та призначення покарання за корупційні злочини.