Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Основи самостійної роботи Опорний конмпект лекц...doc
Скачиваний:
9
Добавлен:
16.11.2019
Размер:
890.88 Кб
Скачать

2.4. Організаційні принципи розпорядку дня на основі біоритмів

Біоритм – фізичні, психічні та інтелектуальні кондиції людини, схильні до циклічних коливань, підвладних попередньому розрахунку.

Мета науки про біоритми полягає у тому, щоб виявити біологічні закономірності коливання наших життєвих сил і, тим самим, зробити можливим планування нашої активності з урахуванням так званих сильних та слабких днів. У нашій працездатності є регулярні фази активності та фази пасивності, і ми не повинні довгий час жити всупереч показникам стрілок цього «внутрішнього годинника». Основою вчення про біоритми є об’єктивна істина, згідно з якою в організмі людини постійно відбуваються процеси побудови та руйнування клітин, що суттєво впливає на фізичний стан та активність.

Згідно з теорією біоритмів кожна людина від народження знаходиться під впливом трьох різних потоків енергії, які постійно змінюються. Випромінювання енергії організмом означає активність (підйом), поглинання енергії – відпочинок (спад).

Розрізняють три окремих ритми:

Ф – фізичний ритм (тривалість періоду – 23 доби, перепад – кожні 11,5 діб). Він впливає на фізичну силу та на силу волі.

П – психічний ритм (тривалість періоду – 28 діб, перепад – кожні 14 діб). Обумовлює динаміку почуттів, настроїв, творчих сил.

І – інтелектуальний ритм (тривалість періоду – 33 доби, перепад – кожні 16,5 діб). Впливає на розумові здібності, на здатність до концентрації.

На біоритмограмі будь-якої людини можна спостерігати постійну зміну фаз накопичення енергії (-) і її витрачення (+) у трьох життєвих сферах. Ці циклічні коливання можуть носити і комплексний характер, якщо внаслідок яких-небудь екстраординарних подій, таких як важкий шок, операція тощо, виникають зрушення ритмів, які згодом приходять знов у норму (Рис. 2 ).

Точки перепаду

ПІДЙОМ

__________________________________________________________________

СПАД

Рис. 2. Біоритм людини

Можливості використання біоритміки необмежені, тому що вона торкається майже всіх життєвих сфер: здоров’я, роботи, сімейного та громадського життя, дозвілля, спорту тощо. Так, наприклад, за допомогою біоритміки на деяких японських та американських підприємствах вдалося зменшити кількість нещасних випадків на 30, 50 і навіть 60%!

За допомогою побудови біоритмограми виникає можливість, в залежності від виду та значення тієї чи іншої діяльності, передбачити при плануванні на довгий період часу коливання індивідуальної працездатності та, тим самим, гарантувати більшу ефективність у роботі.

Поряд з коливанням біоритмів, які займають тривалий період часу, спостерігаються коливання денної працездатності. Наука хронобіологія досліджує ритм життя, що визначається рухом Сонця та фазами Луни. Вчені вважають, що наші органи та інтелект функціонують у чітко обумовлених добових ритмах (Таблиця 6).

При складанні розпорядку дня та плануванні майбутніх завдань доцільно враховувати як дані графіка денної продуктивності, так і свій біоритмічний стан, хоча й не треба переоцінювати їх.

Таблиця 6

Добові ритми функціонування організму людини

Час, година

Функція

Процес

0-4

Година народження

З’являється на світ найбільше дітей

2

Година сліпоти

Гострота зору найнижча

4-5

Година в’ялості

Найнижчий кров’яний тиск

8

Година любові

Найбільша секреція статевих гормонів

9-10

Година візиту для лікаря

Шкіра найбільш чутлива до уколів

10-12

Година «контактів»

Рукостискання найбільш сильне

13

Година травлення

Утворюється найбільше шлункового соку, навіть якщо людина не вживала ніякої їжі

13.30

Година фізичної культури

М’язи працюють з найбільшою віддачею

15-16

Година майстерності

Пальці найбільш рухливі

16-18

Година спорту

Легені дихають найбільш інтенсивно

16-18

Година росту

Волосся та нігті відростають найшвидше

17-19

Година органів відчуття

Відчуття смаку, слух та нюх особливо загострені

18-20

Година тверезості

Печінка розщеплює алкоголь найбільш ефективно

18-20

Година краси

Шкіра найбільш чутлива до косметичних засобів

20-22

Година спілкування

Самотність переноситься найважче

22

Година імунітету

Імунна система запобігає інфекціям найбільш ефективно