Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Основи самостійної роботи Опорний конмпект лекц...doc
Скачиваний:
9
Добавлен:
16.11.2019
Размер:
890.88 Кб
Скачать

5.1. Специфіка опрацювання різних джерел інформації

При опрацюванні літературних джерел потрібно враховувати, що характер розміщення важливої змістовної інформації в них залежить від їх виду.

Довідкові тексти, газетні та журнальні статті найважливішу інформацію містять на початку, а другорядну – наприкінці. Тому особливу увагу доцільно звернути на перші кілька абзаців тексту.

У коментарях та висловлюваннях з будь-якого питання суттєва інформація (а саме, висновок автора) наводиться, як правило, лише у заключному реченні.

У монографіях та колективних роботах, які присвячені розкриттю кількох значних за обсягом проблем, постановка конкретних питань і їх вирішення відбуваються на початку і наприкінці кожної глави чи розділу.

Спеціальні статті мають чітку структуру, які закріплена вимогами ВАКу. У вступі вони обов’язково містять опис проблем, в основній частині – їх розробку і в заключній частині – висновки чи погляд у майбутнє.

Окрему увагу доцільно звертати на ключові слова та поняття, які виділяються особливим шрифтом, на схеми та таблиці, які можуть містити як цікавий ілюстративний матеріал, так і короткий виклад основних моментів роботи.

5.2. Аналітико-систематична робота з текстом підручника

Приблизно 30% робочого часу студента витрачається на читання! Удосконалення техніки читання означає удосконалення організації праці.

Раціональне читання допомагає краще упоратись з обсягом інформації, в той час як безсистемне читання означає втрату часу.

Різноманітні засоби та форми раціонального читання можна згрупувати у залежності від того, використовуються вони до, під час чи після самого процесу читання.

Раціональне читання, перш за все, передбачає цілеспрямований відбір та прийняття рішення стосовно того, чи потрібно той чи інший матеріал читати взагалі, і якщо так, то у якому обсязі.

Читання – раціональний процес, який потребує попередньої підготовки. Раціонально використовувати час допоможуть питання, поставлені перед читанням:

  • Що я повинен прочитати?

  • Що я зобов’язаний прочитати?

  • Що хочу прочитати?

  • Що я хочу взнати у результаті читання?

  • Що можна прочитати пізніше?

  • Що взагалі не треба читати?

Обираючи матеріал для читання, пам’ятайте про такі рекомендації:

  1. Сумлінно відбирайте свій матеріал для читання, перед тим як обробляти його.

  2. Збирайте невеликі тексти для серійної обробки у робочі блоки та резервуйте у своєму тижневому плані щонайменше одну годину для їх читання

Якщо після фази селекції ви прийняли позитивне рішення, а саме, вивчати відповідний текст, ви зможете читати його, керуючись наступними методами в залежності від цілепокладання:

Орієнтовне читання – перше сприйняття змісту, щоб визначити, що очікує читача (остання змога перевірити, чи треба опрацьовувати цей текст).

Вивчаюче читання – віднайдення суттєвого (визначення того, яка інформація важлива, менш важлива і не важлива зовсім).

Узагальнююче читання – узагальнення змісту і критична оцінка прочитаного матеріалу (фіксація основних думок з приводу прочитаного).