Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
вузли.doc
Скачиваний:
47
Добавлен:
16.11.2019
Размер:
11.7 Mб
Скачать

Мал. 34. Техніка в’язки плоского вузла

а) перший спосіб в’язки; б) другий спосіб в’язки.

Хочу звернути увагу керівників гуртків і секцій, що перед тим як використати цей вузол на практиці для якого-небудь відповідального діла, потрібно точно запам’ятати його схему і зв’язувати мотузки точно по ній, без яких-либонь відхилень. Тільки в такому випадку плоский вузол послужить вам вірну службу і не підведе.

Цим морським вузлом можна зв’язувати навіть стальні троси, на які буде велике навантаження, наприклад, при витаскуванні трактором застряглого важкого грузовика.

  1. Шкотовий вузол.

Цей вузол дістав свою назву від слова «шкот» — снасть, якою керують парусом, розтягуючи її за один чи два кути в залежності від форми паруса.

Шкотовий вузол простий і дуже легко розв’язується і оправдовує своє призначення. Сильно затягуючись, він не псує мотузку.

Принцип в’язки цього вузла полягає в тому, що тонкий ходовий кінець проходить під корінним і при натягуванні прижимається їм у петлі утвореної більш товстою мотузкою. Використовуючи цей вузол потрібно пам’ятати про те, що він надійно тримає тільки тоді, коли на мотузку прикладена тяга. Цей вузол в’яжеться майже так як і прямий, але його ходовий кінець пропускають не рядом з корінним, а під нього.

Шкотовий вузол потребує контрольних вузлів.

Мал. 35. Техніка в’язки шкотового вузла

  1. Вінбрамшкотовий вузол.

Цей вузол — зрідні шкотового і брамшкотового, але він більш надійний ніж перші два, тому що не зразу розв’язуються, коли закінчується тяга на мотузку. Від шкотового і брамшкотового вузлів він відрізняється тим, що петлю обносять ходовим кінцем не один як у шкотового і не два як у брамшкотового, а три рази і під корінний кінець пропускають відповідно три рази. Після зав’язування цього вузла його потрібно розправити і затягнути. Вінбрамшкотовий вузол потребує контрольні вузли.

Мал. 36. Техніка в’язання вінбрамшкотового вузла

  1. Незатягуючі вузли.

Це група вузлів, які в’яжуться навколо опори. Вони надійні, міцні, швидко розв’язуються. Їх можна використовувати при наведенні стаціонарних навісних переправ.

  1. Простий напівштик.

Це один з самих простих незатягуючих вузлів.

Ходовий кінець мотузки обнесіть навколо опори, до якої хочете її прив’язати, потім — навколо корінного кінця мотузки і пропустіть в петлю, яка утворилася.

Цей вузол потребує в’язки контрольного вузла.

Зав’язаний таким чином вузол надійно витримує сильну тягу. Він може переміститися до предмета, але ніколи не затягнеться.

Мал. 37. Техніка в’язання вузла «простий напівштик»

  1. Простий штик.

Два однакових напівштика складають вузол, який називається простим штиком. Щоб відрізнити правильно зав’язаний штик від неправильного, дві петлі потрібно зблизити. Якщо при цьому вийде вузол «стремено», то значить простий штик зв’язано вірно. Максимальне число напівштиків в цьому вузлі не повинно перевищувати трьох, так як міцність вузла при збільшенні числа напівштиків не збільшиться. Про надійність цього вузла красномовно говорять стародавні англійські морські прислів’я: «Два напівштика врятували корабль королеви, а три напівштика — це більш ніж потрібно для королівської яхти».

Цей вузол потребує контрольного вузла.