Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
гик_курсова робота_готово.doc
Скачиваний:
2
Добавлен:
13.11.2019
Размер:
153.6 Кб
Скачать

18

Міністерство освіти і науки, молоді та спорту україни чернігівський державний технологічний університет гроші та кредит

методичні вказівки до виконання курсової роботи для студентів

напряму підготовки 6.030508 «Фінанси і кредит»

Затверджено

на засіданні кафедри фінансів

Протокол № __від __.__________2012р.

Чернігів чдту 2012

Гроші та кредит. Методичні вказівки до виконання курсової роботи для студентів напряму підготовки 6.030508 «Фінанси і кредит» / Укл.: Шишкіна О.В., Дубина М.В. – Чернігів: ЧДТУ, 2012. – 17с.

Укладачі:

Шишкіна Олена Вікторівна, кандидат економічних наук, доцент

Дубина Максим Вікторович, кандидат економічних наук

Відповідальний за випуск:

Ільчук Валерій Петрович, завідувач кафедри фінансів Чернігівського державного технологічного університету, доктор економічних наук, професор

Рецензент:

Панченко Олена Іванівна, кандидат економічних наук, доцент кафедри фінансів Чернігівського державного технологічного університету

Передмова

Сучасний фахівець з фінансів здатен досягти успіху в своїй професіональній діяльності тільки за умови наявності чіткого уявлення щодо сутності і видів грошей, кредиту, грошово-кредитного обороту, валюти і валютних відносин, організації грошового обороту; знання основних принципів побудови грошових систем й правил кредитування; розуміння впливу грошово-кредитної та фіскально-бюджетної політики на економічний розвиток держави. Зауважимо, що тільки свідоме використовування інструментів грошово-кредитної системи здатне забезпечити ефективність роботи господарюючих суб’єктів у всіх ланках суспільного виробництва.

Дисципліна «Гроші та кредит» є нормативною і належить до циклу природничо-наукової підготовки. Наукове розуміння проблем грошей, грошового обігу, кредитних відносин, банківської справи є необхідним компонентом становлення професійних економічних знань студентів.

Предметом дисципліни є особлива сфера виробничих відносин, яка пов’язана з функціонуванням грошей, кредиту, банків, бірж. Предмет дисципліни передбачає поглиблене вивчення студентами організації грошових і кредитних відносин у ринковому просторі, які виникають у процесі кругообігу товарів, послуг та функціонування фінансового ринку, а також зовнішні валютні ринки, валютні відносини і системи.

Метою вивчення дисципліни є оволодіння студентами базовими знаннями з питань грошей, кредиту, грошово-кредитного обігу, необхідних для практичної діяльності в умовах ринкової економіки.

Головні завдання курсу полягають в тому, щоб: довести до студентів зміст механізму походження і розвитку економічних категорій «гроші» і «кредит»; ознайомити студентів з провідними теоріями в сфері грошово-кредитних відносин; сформувати у студентів теоретичну та методологічну базу знань, необхідну і достатню для практичного використання грошово-кредитних інструментів; навчити студентів методикам аналізу грошово-кредитної політики, яка проводиться в країні; ознайомити студентів з міжнародним досвідом організації грошово-кредитної системи і дослідити можливість використання його в Україні.

Виконання курсової роботи спрямовано на закріплення і поглиблення знань з даної дисципліни; систематизацію та узагальнення знань студентів з основ здійснення грошово-кредитної, фіскально-бюджетної та валютної політики держави, механізму функціонування ринку грошового ринку і грошово-кредитної системи країни в цілому.