Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Веданта і індійська культура.doc
Скачиваний:
1
Добавлен:
25.11.2019
Размер:
73.22 Кб
Скачать

Веданта і індійська культура

Духовність, життєвий стержень індійської культури

      Індійська цивілізація нараховує більше п'яти тисяч років. За цей тривалий період часу в її рамках сформувалася унікальна високорозвинена і багатогранна культура. Незважаючи на численні регіональні, соціальні та лінгвістичні відмінності, властиві країні, в основі індійської культури завжди лежало єдність. Більш того, з ведичних часів і до наших днів збереглася безперервність культурної традиції, незважаючи на незліченні війни всередині країни, вторгнення ззовні і двовікову засилля британців. Це непорушну єдність і безперервність культурної традиції грунтуються на її потужному духовному фундаменті.

      Свамі Вівекананда говорив, що у кожної цивілізації або культури є свій особливий життєвий стрижень, домінуюча характеристика або напрямок розвитку. Він вважав, що життєвим стержнем індійської культури є духовність. Під духовністю розуміється життєвий шлях, спрямований до вищому призначенням або мети життя - реалізації Вищого Я або Бога.

Єдність філософії і релігії в Індії

      Індійська духовність йде корінням глибоко в стародавні філософські та релігійні традиції. Філософія з'явилася як результат проникнення в таємниці життя і буття. У Стародавній Греції склалася схожа ситуація. Однак, як зазначав Свамі Вівекананда, грецькі філософи обмежували об'єкт свого дослідження зовнішнім світом, і їх єдиним методом були умоглядні побудови, в той час як в Індії об'єктом філософського дослідження був внутрішній світ. Індійські мудреці, звані «Ріші» або «провидці», розробили спеціальні техніки для виходу за межі обмежень почуттів і звичайного розуму, які збирацько називаються Йогою. Занурюючись у глибини свідомості за допомогою цих технік, вони відкрили ряд важливих істин про справжній природі людини і всесвіту.

      Мудреці відкрили, що справжня природа людини - це не тіло або розум, які схильні до змін і тлінні, а дух, який є незмінним, безсмертним, чистим свідомістю. Вони назвали його Атманом. Атман - це справжнє «Я» людини, істинний пізнає, дійсне джерело людського знання, щастя і сили. Ріші також відкрили, що всі індивідуальні «я» є частинками нескінченного Свідомості, яке вони назвали Брахманом. Брахман - це Вища Реальність, першопричина всесвіту. Неведення щодо істинної природи людини є основною причиною страждання людей і пов'язують їх оков. Здобувши справжнє знання Атмана і Брахмана, можна звільнитися від страждань і кайданів і досягти стану безсмертя, вічного спокою і реалізації, відомого як Мукті.

      Релігія в стародавній Індії означала життєвий шлях, який дає людині можливість пізнати свою справжню природу і досягти Мукті.

      Таким чином, філософія допомагала скласти правильне судження про Реальності, в той час як релігія вказувала правильний життєвий шлях; філософія давала уявлення, в той час як релігія приводила до реалізації; філософія була теорією, в той час як релігія практикою. Таким чином, в стародавній Індії філософія та релігія доповнювали один одного. Фактично, вони разом складали єдине устремління, інтегральну дисципліну. Ця інтегральна релігійна філософія чи філософська релігія називалася веданти. Веданта отримала свою назву завдяки тому, що її основні принципи складають останню частину або кульмінацію древніх священних писань, відомих як Веди.

Веди

      Веди являють собою найдавніші і найбільш авторитетні священні книги індуїзму. Всі інші священні книги грають по відношенню до них підлеглу роль. Вони не є нічиїм твором, вони «відкрилися» Ріші; тому їх називають «шруті» - почуте. Найбільш рання частина Вед, можливо, була написана між 2000 р. до н.е. і 1000 р. до н.е. Існує чотири веди: Рігведа, Яджурведа, Самаведа і Атхарваведа. Кожна з них містить чотири розділи: Самхита, Брахмана, Араньяки і упанішади.

      Самхита. Цей розділ являє собою збірник гімнів, присвячених різним божествам. Багато хто з цих гімнів володіють глибоким містичним сенсом.

      Брахмана. Цей розділ присвячений різним ритуалам, а також викладу моральних принципів.

      Араньяки. Цей розділ містить різні теми для медитацій чи роздумів. Деякі з цих медитацій є роздумами над сенсом зовнішніх ритуалів.

      Упанішади. У них зафіксовано трансцендентальний досвід, набутий Ріші допомогою різних споглядальних технік. Цей досвід являє собою одкровення про Атмані, Брахмані та інших вічних, універсальних істинах, пов'язаних з Вищою Реальністю.

      Ці вічні істини і принципи духовного світу, розкидані по Упанішадам, були зведені воєдино і систематизовано Бадараяной у формі сутр або афоризмів в 5 в. до н.е. Ці сутри, відомі як Брахма-сутри, є основою філософської системи, відомої як Веданта-даршан.