Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
бюджетна сисетма.docx
Скачиваний:
2
Добавлен:
27.11.2019
Размер:
80.45 Кб
Скачать

Тема 1: Сутність і значення бюджету держави

  1. Призначення і роль бюджету

Бюджет – фонд фінансових ресурсів, який перебуває у розпорядженні органів виконавчої влади певного рівня й використовується для виконання покладених на них функцій, передбачених конституцією. А також це документ, в якому відображені доходи і витрати держави, органів місцевого самоврядування. Головне призначення бюджету – регулювання розподілу і перерозподілу ВВП за підрозділами вир-ва, галузями ек-ки, адмін.-терит.утвореннями, верствами населення, грунтуючись на потребах ринкового господарства відповідно до визначеної фін.політики.

  1. Бюджет як економічна категорія і як фінансовий план

Фін.система вкл. 4 рівні: 1)макрорівень(підприємства, дом.госп.), 2)макрорівень(держ.фін.), 3)світове госп.(міжнародні фін.), 4)фін.ринок(фондовий, валютний, банківський, страхові компанії, інвестиції). Специфічними ознаками бюджетних відносин є: 1)перерозподільчий характер(перерозп.ВВП), 2)всеохоплюючий х-р(вкл. всі юр. і фіз..особи), 3)законодавче регулювання – здійсн.за 3 напрямами: *загальний(бедж.кодекс України), *законами, що регламентують доходи і видатки, *щорічний закон про бюджет. З точки зору послідовності розподілу ВВП існує дві фін.моделі країни: 1)в умовах ринкової ек-ки – створений ВВП спочатку розподіляється між його виробниками, а потім здійсн.формування бюджету шляхом оподаткування, 2)у межах адмін..ек-ки – держава спочатку централізує в бюджеті необх.частину ВВП, а залишок розподіляється між виробниками. Бюджет як економічна категорія характеризує рух грошових потоків між державою та юридичними і фізичними особами. Бюджет як фінансовий план-являє собою розпис доходів і видатків держави якій затверджуєтся органами законодавчої і представницької влади у вигляді закону. Він відображає економічну ,соціальну,військову і міжнародну політику держави. Стан бюджету як фінансовий план характеризує 3 показники: 1. рівновага доходів і видатків (доходи =видаткам)1%; 2. бюджетний профіцит (перевищення доходів над видатками); 3. бюджетний дефіцит (перевищення видатків над доходами);

  1. Роль бюджету у фінансово-кредитному механізмі

Фінансово-кредитний механізм є сукупністю фінансових методів впливу на соціально-економічний розвиток країни. Він складається з двох підсистем:1) фінансове забезпечення;2) фінансове регулювання. Фінансове забезпечення здійснюється у таких чотирьох формах:1.Самофінансування — покриття витрат за рахунок власних коштів. Це — вихідна форма.2. Кредитування — покриття витрат за рахунок позичених коштів. Це — регулююча форма.3.Акціонерний капітал — форма колективного капіталу, яка дає змогу концентрувати великі ресурси.4. Бюджетні асигнування — форма державного фінансового забезпечення. 3 одного боку, вона є підпорядкованою, тобто використовується тоді, коли не вистачає інших джерел або їх важко сформувати (це насамперед непривабливі для приватно- , го бізнесу сфери діяльності). 3 іншого боку, ці асигнування можуть виконувати регулюючу роль при порушенні рівноваги цін (наприклад, субсидії виробникам сільськогосподарської продукції). За певних історичних умов бюджетні асигнування відіграють дуже важливу роль у формуванні національної економіки на основі кейнсіанської теорії бюджетного мультиплікатора. Фінансове регулювання пов'язане з податковою системою і регулюючою функцією податків та з бюджетним субсидіюванням. Особлива роль належить бюджетному вирівнюванню.