Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Бонд.doc
Скачиваний:
1
Добавлен:
14.04.2019
Размер:
2.51 Mб
Скачать

М іністерство освіти і науки, молоді та спорту України

Чернігівський державний технологічний університет

Кафедра технології машинобудування

Розрахунково-графічна робота

З дисципліни «Теоретичні основи технології виготовлення деталей та складання машин»

Виконав

Студент групи ІМ-081 Реп’ях І.В.

Перевірив

професор Бондаренко С. Г.

Чернігів 2011

  1. Завдання

С кладальна одиниця – натяжна станція транспортера;

Деталь – стійка 1;

Конструкторсько-технологічна задача – забезпечити мінімальне сповзання стрічки з роликів 5 .

Рисунок1.1 – Натяжна станція транспортера

2. Службове призначення складальної одиниці і деталі

2.1 Схема, опис конструкції і роботи стрічкового транспортера

Стрічковий транспортер призначений для безперервного переміщення кондитерських виробів, фасованих у коробки.

Транспортер складається (рисунок 2.1) з рами 11 на якій знаходяться: приводний барабан 7,роликоопори 5 на яких натягнена стрічка 4, яка є вантажонесучим і тяговим органом, привода, який складається з двигуна 8, редуктора 9, зубчастої передачі 10 та муфти. Для компенсації видовження стрічки використовують натяжний пристрій 6. Завантаження рухомої стрічки транспортера вантажем 2 здійснюється за допомогою лотка 1, а розван­та­ження за допомогою лотка 3.

Переміщення стрічки відбувається в такій послідовності: від двигуна 8 через муфту і редуктор 9 , через зубчату передачу 10 обертовий момент передається на приводний барабан 7 , завдяки зчепленню між стрічкою і приводним барабаном відбувається рух стрічки. Завантаження рухомої стрічки транспортера здійснюється за допомогою лотка 1, а розвантаження за допомогою лотка 3.

Рисунок 2.1 – Стрічковий транспортер:

1 – завантажувальний лоток;2 – вантаж;3 – розвантажувальний лоток;4 – стрічка;5 – роликоопори;6 – натяж­ний пристрій ;7 – приводний барабан;8 – двигун;9 – редуктор;10 – зубчаста передача; 11 – рама

ЧДТУ

2.2 Службове призначення транспортера

Службовим призначенням даного стрічкового транспортера є безперервне переміщення кондитерських виробів,фасованих у коробки (це є основною функцією машини Фо).

Уточнення Фо: на даному транспортері можливо переміщувати коробки массою до 50 кг і величиною до 200х500 мм. Масова продуктивність до 10 т/годину, швидкість переміщення вантажу 0.3-0.5 м/с. Кут нахилу транспортера 20 о. Кут обхвату приводного барабану стрічкою – 210...230 [2]. Довжина транспортера 5000 мм. Потужність привода транспортера Р=0,15 кВт. В транспортері використовується гумотканинна стрічка ТЛК 3004 для харчових продуктів.

Час роботи: 6 год/добу,строк служби 24000 години.

Діапазон температури при якому транспортер буде виконувати своє службове призначення становить + С. Відносна вологість повітря повинна бути в межах 75 ± 10%.

2.3 Опис конструкції і роботи натяжної станції транспортера

Натяжна станція транспортера використовується для створення необхідного натягу стрічки транспортера [2].

Натяжна станція транспортера складається з стояка до якого кріпляться: гвинтами 14 направляюча плата 8 і болтами 13 планки 7,в яких встановлені вісі 9 підтримуючих роликів. Для більшої жорсткості планки 7 скріплені стяжкою 11.На вісях 9 знаходяться два підтримуючи ролики 5. В ролики 5 запресовані ступиці, а в ступиці , для зменшення тертя, запресовані втулки 3 (див. завдання). Ролики вільно обертаються на вісях. Вісь натяжного ролика складається з двох напіввісей 4 і 6, які з’єднані між собою і встановлені в прорізях стійки 1. Кінці вісей мають головки , в які вкручені гвинти 12, які встановлені у виступах стійки. Натяг стрічки транспортеру регулюється переміщенням вісі натяжного ролика гвинтами 12 у прорізях стійки.

Поверхні, що труться змащують через маслянку 21. До станини машини натяжна станція транспортера кріпиться болтами 14.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]