Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
бюджетна сисетма.docx
Скачиваний:
2
Добавлен:
27.11.2019
Размер:
80.45 Кб
Скачать

Тема 6.Видатки бюджету на соціальний захист населення і соціальну сферу

  1. Система видатків на соц..Захист населення

Видатки бюджету на соціальний захист населення — це насамперед видатки, спрямовані на адресну підтримку малозабезпечених громадян, встановлення певного рівня забезпечення прожиткового мінімуму для різних груп населення, соціальний захист осіб, що опинилися в екстремальних умовах (біженці, безпритульні тощо).

Видатки на соціальний захист та соціальне забезпечення включають:• виплату пенсій і допомоги;• пільги ветеранам війни і праці;• допомогу сім'ям з дітьми;• інші види соціальної допомоги;• пенсії військовослужбовцям та особам начальницького і рядового складу;• кошти з бюджету, що передаються до Фонду соціального захисту інвалідів України;• фінансування: *дитячих закладів-інтернатів;*притулків для неповнолітніх;*соціального захисту неповнолітніх;*будинків-інтернатів для пристарілих та інвалідів;*інших закладів і заходів у галузі соціальної політики;*молодіжних програм;

Видатки на соціальну сферу включають фінансування:• освіти: загальноосвітні школи; школи-інтернати; дошкільні заклади; професійно-технічні училища; заклади післядипломної освіти;• охорони здоров'я: медичні заклади; санітарно-епідеміологічна служба; інші заклади;• культури: театри; музеї; бібліотеки; клуби; заповідники;• засобів масової інформації: телебачення і радіомовлення; преса, книговидання; інші;• фізичної культури і спорту.

Видатки бюджету на соціальний захист можна класифікувати за такими ознаками: за джерелами, за ініціатором, за метою використання та за формами.

За джерелами фінансування видатки поділяються на ті, що фінансуються за рахунок коштів державного бюджету, та видатки, що фінансуються за рахунок місцевих бюджетів.

За ініціатором видатки бюджету на соціальний захист можна класифікувати як витрати на реалізацію загальнодержавних програм соціального захисту населення та витрати на місцеві програми.

За метою використання видатки на соціальний захист населення можна поділити на такі групи. До першої групи можна віднести видатки на соціальний захист у зв'язку з малозабезпеченістю. Друга група видатків на соціальний захист — за метою використання — це виплати, призначенням яких є компенсація втраченого доходу. Третя група витрат — це виплати, пов'язані з компенсацією втраченого здоров'я або майна. Четвертою групою витрат на соціальний захист населення за метою їх використання є витрати, пов'язані з наданням підтримки в облаштуванні, наприклад, витрати на утримання притулків для неповнолітніх та пунктів тимчасового розміщення біженців. До п'ятої групи видатків на соціальний захист за метою використання можна віднести витрати на надання пільг та привілеїв окремим категоріям громадян.

За формами здійснення виплати на соціальний захист населення можуть бути грошові, безготівкові, натуральні.

Установи культури можуть здійснювати свою фінансову діяльність як на основі кошторисного фінансування, так і комерційного розрахунку. У кошторисному порядку фінансуються ті з них, які не мають реальних можливостей самостійно заробляти гроші і послуги яких повинні мати доступний характер, — бібліотеки, музеї, заповідники. Клуби, палаци і будинки культури на даний час фінансуються на мінімальному рівні.

Комерційний розрахунок може бути повним або частковим. Повний розрахунок передбачає повну самоокупність і отримання прибутку; частковий характеризується покриттям витрат як за рахунок бюджетних асигнувань, так і за рахунок надання платних послуг. Такий метод фінансової діяльності встановлюється, наприклад для театрів загальнонаціонального значення.

Соціальне забезпечення — це надання фінансового забезпечення тим громадянам, які внаслідок певних об'єктивних причин не можуть мати достатніх власних доходів або не перебувають на чийомусь утриманні.

До системи соціального забезпечення належать:1) будинки-інтернати для пристарілих та інвалідів; 2) притулки для неповнолітніх; 3) дитячі заклади-інтернати (для дітей з різними відхиленнями у здоров'ї).

Фінансування вказаних закладів здійснюється у кошторисному порядку. В основі складання кошторису лежать показники кількості ліжок і ліжко-днів.