Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
бюджетна сисетма.docx
Скачиваний:
2
Добавлен:
27.11.2019
Размер:
80.45 Кб
Скачать
  1. Розподіл доходів і видатків між окремими бюджетами

  2. Міжбюджетні відносини та їх регулювання

Тема 4.Видатки бюджету

  1. Економічне значення видатків бюджету

Видатки бюджетів за своєю економічною сутністю є інструментом розподілу і перерозподілу централізованого грошового фонду держави та його використання за цільовим призначенням для забезпечення суспільного добробуту. Зміст і характер бюджетних витрат полягає у забезпеченні потреб діяльності держави. Призначення бюджетних видатків полягає у задоволенні найважливіших потреб суспільства у розвитку економіки і соціальної сфери, державного управління, оборони, забезпечення громадського порядку, безпеки держави тощо.

  1. Класифікація видатків бюджету

1)За роллю у відтворенні виробництва: *поточні(характеризують витрати на утримання підприємств, об'єктів, установ і закладів виробничої і соціальної інфраструктури) *капітальні(видатки на створення нових і розширення діяльності діючих підприємств, установ і закладів)

Відповідно до такого розподілу видатків може формуватися два окремих бюджети: *поточний — має забезпечуватись поточними доходами і бути збалансованим; *бюджет розвитку — може бути дефіцитним і забезпечуватись за рахунок позик, в т. ч. цільових інвестиційних.

2)За суспільним призначенням: *економічну — видатки на економічну діяльність і науку; *соціальну - видатки на соціальний захист і соціально-культурну сферу;*оборонну — видатки на оборону;*управлінську — видатки на органи державної влади та управління, правоохоронні органи, судову владу і прокуратуру, митну і податкову службу, зовнішню політичну діяльність.

3)За галузями економіки і соціальної сфери: промисловість, будівництво, транспорт, сільське господарство, освіта, охорона здоров'я та ін.

4)За цільовим призначенням: на капітальне будівництво, капітальний ремонт, оплату праці, комунальних послуг та інші витрати.

5)За рівнем бюджетної системи: Державного бюджету, Республіканського бюджету Криму і відповідних місцевих бюджетів.

6)За формами бюджетного фінансування: *проектне фінансування — фінансування з бюджету інвестиційних проектів;*бюджетні кредити — надання фінансової допомоги з бюджету суб'єктам підприємницької діяльності на поворотній основі;*кошторисне фінансування — виділення бюджетних асигнувань на підставі кошторису;*державні трансферти — державні субсидії, субвенції, дотації.

  1. Склад і структура видатків держ.Бюдж.

Згідно з функцій які виконує держава видатки поділяються на 10категорій(ДОСЛІДЖЕННЯ В ЦИХ СФЕРАХ): 1)видакти на здійснення загальнодержавних функцій(утримання вищих органів держ.управління, фіскальна діяльність – податки). 2)видатки на оборону(військова оборона, цільова оборона, дослідження) 3)видатки на громадський порядок, безпеку і судову владу(вн.органи, протипожежна безпека, судова влада, охорона кордону), 4)видатки на економічну діяльність(с/г), 5)видатки на охорону навколишнього природного середовища(запобігання забруднення, охорона природних ресурсів, утилізація відходів). 6)на житлово комунальні послуги. 7)на духовний і фіз..розвиток(спорт, мистецтво, бібліотеки, ЗМІ). 8)на охорону здоров’я(лікарні, санаторії, профілактика). 9)на освіту(дошкільна, шкільна, позашкільна). 10)на соц..захист та соц..забезпечення(захист пенсіонерів, безробітніх, непрацездатних).

За економічною ознакою видатки бюджету поділяються на поточні і капітальні, вони бувають відплатними(здійсн.в обмін на товар чи послугу) і невідплатними(односторонні).

Поточні видатки поділяються на 3 категорії: 1)видатки на товари і послуги(оплата праці працівникам бюджетних установ, придбання предметів постачання і матеріалів(до 500грн.), оплата послуг, видатки на комунальні послуги, медикаменти, ремонт, на дослідження і держ.програми). 2)виплата % за зобов’язаннями, 3)субсидії, поточні трансферти виплати(невідплатні держ.платежі на поточні цілі без повернення).

Капітальні видатки вкл.4 категорії: 1)придбання основного капіталу(більше 500грн), 2)створення державних запасів(дорог.метали, запаси харчові), 3)придбання землі і нематеріальних активів(земельні, водні, лісові ресурси, придбання і право користування ними) 4)капітальні трансферти – платежі органів управління, що не приводять до погашення фін.вимог.

Окремо виділяється категорія нерозподілених видатків(видтки з резервних фондів каб.міну, обласних, місцевих адміністрацій).

Категорія кредитування, вирахування, погашення(погашення боргів і видача кредитів, % не врах.)