Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
бюджетна сисетма.docx
Скачиваний:
2
Добавлен:
27.11.2019
Размер:
80.45 Кб
Скачать
  1. Джерела фінансування науково-дослідних робіт

Науково-дослідні роботи поділяються на: 1)фундаментальні – теоретично пошукові напрями науки пов’язані з великим ризиком позичкових коштів; фін-ться за бюджетні кошти, бо важко встановити вартісну оцінку. 2)прикладні – фінан.за кошти замовника або вклад.інвестиції або за кошти бюджету. Всі науково дослідні заклади підпорядковуються НАН, фінансуються державою.

Способи бюдж.фін-ня науки: 1)фін-ня наукових закладів – здійсн.на основі кошторису, в основі кошторису лежить штатний розпис, фінансується весь заклад. 2)фін-ня наукової тематики – кошторис розробляється на кожну тему(на з/п, витрати, матеріали…), фінансується лише якась тема на заклад.

Тема 8: Видатки бюджету на держу правління та нац. Оборону

  1. Видатки на держ. Управління та судову владу

До видатків бюджету на управління належать 3 напрями фін-ня: 1)державне управління. 2)міжнародна діяльність. 3)правоохоронна діяльність та забезпечення безпеки держави. Фінансування органів управління здійснюється за кошторисом. Питома вага 75% займає оплата праці. В основі фінансування лежить штатний розпис. Чисельність персоналу та ставки зарплати встановлюються відповідними керівними структурами. На державне управління спрямовуються кошти з бюджетів усіх рівнів в залежності від рівня управління.

Державне управління включає:1.функціонування законодавчої влади (апарату ВРУ, діяльності народних депутатів); 2.функціонування виконавчої влади (апарату Кабміну, місцевих державних адміністрацій); 3.утримання Президента України та його апарату; 4.утримання фінансових та фіскальних органів (Державної податкової адміністрації, місцевих податкових органів України, Головного та місцевих управлінь Державного казначейства України, та інших фінансових органів); 5.загальне планування і статистичні служби (проведення статистичних досліджень і переписів, ведення записів щодо сімейних бюджетів); 6.інші видатки на загальнодержавне управління(виготовлення орденів, медалей, документів до них; виготовлення та перевезення національної валюти, бланків цінних паперів і документів суворого обліку; утримання Пробірної палати України, утримання центру правових реформ і законопроектних робіт; ); 7. На утримання судової влади(Конституційного та Верховного судів України, обласних, районних(міських) судів, Вищого арбітражного суду, арбітражних судів, військових судів).

Міжнародна діяльність включає: 1)міжнародне співробітництво, 2)реалізацію міжнародних угод, 3)міжнародні культурні, 4)наукові та інформаційні зв’язки.

  1. Видатки на правоохоронну діяльність та безпеку держави

Видатки на правоохоронну діяльність зумовлені природоб та функціями держави, необхідністю захисту її вн-х і зовн-х інтересів.

Склад видатків відповідно до функціональної класифікації видатків бюджету:

  • Видатки на утримання органів вн-х справ; мат-тех.забезпечення спец-х підрозділів з боротьби із організованою злочинністю; підрозділів органів вн-х справ; підрозділів держ.патрульної служби та дорожнього нагляду; інспекції у справах неповнолітніх; приймальників розподільників для неповнолітніх; спец.приймальники розподільники.

  • Видатки на вн.війська, поточне утримання вн.військ МВС України

  • Видатки на утримання прокуратури, ген.прокуратури України, місцевих органів прокуратури.

  • На кримінально виправні системи, установи і п-ства України з виконання покарань

  • На Прикордонні війська України, їх утримання, комплексну програму розбудови держ.кордону.

  • На Службу безпеки України, її утримання, антитерористичного центру Служби безпеки України, мат-тех забезпечення спец-х підрозділів із боротьби з організованою злочинністю.

  • На пожежну охорону, державну та професійну.

  • На утримання Головного урядового зв’язку

  • На утримання інших правоохоронних органів, управлінь держ.охорони, спеціалізованих монтажно-експлуатаційних підрозділів

  • На утримання розвідувальних органів

  • Витрати пов’язані із зміцненням правопорядку за рахунок реалізації конфіскованого митними органами майна, товарів та інших предметів, конфіскованих правоохоронними й іншими уповноваженими органами, а також конфіскованої валюти

  • Видатки на утримання Нац.бюро розслідування.

Планування видатків на правоохоронну діяльність із державного бюджету здійсн.за програмно цільовим методом. З метою оптимізації кількості програм, зменшення документообігу, надання головному розпоряднику бюджетних коштів можливостей в умовах обмежених фінансових ресурсів оперативно та найраціональніше використовувати бюджетні кошти, к-сть бюджетних програм останніми роками скоротилася.