Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
вузли.doc
Скачиваний:
47
Добавлен:
16.11.2019
Размер:
11.7 Mб
Скачать

Мал. 17. Техніка в’язання вузла «булінь» одним кінцем

Другий спосіб: в’язання вузла «булінь» для грудної обв’язки.

Виконуючи в'язання грудної обв'язки (на верхній частині тіла) спочатку потрібно визначити довжину вільного кінця мотузки. Визначають це слідуючим чином: стоячи, закинути шнур за спину так, щоб з-під лівої руки виходив основний шнур, а з-під правої — вільний кінець, притиснути шнури, зігнути руками до тулуба. Випускаючи з правої кісті вільний шнур вниз до торкання землі, визначають необхідну для підтяжки довжину шнура.

На тій частині мотузки, яка виходить з-під лівої руки в'яжемо бігаючий простий вузол.

Потім кінець мотузки, який виходить з-під правої руки просовуємо в петлю бігаючого простого провідника і згинаємо його, роблячи петлю, а потім потягнувши за бігуючий кінець втягуємо її в вузол бігаючого простого провідника, виходить вузол «булінь».

Мал. 18. Техніка в’язання вузла «булінь» для грудної обв’язки

Третій спосіб: в'язання вузла «булінь» однією рукою.

В житті завжди може пригодитися вміння швидко зав’язати бесідочний вузол навколо своєї талії. Це потрібно вміти робити однією рукою одним безперервним рухом кісті, в темноті, за 2-3 секунди. Навчитися цьому зовсім не важко.

Візьміть корінний кінець мотузки в ліву руку, правою обнесіть ходовий кінець позад себе навколо своєї талії. В праву руку візьміть ходовий кінець і, відступивши від його кінця 10-15 см., зажміть його в кулаці. В ліву кисть візьміть корінний кінець і витягніть ліву руку вперед. Тепер, маючи корінний кінець мотузки натягнутим, правою рукою з зажатим в ній ходовим кінцем обведіть корінний кінець мотузки зверху вниз на себе і вверх від себе. Далі ходовий кінець обносите навколо натягнутого корінного кінця і просоваємо ходовий кінець в малу петлю. Тримаючи правою рукою ходовий кінець, лівою потягніть за корінний кінець. Вузол зав'язаний.

Мал. 19. Техніка в’язання вузла «булінь» однією рукою навколо своєї талії

  1. Вузол «удавка».

Цей вузол використовується для швидкого і надійного кріплення мотузки за опору. Вузол «удавка» можна використовувати на стаціонарних етапах змагань з техніки туризму: «Спуск і підйом по схилу», «дюльфер», «навісна переправа», «переправа по паралельним мотузкам» для закріплення одного з кінців переправи. Контрольний вузол обов’язковий.

Мал. 20. Техніка в’язання вузла «удавка»

    1. Допоміжні вузли.

Ця група вузлів використовується для страховки, самостраховки і для ведення переправ.

  1. Схоплюючий вузол.

В’яжеться обов’язково мотузкою меншого діаметру на мотузці більшого діаметру. Є два способи в’язання цього вузла.

Перший спосіб: схоплюючий прусиком.

Прусик кладемо петлею на мотузку більшого діаметру і робимо прусиком два повних оберти навколо мотузки більшого діаметру, пропускаючи прусик при кожному оберті через петлю. Потім вузол розправляємо і затягуємо.

Вузол має добре запам’ятовуючий малюнок, в розпущеному стані вільно рухається по мотузці, а при різкому навантаженні затягується і не рухається по мотузці. Його краще не використовувати при роботі з обмерзлими мотузками.