Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
вузли.doc
Скачиваний:
47
Добавлен:
16.11.2019
Размер:
11.7 Mб
Скачать
  1. Бурлацька петля.

Надійний вузол, швидко в’яжеться і розв’язується. Англійські моряки називали цей вузол упряжковою петлею, пушкарським вузлом. Можливо моряки запозичили її в артилеристів, які використовували її в тих випадках, коли на гірських дорогах або на бездоріжжі їм доводилося впрягати додаткових коней, або солдатів. Цю петлю можна зробити як на кінці мотузки так і посередині. Бурлацька петля розрахована на прикладання тяги в любу сторону. Вона легко розв’язується, надійно тримає. Правда, перед тим як до петлі буде прикладене навантаження, її потрібно міцно затягнути руками так як при раптовій зміні тяги, вона має тенденцію перекручуватися і деякий час ковзати вздовж мотузки. Декілька зав’язаних таким способом петель дозволяють піднятися на висоту або спуститися зі скали.

Мал. 50. Техніка в’язки вузла «Бурлацька петля»

  1. Подвійний бесідочний або булінь.

Цей вузол маючи дві натягуючи петлі, використовується замість бесідки для підйому людини на висоту, для підйому або спуску людини, яка втратила свідомість.

При в’язці вузла одна з петель робиться майже в два рази коротшою другої. В одній петлі людина сидить, інша петля охвачує її тулуб під пахвами. Це дозволяє, піднявшись на висоту, працювати обома руками.

В морській практиці існує декілька способів в’язки подвійного бесідочного (буліня).

Вузол в’яжеться складеною вдвічі мотузкою. Після вводу ходового кінця (у вигляді петлі) в малу петлю вузла його потрібно трохи витягнути і, обводячи навколо великої петлі, помістити в верхню частину вузла. Тримаючись однією рукою за корінну частину мотузки, другою рукою потрібно потягнути вниз, праву сторону більшої подвійної петлі. Після чого вузол затягнеться і буде готовий до використання.

Мал. 51. Техніка в’язки вузла «Подвійний булінь або бесідочний»

  1. Боцманський вузол або іспанський бесідочний.

Це старовинний морський вузол. Він також, як і подвійний бесідочний, слугує для підйому людини наверх або опускання її з висоти.

В кожну з його петель просовують ногу і руками тримаються за мотузки. Щоб потерпілий не випав із двох петель, на її грудях додатково зав’язують ходовим кінцем мотузки один-два напівштики.

Мал. 52. Техніка в’язки вузла «Іспанський бесідочний

або боцманський»

  1. Затягуючи петлі.

  1. Бігаючий простий вузол.

Це самий простий вузол, утворюючий затягуючу петлю. При на тяжінні за корінний кінець петля затягується, але її можна збільшити в розмірі, потягнувши за ходовий кінець в сторону від петлі. Вузол можна зав’язувати в будь-якій частині мотузки. Вузол швидко в’яжеться і швидко розв’язується. Потребує контрольного вузла. Є два способи в’язки цього вузла.

Мал. 53. Техніка в’язки вузла «бігаючий простий»

для грудної обв’язки

Мал. 54. Техніка в’язки вузла «бігаючий простий»

одним кінцем навколо опори

Відступаємо від кінця мотузки в залежності від товщини опори, наприклад, на 60 см, в’яжемо простий вузол, обводимо кінцем в 60 см навколо опори і ходовий кінець вводимо в петлю, затягуємо вузол і в’яжемо контрольний.