Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Диагностика - практикум.doc
Скачиваний:
26
Добавлен:
14.11.2019
Размер:
22.05 Mб
Скачать

2.2 Визначення чутливості передачі до зміни параметрів в елементах об’єкта діагностування

Аналіз аналітичних моделей часто пов’язаний з великим обсягом розрахунків. Спростити процес розв’язування можна шляхом використання матричних рівнянь. Зокрема, для електротехнічних виробів невеликої складності як діагностичну модель можна використати невизначену матрицю вузлових провідностей (conductivity) [2, 3].

,

де - сума провідностей віток, приєднаних до вузла; - провідність вітки, що з’єднує вузли і , яку завжди беруть зі знаком “–“.

В невизначеній матриці вузлових провідностей сума елементів кожного стовпця та кожного рядка дорівнюють нулю. Вона дозволяє просто визначити функцію передачі за напругою та струмом між вибраним входом і виходом, наприклад, для двополюсника функція передачі за напругою

, (2.1)

де - вхідний та вихідний елемент;

- алгебраїчні доповнення другого порядку, отримані з визначника шляхом викреслювання стовпців та і рядків і , при цьому та номери вузлів вихідного елемента , а і номери вузлів вхідного елемента g.

Приклад. Заступну схему і параметри схеми використаємо з попереднього прикладу (рисунок 2.5). Входи 1, 2 будемо вважати фіксованими. В процесі експлуатації змінюються параметри схеми . Необхідно визначити найбільш чутливі передачі до зміни параметрів .

Визначимо провідності окремих віток:

см; См;

См;

См; См.

Невизначену матрицю вузлових провідностей можна записати у вигляді:

.

Визначимо передачу за (2.1) до виходу при фіксованому вході , тоді , , , . Шляхом викреслювання стовпців 1, 3 і рядків 1, 2 із визначника отримаємо алгебраїчне доповнення чисельника, а шляхом викреслювання стовпців і рядків 1 і 2 алгебраїчне доповнення знаменника, тоді передача:

Розглянемо чутливість передач до зміни параметрів , , :

.

.

.

.

.

.

.

.

.

.

Оскільки розглянуті всі можливі виходи, а вхід є фіксованим, то за отриманими результатами побудуємо таблицю чутливості (sensitivity) 2.1.

Таблиця 2.1 – Таблиця чутливості передач до зміни параметрів

247,94

298,63

295,26

247,96

298,74

295,26

26,32

31,7

141,99

246,56

297,06

327,742

Висновок. Аналіз таблиці чутливості показав, що при фіксованому вході найбільш чутливою передачею до зміни ; ; .