Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Диагностика - практикум.doc
Скачиваний:
26
Добавлен:
14.11.2019
Размер:
22.05 Mб
Скачать

3.2.3 Побудова вимірювального стенда

Як вимикач В1 і перемикач В2 (рисунок 3.5) треба використовувати пристрій потрібної потужності з видимим розривом кола.

Допускається застосування вимикачів і перемикачів закритого типу лише за умови оснащення їх контактним пристроєм світлової сигналізації.

Регулювальним елементом може бути автотрансформатор ЛАТР-1 або РНО-250-2 при потужності до 2 кВ∙А, або РНО-250-5 чи РНО-250-10 - при потужностях, відповідно, 5 і 10 кВ∙А.

Контроль значення випробувальної напруги рекомендується проводити вольтметром V, який має градуювання в кіловольтах, при навантаженнях трансформатора (transformer), близьких до навантажень під час випробувань.

Рисунок 3.5 – Загальна схема під’єднання випробовуваного трансформатора

Т1 – регулювальний пристрій; Т2 – випробовуваний трансформатор; Со – еталонний конденсатор Р50-13, Сх – вимірюваний об’єкт; Ф5122 – пристрій захисного потенціалу, Р5026Ш – міст змінного струму; В2 – перемикач полярності мережі (регулювального пристрою)

"Пряму" схему зібрати згідно з рисунком 3.5. Для того, щоб зібрати "пряму" схему з пристроєм захисного потенціалу, необхідно:

  • кабель з позначенням "Сх" приєднати до низьковольтного електрода вимірюваного об'єкта;

  • наконечник з позначенням "З" кабелю "Сх" приєднати до затиска­ча "Земля" об'єкта, що вимірюється;

  • кабель з позначенням "Со" приєднати до затискача "НП зразко­вого конденсатора;

  • наконечник з позначенням "Э" кабелю "Со" приєднати до затиска­ча "Земля" зразкового конденсатора;

  • затискач "Д" моста заземлити;

  • з'єднати високовольтний вивід випробовуваного транс-форматора з високовольтним електродом випробуваного об'єкта з виводом "ВП" зразкового конденсатора, не знімаючи з випробовуваного трансформато­ра тимчасового заземлення.

До роз’єднувача "Ш" пристрою захисного потенціалу під’єднати з'єднувальний кабель. Вставити наконечники з позначенням "С" у гніздо "Со", а з позначкою "Э" - у гніздо "Э", які розташовані на задній стінці моста. Під’єднати пристрій захисного потенціалу до мережі 220 В.

3.2.4 Послідовність виконання роботи

Робота при високій напрузі.

Перевірити положення або виставити на мосту:

  • ручку "Чутливість" - в положення "ВИМК.";

  • ручку ряду Rз - в положення 50 Ом;

  • ручку ряду С4 - в положення 0,001 мкФ;

  • ручку перемикача "А" - в положення припустимого значення вимірювальної ємності під час роботи при високій напрузі.

ПРИМІТКА. Якщо перемикач "А" знаходився в положенні, яке відповідає роботі при низькій напрузі, то під час пе­реведення його ручки в положення, яке відповідає робо­ті при високій напрузі, необхідно натиснути кнопку "К" і відпустити після переходу покажчика ручки на позна­чення червоного кольору.

Якщо порядок величини ємності об'єкта вимірювання невідомий, то перемикач "А" необхідно виставити в положення вимірювання найбільшої ємності, і при наступному врівноваженні моста виставити спочатку випробувальну напругу 3 кВ (а потім 5; 7; 8; 10 кВ - за вказівкою вик­ладача), не знижуючи значення ряду Rз менше 15 Ом.

Переконайтесь у дотриманні всіх вимог попередніх розділів, увімкніть регулювальний пристрій, кнопку "Мережа" на Ф5122 (при роботі з пристроєм захисного потенціалу) та плавно підвищіть напругу до необхідного рівня. Тріску, шипіння розрядів в елементах схеми не повинно бути.

При виявленні пробою негайно вимкніть напругу. Увімкніть тумблер "Мережа" моста. При цьому повинна засвітитися лампочка освітлення шкали мікроамперметра. Виставте ручку "Чутливість" в таке положення, при якому стрілка мікроамперметра відхи­литься на 30-35 мкА.

Виберіть повертанням ручки "А" перемикача меж положення, при якому відхилення стрілки мікроамперметра буде мінімальним. При цьо­му не дозволяється натискати кнопку "К".

Знайдіть положення, при якому стрілка мікроамперметра найближ­че підійде до нульової позначки шкали, почергово регулюючи опір ряду Rз і ємності ряду С4, підвищуючи при цьому чутливість покажчика рівноваги.

Врівноваження моста закінчується при такій чутливості, при якій зміна Rз або С4 на повну величину, яка дорівнює 0,5 основної похиб­ки, викликає відхилення стрілки мікроамперметра не менше, ніж на 0,5 мм.

ПРИМІТКА. При найбільшій чутливості зрівноваження виконується за мінімальним відхиленням стрілки мікроамперметра.

Запишіть значення поділок шкали "С4" та "Rз", а також положення перемикача полярності "Б" на мості та перемикача полярності "В2" на регу­лювальному пристрої (У2).

Зменшіть чутливість покажчика рівноваги та переведіть переми­кач полярності "Б" в інше положення при "+tgδ". Додатково відрегулюйте "С4" та "Rз" і запишіть отримані результати у таблицю.

Виставте перемикач "Чутливість" в положення "ВИМК.". Пе­реведіть перемикач полярності мережі В2 (регулювального пристрою) в інше положення, якщо ізоляція досліджуваного об'єкта не пошкоджена або перекрита імпульсом випробувальної напруги при перемиканнях. При пошкодженні напругу перед перемиканням зменшіть на регулювальному пристрої, а потім знову збільшіть до необхідного значення. Зрівноважте міст. Перемикач "Чутливість" виставте у положення "ВИМК.", на регулювальному пристрої знизьте випробовувану напругу до нуля, вимкніть вимикач В1 та виставте перемикач полярності В2 в середнє положен­ня. Вимкніть автоматичний вимикач живлення стенда та магнітний пус­кач.