Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Диагностика - практикум.doc
Скачиваний:
26
Добавлен:
14.11.2019
Размер:
22.05 Mб
Скачать

1 Завдання до виконання типових задач

1.1 Дослідження параметрів та визначення умов роботоздатності елемента об’єкта діагностування

Для елемента об’єкта діагностування, параметри схеми якого приведені в табл. А.1 (додаток А), а заступна схема приведена в додатку Б (варіанти 1-52), розв’язати такі задачі.

Задача № 1. Побудувати діагностичну модель у вигляді діаграми проходження сигналу і визначити функцію передачі між вхідним і вихідним сигналом згідно з заданим варіантом (1-52).

Задача № 2. Визначити найбільш чутливі передачі до зміни параметрів , , (варіант 1-52), якщо фіксованим є вхід - ; вхідний сигнал вважати синусоїдальним, частота коливання Гц, початкова фаза коливання .

Задача № 3. Визначити умови роботоздатності (working capacity) елемента об’єкта діагностування у вигляді допустимого переміщення полюсів на комплексній площині; вважати, що в процесі експлуатації змінюються параметри двох із трьох елементів , , в заданих межах (табл. А.1, додаток А, варіанти 1-52); при побудові зони допустимих переміщень полюсів на комплексній площині застосовувати класичний план експерименту.

1.2 Визначення несправних елементів в об’єкті діагностування

Задача № 4. Визначити послідовність перевірок за параметрами надійності, коли відомі час їх перевірки та ймовірності відмови окремих елементів . Варіанти даних приведені в табл. В1-В2 (додаток В). Цю задачу розв’язати і для випадку, коли час перевірки справності окремих елементів об’єкта однаковий.

Задача № 5. За функціональною моделлю (додаток Г) побудувати діагностичний тест у вигляді інформаційного алгоритму пошуку. Вважати, що всі стани об’єкта утворюють групу подій, які мають однакову ймовірність. У процесі пошуку об’єкт не переходить з одного стану в інший.

Задача № 6. Методом “віток і границь” за заданою функціональною моделлю (додаток Г) і вартістю окремих перевірок та ймовірностей станів (табл. Д.1, додаток Д) побудувати оптимізований алгоритм пошуку.

Задача № 7. Для схеми розподільної мережі (distributive power grid) за заданою конфігурацією повітряної мережі (рисунок 1.1) і параметрами окремих ділянок мереж (табл. Д.2, додаток Д) побудувати умовний алгоритм пошуку при міжфазних к.з. (short circuit) і однофазних замиканнях (one-phase earth fault) на землю, якщо швидкість переміщення на транспорті вздовж мережі при пошуку пошкодження км/год., а час виконання операцій перемикання і передачі сигналу год.

Рисунок 1.1 – Заступна схема розподільної мережі: ДЖ1-ДЖ3 - джерела живлення; Р1-Р5 – роз’єднувачі; - навантаження на ділянки мережі; РМ1, РМ2 – роз’єднувачі мережі, Q1-Q3 – автоматичні вимикачі

Пошук пошкодження здійснюють шляхом послідовного ділення мережі на окремі ділянки за допомогою роз’єднувачів і повторного увімкнення вимикачів на підстанції, і контролю реакції захисту. Місце пошкодження на виділеній ділянці визначають візуально або шляхом вимірювання за допомогою спеціальних приладів (наприклад, мегомметром при пошкодженій ізоляції) та діагностичних параметрів електрообладнання. В тому випадку, коли захист від однофазного замикання на землю діє на сигнал, застосовують методи робочої або тестової діагностики. При робочому діагностуванні використовують переносні пристрої „Гармоніка”, „Волна”, „Зонд”, „ВПИ-1”, які вимірюють напруженість магнітного поля від вищих гармонік (higher harmonic), що генеруються з місця однофазного замикання на землю.