Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Банківське_право_України_(Качан).doc
Скачиваний:
5
Добавлен:
14.11.2019
Размер:
1.69 Mб
Скачать

Тема 10

Тема 10

211

органів державної податкової служби зобов'язані дотримува­тися комерційної та службової таємниці».

Права аудиторів регулюються ст. 22 («Права аудиторів і аудиторських фірм») Закону України «Про аудиторську ді­яльність».

Аудитори і аудиторські фірми України мають право:

  1. самостійно визначати форми і методи аудиту на підс­ таві чинного законодавства, існуючих норм і стандартів, умов договорів із замовником, професійних знань та досвіду;

  2. отримувати необхідні документи, які стосуються пред­ мету перевірки і знаходяться як у замовника, так і у третіх осіб.

Треті особи, які мають у своєму розпорядженні докумен­ти стосовно предмету перевірки, зобов'язані надати їх на ви­могу аудитора (аудиторської фірми). Зазначена вимога по­винна бути офіційно засвідчена замовником;

  1. отримувати необхідні пояснення в письмовій чи усній формі від керівництва та працівників замовника;

  2. перевіряти наявність майна, грошей, цінностей, вима­ гати від керівництва суб'єкта підприємницької діяльності проведення контрольних оглядів, замірів виконаних робіт, визначення якості продукції, щодо яких здійснюється пере­ вірка документів;

  3. залучати на договірних засадах до участі в перевірці фахівців різного профілю.

Отримання інформації органами внутрішніх справ регу­люється ст. 11 («Права міліції») Закону України «Про мілі­цію». Міліції для виконання покладених на неї обов'язків на­дається право:

  • входити безперешкодно у будь-який час на територію і в приміщення підприємств, установ і організацій та оглядати їх з метою припинення злочинів, пересліду­ вання осіб, підозрюваних у вчиненні злочину, при сти­ хійному лихові та інших надзвичайних обставинах;

  • одержувати безперешкодно і безплатно від під­ приємств, установ та організацій незалежно від форіуі власності на письмовий запит відомості (у тому числі й ті, що становлять комерційну таємницю), необхідні у справах про злочини, що знаходяться у прова­ дженні міліції.

Згідно із Законом України «Про організаційно-правові ос­нови боротьби з організованою злочинністю» у Міністерстві внутрішніх справ та Службі безпеки України створено спе­ціальні підрозділи по боротьбі з організованою злочинністю. У ст. 12 («Права спеціальних підрозділів по боротьбі з орга­нізованою злочинністю органів внутрішніх справ, Служби безпеки України та їх співробітників») зазначається, що при здійсненні заходів боротьби з організованою злочинністю спеціальним підрозділам по боротьбі з організованою злочин­ністю органів внутрішніх справ і Служби безпеки України надаються повноваження:

  • на письмову вимогу керівників відповідних спеціаль­ них підрозділів по боротьбі з організованою злочин­ ністю одержувати від банків (незалежно від форм власності) інформацію і документи про операції, ра­ хунки, вклади, внутрішні та зовнішні економічні уго­ ди фізичних і юридичних осіб. Документи та інформа­ ція повинні бути подані негайно, а якщо це неможли­ во — не пізніше десяти діб;

  • у разі одержання фактичних даних про організовану злочинну діяльність для їх перевірки витребувати та одержувати від підприємств, установ (незалежно від форм власності) інформацію і документи.

Відповідно до ст. 66 Кримінально-процесуального кодек­су України особа, яка провадить дізнання, слідчий, прокурор і суд в справах, які перебувають в їх провадженні, вправі ви­магати від підприємств, установ, організацій, службових осіб і громадян пред'явлення предметів і документів, які можуть встановити необхідні в справі фактичні дані. Виконання цих вимог є обов'язковим для всіх громадян, підприємств, уста­нов і організацій.

Правоохоронні органи можуть керуватись крім законо­давчих актів також деякими актами, що регламентують їх діяльність та взаємовідносини з банком. Так, згідно зі ст. 5 Положення про Державну службу по боротьбі з економіч­ною злочинністю, яка була створена постановою Кабінету Міністрів України від 5 липня 1993 р. № 510, працівники цієї служби при наявності даних про порушення законодав­ства, які тягнуть за собою кримінальну відповідальність, мають право:

212

Тема Ю