Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Банківське_право_України_(Качан).doc
Скачиваний:
5
Добавлен:
14.11.2019
Размер:
1.69 Mб
Скачать

Тема 3 Комерційні банки та інші фінансово-кредитні установи

59

Кількість банків з участю іноземного капіталу — ЗО, з них 100% іноземного капіталу — 9.

7. В залежності від величини статутного фонду, а також величини власного капіталу та активів банки поділяються на:

а) великі;

б) середні;

в) дрібні.

Переважна більшість діючих в Україні банків відносить­ся до середніх та дрібних. Банки, які належать до розряду великих — це перш за все комерційні банки, що були ство­рені на базі колишніх державних спецбанків.

8. В залежності від тривалості періоду банківської діяль­ ності і часу створення банки поділяються на:

а) банки, які створені на базі колишніх державних спец­ банків;

б) банки, які створені вперше.

Слід зазначити, що цей критерій для класифікації комер­ційних банків невдовзі повинен втратити своє значення. Од­нак на сьогодні він ще повністю обгрунтований, оскільки за­лишається певна нерівність між цими двома групами банків. Установи, які виникли на базі колишніх спецбанків, знахо­дяться в кращому положенні, вони мають надійнішу клієнту­ру, з якою налагоджені давні ділові стосунки, більш кваліфі­ковані кадри, вищі результати діяльності, ніж новостворені банки.

9. В залежності від наявності в статутних фондах комер­ ційних банків іноземного капіталу вони поділяються на:

а) банки, статутний фонд яких повністю сформовано за рахунок внесків українських юридичних та фізичних осіб;

б) банки з іноземними інвестиціями.

До банків з участю іноземних інвестицій належать:

  • банки, статутний фонд яких формується за рахунок коштів резидентів — українських юридичних та фі­ зичних осіб і нерезидентів — іноземних юридичних та фізичних осіб (спільні банки);

  • банки, статутний фонд яких формується за рахунок коштів нерезидентів — іноземних юридичних та фі­ зичних осіб (іноземні банки);

— філії банків — нерезидентів.

10. В залежності від клієнтури, якій комерційним банком надаються послуги, банки поділяються на:

а) банки, які здійснюють кредитні операції з будь-якими клієнтами;

б) банки взаємного кредиту.

Діяльність останніх базується на принципах кредитної кооперації. Вони залучають кошти своїх учасників (акціоне­рів, пайовиків) та здійснюють кредитування тільки цих осіб.

§ 4. Поняття та правове положення філій і представництв комерційних банків та інших фінансово-кредитних установ

Законодавство про банки передбачає право комерційних банків відкривати свої філії та представництва, які не є юри­дичними особами.

Філією комерційного банку є його відокремлений підроз­діл, розміщений поза місцем знаходження банку і який здійс­нює від його імені банківські операції згідно з отриманою на них ліцензією Національного банку України. Філії мають право здійснювати банківські операції в межах, зазначених в положенні про філію, але в рамках спеціальної правоздатнос­ті банку. Керівник філії може укладати угоди від імені банку на підставі довіреності.

В деяких країнах, зокрема у Франції, керівники філій та агентств банку діють від імені останнього на підставі його довіреності з правом передовіри своїм співробітникам. Спи­сок останніх, які мають право підпису, пред'являється клієн­там банку.

Представництвом комерційного банку є відокремлений підрозділ банку, розміщений поза місцем його знаходження, який не має права здійснювати банківські операції. Воно створюється для захисту інтересів комерційного банку. Як правило, представництва комерційних банків пропагують по­слуги своїх банків серед потенційних клієнтів.

Відповідно до банківського законодавства окремі банків­ські операції можуть виконувати юридичні особи, які воло-Діють певним мінімальним розміром статутного капіталу,

60

Тема З

встановленим законодавством, але не є банками. їх назива­ють іншими фінансово-кредитними установами. Це, зокрема:

  • фінансові компанії;

  • фінансові групи;

  • страхові компанії;

  • кредитні спілки;

  • лізингові компанії;

  • інвестиційні компанії;

  • ломбарди;

  • пенсійні фонди тощо.

На сьогодні діяльність переважної більшості з них, а та­ кож їх правове положення закріплені у відповідних законах і шдзаконних актах, таких як закони України «Про страху- '' вання», «Про лізинг», «Про інвестиційну діяльність» «Про заставу», Декрет Кабінету Міністрів України «Про кредиту- і вання» тощо. 7