Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
R_2-7.doc
Скачиваний:
5
Добавлен:
13.11.2019
Размер:
1.29 Mб
Скачать

6.1.29.6. Включення номера та назви розділу в колонтитул

1. Застосуйте вбудований стиль заголовка («Заголовок 1» — «Заголовок 9») до номера та назви розділу в доку- менті.

2. Виберіть команду Колонтитулы в меню Вид.

3. Якщо потрібно, перейдіть до колонтитула, який потрібно змінити.

4. Виберіть команду Перекрестная ссылка в меню Вставка.

5. Зі списку Тип ссылки виберіть Заголовок.

6. Зі списку Для какого заголовка виберіть заголовок, який містить номер і назву потрібного розділу.

7. Натисніть кнопку Вставить.

Порада. В разі зміни номера чи назви розділу в документі колонтитул буде автоматично оновлений під час друку документа. Щоб оновити колонтитул вручну, виділіть його і натисніть клавішу F9.

6.1.29.7. Зміна відстані між основним текстом і колонтитулом

1. Виберіть команду Колонтитулы в меню Вид.

2. Якщо потрібно, перейдіть до верхнього чи нижнього колонтитула, який потрібно змінити.

3. Укажіть на верхню або нижню мережу колонтитула на вертикальній лінійці.

4. Після того, як покажчик миші набуде вигляду двобічної стрілки, перетягніть верхню або нижню лінію кордону вгору або вниз.

6.1.29.8. Створення різних колонтитулів для парних і непарних сторінок

1. Виберіть команду Колонтитулы в меню Вид.

2. На панелі інструментів Колонтитулы натисніть кнопку Параметры страницы.

3. Виберіть вкладку Макет.

4. Встановіть прапорець Различать колонтитулы четных и нечетных страниц і натисніть кнопку ОК.

5. Якщо потрібно, перейдіть до верхнього або нижнього колонтитула парної сторінки.

6. Створіть верхній або нижній колонтитул для парних сторінок.

7. Щоб створити колонтитул для непарних сторінок, натисніть кнопку Перейти к следующему на панелі інструментів Колонтитулы, а потім створіть потрібний колонтитул.

Примітка. Колонтитули для парних і непарних сторінок використовуються у всьому документі. Однак якщо розбити документ на розділи і розірвати зв’язок між ними, можна задати різні колонтитули для парних і непарних сторінок для кожного розділу.

6.1.30. Виноски

Виноски і кінцеві виноски застосовуються для пояснень, коментарів або організації посилань на першоджерела в документі. В одному й тому самому документі ви можете одночасно використати як виноски, так і кінцеві виноски (наприклад, виноски використання для докладних коментарів, а кінцеві виноски для посилань на першоджерела).

Звичайні виноски розташовуються в нижній частині сторінки під межею, що відділяє їх від основного тексту. Кінцеві виноски розташовуються в кінці документа.

6.1.30.1. Вставляння виносок

Виноска будь-якого вигляду складається з двох частин: маркера посилання на виноску та відповідного йому тексту ви- носки. Тому вставлення виносок виконується в два етапи:

1. Позначається місце, до якого відноситься виноска. У цьому місці встановлюється маркер виноски (як правило, це просто порядковий номер виноски).

2. Вводиться текст виноски.

Ви можете використати автоматичну нумерацію виносок або створювати свої власні маркери виносок. У режимі автоматичної нумерації маркери виносок змінюються завжди, коли вставляють, видаляють або переміщують текст виноски.

Вставляючи виноски, ви можете настроїти на свій розсуд маркери виносок, а також вибрати тип розділової лінії та формат нумерації виносок.

Під час роботи у звичайному режимі відкривається додаткове вікно в нижній частині сторінки чи в кінці документа. Якщо ви працюєте в режимі розмітки сторінки, додаткове вікно не відкривається. Замість цього ви просто переходите в нижню частину сторінки для виносок або в кінець документа для кінцевих виносок. Під час уведення тексту виносок об’єм тексту на сторінці і кількість сторінок в документі регулюються автоматично.

Приклад. Створення звичайної або кінцевої виноски.

Встановіть курсор у те місце документа, після якого має розміщуватися маркер виноски.

Виконайте команду Вставка/Сноска... На екрані з’явиться вікно діалогу Сноска... (рис. 6.30).

Рис. 6.30

У розділі Вставить сноску виберіть опцію Обычную або Концевую.

У розділі Нумерация вкажіть Автоматическая. Це означає, що нумерація виносок проводиться автоматично. За бажання ви можете задати власний символ для маркера виноски. Для цього виберіть перемикач Другая і введіть у полі необхідний маркер. Як альтернативний спосіб — натисніть кнопку Символ і виберіть символ, після чого натисніть кнопку ОК. Створені таким чином маркери виносок неможливо оновити або перенумерувати.

Натисніть кнопку ОК. Реакція МS Word залежить від того, в якому режимі ви працюєте (Обычный режим, Режим разметки страницы), а також який тип виноски (Обычную чи Концевую) ви вводите.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]