Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
R_2-7.doc
Скачиваний:
5
Добавлен:
13.11.2019
Размер:
1.29 Mб
Скачать

6.1.25. Використання спеціальних символів

6.1.25.1. Що таке спеціальні символи?

Спеціальні символи не є частиною стандартного набору символів, тому їх немає на клавіатурі. Це, наприклад, такі символи, як голосні букви зі знаком наголосу, букви грецького алфавіту, знак авторського права і т. ін. Але хоча всіх цих символів немає на клавіатурі, Word може вставити їх у ваш документ.

6.1.25.2. Вставка символу

Для того щоб вставити символ у документ:

1. Виберіть команду Вставка/Символ для відкриття діалогового вікна Символ. Відкрийте вкладку Символы, якщо це ще не зроблено (рис. 6.25).

2. Зі списку Шрифт виберіть потрібну групу символів. Ось ті з них, що ви будете використовувати найчастіше:

  • Symbol. Грецький алфавіт, математичні символи, усілякі стрілки, товарний знак, знак авторського права тощо;

  • Звичайний текст. Голосні букви зі знаком наголосу й інші спеціальні знаки, символи валют, мітка абзацу т. ін.;

Рис. 6.25

  • Wingdinds. Картинки із зображенням годинників, конвертів, телефонів тощо.

3. Переглянете таблицю символів у пошуках потрібного. Щоб побачити символ у збільшеному вигляді, просто клацніть на ньому.

4. Для вставки виділеного символу натисніть кнопку Вставить. Щоб вставити невиділений символ, двічі клацніть на ньому.

5. Натисніть кнопку Отмена, щоб закрити діалогове вікно, не вставляючи символ. Натисніть кнопку Закрыть для закриття вікна після вставки одного чи кількох символів.

6.1.25.3. Як вставити спеціальний символ

На перший погляд здається, що між символами та спеціальними символами немає жодної різниці, — а насправді вона є. Символи містять наголошені голосні та літери грецького й інших алфавітів, математичні символи (наприклад, ±). До спеціальних символів належать знак авторського права (©), три крапки (…) та різні друкарські символи (наприклад, довгий пробіл). Ви побачите, що в програмі Word набагато більше символів, ніж спеціальних символів. Щоб вставити спеціальний символ у документ:

1. Виберіть команду Вставка/Символ для відкриття діалогового вікна Символ.

2. Відкрийте вкладку Специальные символы (рис. 6.26), щоб побачити список.

Рис. 6.26

3. Знайдіть у списку потрібний вам символ.

4. Для того, щоб вставити виділений символ, натисніть кнопку Вставить. Для вставки будь-якого символу зі списку (необов’яз­ково виділеного), клацніть на ньому двічі.

5. Натисніть кнопку Отмена, щоб закрити діалогове вікно Символ, не вставляючи спеціальний символ. Натисніть кнопку Закрыть для закриття діалогового вікна після вставки символу.

6.1.25.4. Присвоєння символам комбінацій клавіш

Ви можете присвоїти комбінації клавіш символам, що часто використовуєте, і тим самим вставляти їх набагато швидше. Більшості спеціальних символів уже призначені комбінації клавіш, і вони стоять у списку поруч з відповідними спеціальними символами в діалоговому вікні Символ.

Щоб присвоїти символу комбінацію клавіш:

1. Виберіть команду Вставка/Символ і відкрийте вкладку Символы.

2. Клацніть на потрібному символі. Якщо потрібно, спочатку виберіть відповідний шрифт зі списку Шрифт.

3. Якщо символу вже призначена комбінація клавіш, їх опис з’явиться в правому нижньому куті діалогового вікна.

4. Натисніть кнопку Клавиша..., щоб відкрити діалогове вікно Настройка клавиатуры.

5. Натисніть клавіші Alt + N, щоб встановити курсор у текстове поле Новое сочетание клавиш (чи просто клацніть у цьому полі).

6. Натисніть комбінацію клавіш, яку ви хочете присвоїти символу. Опис комбінації з’явиться в текстовому полі Новое сочетание клавиш.

7. Якщо ваша комбінація клавіш ще не присвоєна жодній команді, то під текстовим полем Новое сочетание клавиш з’яви­ться повідомлення Текущее назначение: [нет]. Якщо ж ця комбінація уже використовується, Word виведе символ, ім’я чи макрос команди, якому відповідає ця комбінація.

8. Якщо комбінація клавіш не присвоєна, натисніть кнопку Назначить. Якщо вона вже призначена, натисніть клавішу Back­space для видалення запису з текстового поля та поверніться у пункт 6 для введення іншої комбінації.

9. Присвоївши символу комбінацію клавіш, натисніть кнопку Закрыть для повернення в діалогове вікно Символ. У цьому вікні клацніть на кнопці Закрыть, щоб повернутися до свого документа.

Комбінація клавіш — це сполучення звичайних клавіш. Комбінації можна створювати за зразками, які описані нижче (тут клавіша позначає клавішу-букву, клавішу-цифру, функціональну клавішу чи клавішу пробілу).

Приклади: Shift + Клавіша, Ctrl + Клавіша, Alt + Клавіша, Alt + Ctrl + Клавіша, Alt + Shift + Клавіша, Ctrl + Shift + Клавіша, Ctrl + Shift + Alt + Клавіша.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]