Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
R_2-7.doc
Скачиваний:
5
Добавлен:
13.11.2019
Размер:
1.29 Mб
Скачать

6.1.27.5. Зміна міжрядкового інтервалу

Міжрядковий інтервал визначає відстань між рядками тексту. Якщо ви хочете роздрукувати свій документ на мінімальній кількості сторінок, використовуйте такий інтервал, щоб рядки розташовувалися близько один до одного. Якщо ж ваш документ потрібно правити ручкою, він має бути роздрукований з інтервалом, що дає можливість редакторові вносити правки.

Word пропонує різні види міжрядкових інтервалів. Якщо ви виберете міжрядковий інтервал, він буде застосований до виділеного тексту; якщо текст не виділений, — то до поточного абзацу і тексту, що ви наберете від поточної крапки введення. Для зміни міжрядкового інтервалу:

1. Виберіть Формат/Абзац..., щоб відкрити діалогове вікно Абзац. Якщо потрібно, клацніть на корінці вкладки Отступы и интервалы.

2. Виберіть потрібний інтервал зі списку, що розкривається, Междустрочный. Назви Одинарный, Полуторный, Двойной говорять самі за себе. Інші види інтервалів такі:

  • Точно. Інтервал між рядками буде точно відповідати тому значенню (в пунктах), що ви введете в текстовому полі Значение;

  • Минимум. Інтервал між рядками дорівнюватиме як мінімум тому значенню, що ви введете в текстовому полі Значение, Word збільшить інтервал, якщо в рядках містяться великі символи;

  • Множитель. Інтервал зміниться в певне число разів, що відповідає тому коефіцієнту, який ви вкажете в текстовому полі Значение.

6.1.28. Поля сторінки та розділи

6.1.28.1. Розділ

Розділ — частина документа, в якій використовується певний формат сторінки. Для зміни формату сторінки, колонтитула, нумерації сторінок необхідно ввести в документ новий розділ. За замовчуванням документ містить один загальний розділ. Щоб створити новий розділ, необхідно вставити в документ маркер закінчення розділу (горизонтальна подвійна штрихова лінія). Для цього слід встановити курсор у ту позицію документа, де потрібно створити новий розділ і виконати команду Вставка/Раз­рыв при цьому на екран виводиться вікно діалогу Разрыв, в якому в полі Новый раздел потрібно вибрати необхідну опцію.

Після натискування кнопки ОК в рядку курсора з’явиться маркер закінчення розділу у вигляді подвійної пунктирної лінії з текстом Разрыв раздела.

Для вилучення маркера кінця розділу необхідно його виділити і вилучити звичайний виділений фрагмент.

6.1.28.2. Розбивка на розділи

Word надає можливість розбивати документ на два розділи й більше, в кожному з яких може бути власне форматування сторінок. Вам знадобляться розділи, якщо необхідно встановити різні параметри форматування сторінки чи поля, для різних сторінок. За замовчуванням ці види форматування застосову­ються до всього документа.

Є три типи розбивки на розділи. Вони однаково діють на розмітку сторінки, але різняться в тому, де розміщується текст, введений після розбивки.

  • Со следующей страницы. Новий розділ починається з верхнього рядка наступної сторінки. Це підходить для розділів, що відповідають великим частинам документа, наприклад, новий підрозділ.

  • На текущей странице. Новий розділ починається на тій самій сторінці, що й попередній. Це зручно, якщо в даному розділі не така кількість стовпчиків, як у попередньому, але обидва вони — частини однієї і тієї самої сторінки.

  • С чётной страницы чи С нечётной страницы. Новий розділ починається на наступній парній чи непарній сторінці. Це корисно для великих розділів документа — таких, як підрозділи, кожен з яких має починатися на наступній парній чи непарній сторінці.

У звичайному режимі перегляду документа Word позначує межу розділу подвійною горизонтальною лінією з оцінкою Разрыв раздела і наступну за ним назву типу розриву. Ці мітки не будуть видимі ні в режимі перегляду розмітки сторінки, ні в роздруковці.

Для вставки лінії розриву:

1. Виберіть команду Вставка/Разрыв для відкриття діалогового вікна Разрыв.

2. Виберіть потрібний тип розбивки на розділи (виходячи з описаного вище).

3. Натисніть кнопку ОК.

З лінією розриву можна працювати так само, як і з будь-яким символом вашого документа. Для її видалення встановіть курсор ліворуч від її і натисніть клавішу Delete чи встановіть курсор праворуч від неї й натисніть клавішу Backspase. Лінія розриву стосується розділу, що знаходиться перед ним; таким чином, коли ви видаляєте її з документа, текст перед нею стає частиною наступного розділу, і це означає, що для тексту будуть застосовні параметри форматування сторінки.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]