Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
вариант2-2.doc
Скачиваний:
7
Добавлен:
13.11.2019
Размер:
18.1 Mб
Скачать

2.2 Розтягання (стикання) призматичних стрижнів. Визначення напружень. Розрахунок на міцність

У даному курсі розглянуті стрижні постійного поперечного перерізу з прямолінійною віссю, тобто призматичні стрижні.

Під розтяганням (стиканням) розуміють такий вигляд деформації стрижня, при якому в його поперечному перерізі виникає лише один внутрішній силовий чинник – подовжня сила Nz. Оскільки подовжня сила чисельно дорівнює сумі проекцій, прикладених до однієї з відсічених частин зовнішніх сил на вісь стрижня (для прямолінійного стрижня вона збігається в кожному перерізі з віссю Oz), то розтягання (стикання ) має місце, якщо всі зовнішні сили, що діють з одного боку від даного поперечного перерізу, зводяться до рівнодійної, направленої уподовж осі стрижня (рис. 2.1). Одна і та ж подовжня сила Nz при дії на різні частини стрижня (ліву або праву) має протилежні напрямки. Знак Nz залежить від характеру деформації, що викликається нею. Подовжня сила вважається додатною, якщо викликає розтягання елемента (рис. 2.2, а), і вона від`ємна, якщо викликає стикання (рис. 2.2, б).

Рисунок 2.1 – Розрахункова схема

а – розтягання, б – стикання

Рисунок 2.2 – Елемент стрижня

Для того щоб сформулювати передумови теорії розтягання (стикання) призматичного стрижня, звернемося до експерименту. Уявимо собі стрижень, виготовлений з якого-небудь податливого матеріалу (наприклад, гуми), на бічну поверхню якого нанесена система подовжніх і поперечних рисок (рис. 2.3, а). Ця ортогональна система рисок залишається такою і після прикладання розтягуючого навантаження (рис. 2.3, б).

Рисунок 2.3 – Модель розтягнутого стрижня

Оскільки поперечні риски є слідами поперечних перерізів на поверхні стрижня і залишаються прямими і перпендикулярними до осі стрижня, то це свідчить про виконання гіпотези плоских перерізів (Бернуллі). З врахуванням гіпотези про відсутність поперечної взаємодії подовжніх волокон доходимо до висновку, що деформація розтягування стрижня зводиться до одноосного розтягування його подовжніх волокон, і в поперечному перерізі стрижня виникають лише нормальні напруження  (рис. 2.4). Ортогональність подовжніх і поперечних рисок свідчить також про відсутність зрушень, а отже, і пов'язаних з ними дотичних напружень  в поперечних і подовжніх перерізах стрижня.

Рисунок 2.4 – Зв'язок напружень та зусиль

Тоді подовжня сила Nz дорівнює сумі проекції внутрішніх сил, що діють у даному поперечному перерізі площею F (рис. 2.4) очевидно буде дорівнювати

де – нормальне напруження або інтенсивність внутрішніх сил, що виникають в тілі, що деформується, під впливом зовнішніх дій.

Це співвідношення є рівнянням рівноваги статики, що зв'язує подовжню силу Nz, і нормальне напруження , яке в загальному випадку є функцією координат х і у і тому не може бути знайдено з одного лише рівняння статики. Таким чином, завдання визначення напружень навіть в найпростішому випадку деформації стрижня (розтягуванні або стикуванні) являється статично не визначуваним.

Необхідне для вирішення цього завдання додаткове рівняння витікає з гіпотези плоских перерізів. Оскільки поперечні перерізи стрижня, залишаючись плоскими і перпендикулярними до осі стрижня, у процесі деформації лише поступально переміщаються уздовж осі стрижня (що приводить до однакового подовження всіх повздовжніх волокон), то приходимо до рівняння =const, з якого, зважаючи на однозначність зв'язку і (для лінійно-пружнього матеріалу це закон Гуку: ), витікає

 = const.

Вирішуючи спільно рівняння, отримаємо, що

Nz=F

або

 = Nz / F.

Таким чином, при розтяганні (стиканні) призматичного стрижня нормальні напруження рівномірно розподілені за поперечним перерізом, а дотичні напруження в перерізах відсутні, що є наслідком гіпотези плоских перерізів. Указане, є фундаментальним результатом, справедливим тільки для призматичного стрижня, однак в інженерній практиці його використовують і для наближеної оцінки нормальних напружень в стрижнях змінного перерізу. При цьому, щоб нев’язка формули була невеликою, необхідно, щоб площа поперечного перерізу стрижня змінювалася достатньо повільно уздовж його осі.

Умова міцності при розтяганні (стиканні) призматичного стрижня з пластичного матеріалу (тобто матеріалу, що однаково працює на розтягання і стикання ) набуде виду:

, (2.1)

де [] – допустиме напруження. Напруження в умові (2.1) підставляється за модулем, оскільки знак  у цьому випадку ролі не грає.

У практиці інженерних розрахунків, виходячи з умови міцності, розв’язуються три основні задачі механіки матеріалів конструкцій. У застосуванні до випадку розтягання (стикання) призматичного стрижня ці задачі формулюються таким чином.

Перевірка міцності (перевірочний розрахунок). Цей розрахунок проводиться, якщо навантаження (у нашому випадку її представляє Nz), переріз стрижня F і характеристики його матеріалу [] задані.

Необхідно переконатися, що виконується умова міцності:

Перевірочний розрахунок полягає в тому, що визначається фактичний коефіцієнт запасу міцності n і порівнюється з нормативним коефіцієнтом запасу [n]:

,

де – граничне (або небезпечне) напруження, тобто напруження, що викликає відмову елемента конструкції (для стрижня з пластичного матеріалу це – границя текучості т або умовна границя текучості 0,2).

Підбір перерізу (проектний розрахунок). У цьому розрахунку за заданим навантаженням (Nz) визначаються розміри поперечного перерізу стрижня (F) із заданого матеріалу ([] дано). Мінімального значення F набудемо, якщо в умові міцності (1) прийняти знак рівності:

[F] = Nz / [].

Визначення навантаження, що допускається, тобто максимального значення навантаження, яке допускає даний елемент конструкції (F і [] дано) при виконанні умови міцності (2.1):

[N] = []F.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]