Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Бермичева_2010 цив.doc
Скачиваний:
1
Добавлен:
13.11.2019
Размер:
1.88 Mб
Скачать

Завдання для самостійної роботи:

1. Таємниця заповіту.

2. Тлумачення заповіту.

Тестові завдання

Доберіть правильні відповіді; зверніть увагу на правильність та повноту формулювання відповідей; при необхідності вкажіть на можливу варіантність відповідей.

Чи може заповіт бути складено декількома особами:

1) так;

2) ні.

Чи можу заповіт бути вчинено через представника:

1) так;

2) ні.

Задача №1

Громадянин Сидоров О.М. був обмежений у цивільній дієздатності внаслідок зловживання спиртними напоями, опікуном було призначено його дружину – Сидорову М.І. Посварившись з дружиною Сидоров О.М. уклав заповіт на користь свого товариши – Мирошкіна А.О.

Дізнавшись про це, дружина звернулася до нотаріальної контори, про скасування даного правочину. В нотаріальній конторі їй зазначили, що право на укладення заповіту є невід’ємною складовою частиною правосуб’єктності кожного повнолітнього громадянина.

Розв’яжіть суперечку.

Задача №2

Громадянин Іванов М.А. вирішив скласти заповіт. Оформивши нотаріальну довіреність і окресливши власноручно коло майна і майбутнього спадкоємця, він уповноважив свого товариша Олексієнка Т.О. укласти заповіт замість нього. В нотаріальній конторі Олексієнку Т.О. відмовили у вчиненні даного правочину.

Чи правильна відмова нотаріальної контори у посвідченні даного заповіту? Чи можу бути заповіт вчинено через представника?

Задача№3

Громадянин Петров О.Г. уклав заповіт на користь свого товариша Оленка Г.Ж. Дружина дізнавшись про це, звернулася до адвоката з проханням допомогти визнати даний правочин недійним. Адвокат запевнив Петрову О.В. в тому, що даний заповіт може бути визнаний недійсним, оскільки одним з основним принципів спадкування є принцип родинно-сімейних відносин, тобто до кола спадкоємців повинні входити лише особи, які пов’язані з заповідачем родинно-сімейними відносинами.

Чи правила відповідь адвоката? Відповідь обґрунтуйте.

Задача №4

Громадянин Андрієнко Р.М., будучі відомим астрономом, відкрив нову зірку, яку назвав на честь своєї дружини – Натою. Укладаючи заповіт, все своє майно він заповідав своєї дружині, в тому числі і права на своє відкриття. Дізнавшись від свого чоловіка про зміст заповіту, дружина була стурбована, оскільки вона чула, що якщо заповіт містить положення стосовно об’єктів вилучених з обороту (в даному випадку космічні об’єкти), то недійсним визнається весь заповіт.

Які умови впливають на недійсність заповіту? Яке майно не може входити до складу спадкової маси? Умови та правові наслідки визнання частини заповіту недійсним?

Задача№5

Петров І.О. вирішив укласти заповіт на користь своєї другої дружини Опенько О.О. Дізнавшись від чоловіка про зміст заповіту Опенько засмутилася тому факту, що заміський будинок і автомобіль мають перейти до сина Петрова від першого шлюбу в порядку заповідального легату.

Після смерті свого чоловіка Опенько О.О. звернулася до юридичної консультації з проханням допомогти їй визнати частину заповіту стосовно заповідального відказу недійсною, оскільки син Петрова Антон вже повнолітній, має пристойну роботу, свою квартиру і власний автомобіль.

Яку відповідь має надати Опенько юридична консультація?

Задача №6

Дорожкін П.О. був відомим колекціонером раритетних книжок. Його колекція була високо оцінена в професійних колах як з точки зору наукової, історичної, культурної так і матеріальної цінності.

В своєму заповіті, який було укладено Дорожкіним на користь свого єдиного сина Павла, колекціонер зазначив, що після його смерті син має забезпечити вільний доступ до його бібліотеки науковців, аспірантів, студентів і простих громадян.

Після смерті батька Павло вирішив продати бібліотеку іншому колекціонеру. Уклавши договір купівлі-продажу і отримавши гроші Павло отримав повістку до суду за позовом місцевого музею про визнання договору купівлі-продажу недійсним, оскільки його батько - Дорожкін П.О. був працівником даного музею і всі знали про його наміри зробити з його колекції публічну бібліотеку.

Яке рішення має прийняти суд? Відповідь обґрунтуйте.

Задача№7

Громадянин Іванов І.О., знаходячись в лікарні у тяжкому стані після операції, уклад заповіт на користь своєї доньки Катерини. Єдиною умовою отримання нею спадщини було зазначено народження дитини.

Після смерті батька Катерина Іванова звернулася до нотаріальної контори за місцем відкриття спадщини з заявою про її прийняття. Однак нотаріус відмовив їй у прийнятті заяви, мотивуючи це тим, що для прийняття нею спадщини вона має виконати умову - народити дитину.

Катерина Іванова звернулася до суду, посилаючись на те, що вона не знала що її батько умовою прийняття нею спадщини зазначив народження дитини.

Яке рішення має прийняти суд? Відповідь обґрунтуйте.

Задача№8

Громадянин Петренко М.І. і його молода дружина Петренко О.В. вирішили скласти спільний заповіт подружжя на користь сина Петренко М.І. від першого шлюбу.

Після смерті свого чоловіка Петренко О.В. звернулася до нотаріальної контори з заявою про зміну умов заповіту. Однак нотаріус відмовив їй у внесенні змін до спільного заповіту і наклав заборону відчуження майна, яке охоплено заповітом подружжя.

Петренко О.В. Хвернулася до юридичної консультації з проханням роз’яснити їй ситуацію, що склалася. Свою позицію Петренко О.В. мотивувала тим, що вона, не працюючи, була змушена своїм чоловіком внаслідок психологічного тиску до укладення такого заповіту. В даний час син її померлого чоловіка вже повнолітній, має пристойну роботу, власну квартиру тому матеріально він забезпечений. В той час, коли вона сама не працює і перебувала на повному утриманні свого чоловіка, а даний час вона має на меті реалізувати частину спадщини.

Яке роз’яснення має надати Петренко О.В. юридична консультація?

Задача№9

Після смерті громадянина Бородіна П.І., який уклав заповіт стосовно всього свого майна на користь сусіда, залишилися:

      1. дружина Бородіна О.М. 55 років;

      2. мати померлого 80 років;

      3. син Павло 20 років;

      4. донька Олена 18 років;

      5. донька Катерина 15 років;

      6. рідний брат Бородіна 60 років.

Визначне коло осіб, які мають право на обов’язкову частку в спадщині і розрахуєте її розмір для кожного із необхідних спадкоємців. Для спрощення розрахування будемо вважати, що вся спадкова маса Бородіна П.І. складає 10000 грн.

Задача№10

Перебуваючи в експедиції громадянин Олексєєнко А.М., після серцевого нападу, вирішив не тягнути і скласти заповіт на користь своєї дружити. Написавши його власноручно Олексєєнко А.М. звернувся до начальника експедиції з проханням його посвідчити. Начальник експедиції Іванов І.І. його посвідчив, однак після повернення з експедиції зазначив, що посвідчував даний правочин лише внаслідок фізичного тиску самого заповідача.

Які вимоги до форми заповіту? Хто має право посвідчувати заповіти, окрім нотаріусів?