Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Бермичева_2010 цив.doc
Скачиваний:
1
Добавлен:
13.11.2019
Размер:
1.88 Mб
Скачать

Основна:

  1. Цивільне право України. Академічний курс. Загальна частина: Підручник: У 2-х т. / За заг. ред. Я.М. Шевченко. – К.: Концерн “Видавничий дім” Ін Юре”, 2003. – Т. 2. – С.56-91

  2. Цивільне право України: Підручник / Є.О. Харитонов, Н.О. Саніахметова. – К.: Істина, 2003. – С.510-572

  3. Цивільне право України: Підручник: У 2-х кн. / О.В. Дзера, Д.В. Боброва, А.С. Довгерт та ін.; За ред. О.В. Дзери, Н.С. Кузнецової. – 2-е вид., допов. і перероб. – К.: Юрінком Інтер, 2004. – Кн. 2. – С.120-175

  4. Цивільне право України: Навч. посіб. / Ю.В. Білоусов, С.В. Лозінська, С.Д. Русу та ін. – За ред. Р.О. Стефанчука. –К.: Наукова думка; Прецедент, 2004. –С. 247-265

  5. Панченко М.І. Цивільне право України: Навч. посібник. – К.: Знання, 2005. – С.348-368

Додаткова:

1. Цивільний кодекс України: Коментар. – Харків: ТОВ “Одіссей”, 2003. – 856 с.

2. Цивільне право України: Підручник: У двох томах / Борисова В.І. (кер. авт. кол.), Баранова Л.М., Жилінкова І.В. та ін.; За заг. ред. В.І. Борисової, І.В. Спасибо-Фатєєвої, В.Л. Яроцького. – К.: Хрінком Інтер, 2004. – Т.1. – 480 с.

7. Зобов’язання з виконання робіт

Семінарське заняття № 7 4 год.

Методичні рекомендації: При підготовці до заняття слід звернути увагу на такі категорії і поняття: «підряд», «підрядник», «замовник», «генеральний підрядник», «субпідрядник», «кошторис», «побутовий підряд», «будівельний підряд».

План:

1. Загальна характеристика зобов’язань з виконання робіт.

2. Загальні положення про підряд. Поняття та загальна характеристика договору підряду.

3. Сторони договору підряду (підрядник та замовник): поняття, права та обов’язки.

4. Відповідальність сторін за договором підряду.

5. Поняття субпідряду. Сторони договору (генеральний підрядник і субпідрядник): поняття, права і обов’язки. Розподіл прав і обов’язків. Відповідальність сторін.

6. Загальні положення про договір побутового підряду.

7. Права, обов’язки та відповідальність сторін за договором побутового підряду.

8. Поняття та загальна характеристика договору будівельного підряду.

9. Права і обов’язки сторін за договором будівельного підряду.

10. Поняття договору на проведення проектних та пошукових робіт та загальна характеристика договору.

11. Права, обов’язки та відповідальність сторін за договором підряду на проведення проектних та пошукових робіт.

12. Поняття договору на виконання науково-дослідних або дослідно-конструкторських робіт, загальна характеристика договору.

13. Права та обов’язки сторін договору на виконання науково-дослідних або дослідно-конструкторських робіт. Відповідальність сторін за порушення умов договору.

Запитання та завдання для самостійної роботи:

Дати відповідь на питання:

1. Назвіть істотні умови договору підряду.

2. Що включає в себе ціна за договором підряду?

3. Що таке кошторис? Назвіть відмінні риси приблизного і твердого кошторису.

4. Як Ви розумієте обов’язок підрядника правильно використовувати матеріали замовника та дати йому звіт про використані матеріали і повернути їх лишок?

5. В яких випадках підрядник має право відмовитися від договору підряду?

6. Чому договір побутового підряду є публічним договором?

7. Що таке звичайний підряд і чим він відрізняється від генерального підряду?

8. Що таке проектно-кошторисна документація? Охарактеризуйте її зміст.

9. Який загальний гарантійний строк за договором будівельного підряду?

10. Що таке проектна документація?

Практичні завдання

Задача 1.

Ольшевська зробила замовлення в ательє на пошиття літньої сукні з матеріалів ательє. Через три дні вона прийшла до ательє і запитала, чи почата робота з виконання її замовлення. Одержавши негативну відповідь, Ольшевська попросила анулювати замовлення і повернути внесені нею гроші за матеріал і аванс за роботу, мотивуючи це тим, що вона зустріла свою знайому – дизайнера, відмінну майстриню і хоче зробити таке замовлення саме у своєї знайомої. В проханні Ольшевській було відмовлено за тією підставою, що причина анулювання замовлення є неповажною. Крім того, їй було заявлено, що ательє гарантує відмінне виконання замовлення.

Чи правомірні дії Ольшевської?

Задача 2.

Алхімов замовив пальто з свого матеріалу. На першій примірці з’ясувалося, що внаслідок усадки тканини пошиття пальто погодженого з ательє фасону чи іншого фасону, відповідно до сучасної моди, неможливо. Алхімов заявив, що він відмовляється від замовлення і залишає тканину ательє, але вимагає, щоб ательє відшкодувало йому збитки в розмірі вартості матеріалу і повернуло аванс.

Замовник стверджував, що ательє було зобов’язане, приймаючи замовлення, попередити його про особливості матеріалу. Проте ательє цього не зробило, прийняло замовлення і приступило до роботи, попрасувало і розкроїло тканину. Ательє відхилило вимогу Алхімова і зазначило, що воно не може нести відповідальності за особливості матеріалу, наданого замовником, і ніякої технічної помилко воно не припустило. Тому ательє може за вимогою замовника лише анулювати замовлення і повернути йому розкроєний матеріал, стягнувши винагороду за виконану роботу, в тому числі і вартість розкрою за встановленими цінами.

Крім того, навіть якби ательє було винне, то замовник мав би право вимагати лише пошиття йому пальто з рівноцінного матеріалу ательє.

Вирішіть суперечку.

Задача 3.

10 червня Петрушкіна звернулася до відомого дизайнера Фапіна з проханням пошити жакет. Вартість роботи була визначена в 700 грн.

5 липня, одержуючи готове замовлення Петрушкіна встановила, що замовлення виконано недоброякісно і відмовилася його прийняти. Вона звернулася до суду з позовом про стягнення з Фапіна 500 грн. – вартість тканини. Петрушкіна стверджувала також, що Фапіна не попередила її про те, що виконати замовлення з наданого матеріалу неможливо. Фапіна на судовому засідання це твердження Петрушкіної заперечувала. Свідки показали, що замовниця принесла клапті тканини і Фапіна відмовилася шити жакет з довгими рукавами, але Петрушкіна її довго вмовляла і Фапіна врешті-решт погодилася.

Чи обґрунтовані вимоги Петрушкіної?

Задача 4.

Петренко замовив в меблевому салоні виготовлення корпусної меблі (кухонний блок) за своїм власним ескізом. Укладаючи договір, однією з умов було зазначено, що робота має були закінчена до 20 серпня 2006р.

20 серпня Петренко звернувся до салону з проханням показати йому готову річ, оскільки на 21 серпня він домовився з майстрами встановити її дома. Директор салону йому відповів, що робота повністю не виконана, оскільки частини необхідних матеріалів не виявилося на складі. Орієнтовною датою виготовлення меблів була названо 20 листопада 2006р.

Петренко звернувся з вимогою повернути йому сплачені кошти і відшкодувати збитки, які він поніс у зв’язку з святкуванням свого дня народження в ресторані (оскільки він планував його відсвяткувати вдома, однак це виявилося неможливим через відсутність кухонної і столової меблі).

Чи підлягають вимоги Петренко задоволенню?

Задача 5.

Олексєєнко уклав договір будівельного підряду з будівельною фірмою «Будівництво житла» та будівництво приміського будинку терміном на 2 роки. Після складення проектно-кошторисної документації підрядник приступив до роботи, яка виготовлялася з матеріалів замовника. Після спливу обумовленого договором строку будинок був повністю споруджений, однак мав певні суттєві недоліки – дах протікав, оздоблення було неякісним. Олексєєнко пред’явив вимогу до підрядника про безкоштовне усунення виявлених недоліків. Фірма відмовилася, посилаючись на те, що саме ці роботи (по покрівлі даху і внутрішньому оздобленню помешкання) проводила не вона, а її субпідрядники, тому саме до них має бути звернена вимога Олексєєнка.

Розв’яжіть суперечку.

Задача 6.

Марченко уклав договір з працівниками будівельної організації Савченко, Ткаченко і Артемовичем, який вони назвали «трудовий договір». Відповідно до цього договору зазначені працівники зобов’язувалися у вільний від роботи за основним місцем роботи час побудувати на дачній ділянці Марченко з його і часткового з своїх матеріалі дерев’яний господарський блок на цегляному фундаменті. Хто і які саме матеріали надаватиме, зазначалось у списку, що додавався до договору. Строк закінчення будівництва був встановлений 20 травня 2006р. На 18 травня будівництво в основному було закінчено, залишилося лише виконати незначні роботи. Але в ніч з 18 та 19 травня сталася гроза і від удару блискавки будівля повністю згоріла. Залишився лише фундамент. Робітники вимагали від Марченка сплатити вартість виконаних робіт, посилаючись на те, що укладений договір є трудовим, а також сплатити їм 1,5 тис. грн – вартість наданих ними матеріалів, що загинули під час пожежі. Марченко відмовився оплатити вартість роботи, як такої, що не була прийнята. Відмовився він також відшкодувати вартість матеріалів, оскільки вони були знищені не з його вини.

Вирішіть справу.

Задача 7.

ТОВ «Ореон» уклало договір на виконання науково-дослідних робіт з інститутом предметом якого було визначені дослідні роботи з галузі харчової промисловості – розробка нової харчової добавки і можливість її впровадження у виробничих процес. Дослідні роботи дали позитивні результати, була синтезована нова харчова добавка, яка значно підвищувала якість кисломолочних продуктів.

ТОВ «Ореон» звернулося до інституту з проханням передати йому отримані результати. Керівництво інституту виконало його вимогу, однак попередило, що ці ж результати дослідження інститут продав іншій фірмі, яка також займається виробництвом кисломолочної продукції.

ТОВ «Орено» відмовилося прийняти результати дослідження і оплатити роботу і в свою чергу пред’явило позов до інституту з вимогою відшкодувати йому суму упущено вигоди, яку б підприємство отримало б, якби першим скористалося результатами дослідження. Також в позовній заяві зазначалась вимога відшкодувати ТОВ «Ореон» моральну шкоду, оскільки ним вже були розміщені рекламні оголошення, про виробництво нового продукту і такий розвиток подій негативно вплине на їх ділову репутацію.

Вирішіть справу.