Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Бермичева_2010 цив.doc
Скачиваний:
1
Добавлен:
13.11.2019
Размер:
1.88 Mб
Скачать

Запитання та завдання для самостійної роботи:

Дайте відповідь на питання:

1. Що таке «послуга»?

2. Назвіть відмінні риси між юридичними, фактичними та зобов’язаннями в яких поєднуються юридичні і фактичні послуги.

3. Які істотні умови договору про надання послуг?

4. На які види поділяються договори перевезення в залежності від об’єкту?

5. Що таке основні транспортні договори?

6. Визначте поняття «допоміжні транспортні договори».

7. Назвіть види перевезення в залежності від виду транспорту.

8. Які документи посвідчують укладення договору перевезення повітряним транспортом?

9. Визначте договір чартеру (фрахтування) повітряного судна?

10. Які Ви знаєте види морських перевезень згідно Кодексу торгового мореплавства України?

11. Що таке складська квитанція?

12. Як визначається просте складське свідоцтво і чим воно відрізняється від подвійного складського свідоцтва?

13. Чому зберігання у камерах схову транспортних організації є публічним договором?

14. Які Ви знаєте види зберігання у камерах схову?

15. Що є об’єктом зберігання речей у гардеробах?

16. Назвіть особливі риси договору охорони.

17. Які істотні умови договору доручення?

18. Що таке договір консигнації?

19. Як визначається поняття «делькредере»?

20 Назвіть істотні умови договору комісії.

21. Назвіть істотні умови договору управління майном.

22. Назвіть об’єкти страхування.

23. Охарактеризуйте добровільне і обов’язкове страхування.

24. Назвіть основні види добровільного страхування.

25. Що є підставою добровільного страхування?

26. Назвіть основні види обов’язкового страхування.

Практичні завдання

Задача 1.

При укладення договору на перевезення вантажу автотранспортом між підприємством по перевезенню вантажу і вантажовідправником виникли розбіжності з умов договору. Автотранспортне підприємство включило в проект договору такі умови:

  1. Вантажовідправник несе відповідальність за всі наслідки неправильного завантаження, в тому числі за пошкодження перевізних засобів і безпеку перевезень. Вантажовідправник не погоджувався з цією умовою, посилаючись на те, що згідно з Правилами перевезень вантажу їх завантаження на автомашину здійснюється під наглядом водія автопідприємства.

  2. Автопідприємство звільняється від відповідальності за не подачу перевізних засобів, якщо за рішенням компетентних органів автотранспортні засоби будуть залучені до виконання державних завдань. Вантажовідправник вказував на незаконність і цієї умови.

В свою чергу вантажовідправник наполягав на включенні в договір таких умов:

1) Автопідприємство відшкодує вантажовідправнику збитки, викликані про строчкою доставки вантажів одержувачем.

2) Вантажовідправник не несе відповідальність за непред’явлення вантажу до перевезення, якщо він не попередить про це автопідприємство за дві години до подачі перевізних засобів.

Проти цих умов заперечувало автопідприємство.

Як має бути вирішений спір?

Задача 2.

ТОВ «Карпон», виконуючи договір поставки, який був укладений з ТОВ «Емма», відвантажив на адресу свого замовника необхідну партію товару. Вантаж прибув з про строчкою на 10 днів. Через несвоєчасну доставку товару ТОВ «Емма» не виконало свої зобов’язання перед своїми клієнтами і сплатило їм неустойку за порушення строків виконання договору. У зв’язку з цим ТОВ «Емма» пред’явило Управлінню Південно-Західної залізниці позов про стягнення з нього штрафу за прострочення доставки вантажу і відшкодування понесених ним з вини залізниці збитків, викликаних сплатою неустойки покупцям за несвоєчасну поставку товару.

Чи підлягають вимоги задоволенню?

Задача 3.

Савчук, уклавши договір з Бойко, зобов’язався набути для Бойка будівельні матеріали. Коли матеріали були придбані, Бойко відмовився їх прийняти і відшкодувати їх вартість Савчуку, посилаючись на те, що матеріали придбані по занадто високих цінах. Савчук зажадав оплатити матеріали, вказавши, що в довіреності, яку видав Бойко і посвідченій нотаріусом, не міститься вказівки щодо ціни, за якою необхідно було придбати матеріали, а сказано лише, що Савчуку «доручається придбати будівельні матеріали за діючими цінами». Крім того, через затримку з прийняттям будівельних матеріалів Савчук поніс додаткові витрати по їх зберіганню, які він також вимагає відшкодувати. Бойко наголошував, що при видачі довіреності він усно назвав суму, яку Савчук не може перевищувати.

Не дійшовши згоди, сторони звернулася до юриста за консультацією.

Яке роз’яснення їм треба надати?

Задача 4.

Сидоренко і Романюк уклали договір, згідно з яким Сидоренко на період тривалого закордонного відрядження передав Романюку на схов телевізор, відеомагнітофон та іншу побутову техніку. Сторони домовилися, що плата за зберігання відповідає платі за користування, в силу чого взаємних розрахунків між сторонами не передбачалось. З повернення Сидоренка з відрядження Романюк заявив, що в результаті травми він майже весь цей час провів у лікарні, тому не міг користуватися тими речами, які йому були передані на зберігання. Тому Романюк вважає, що Сидоренко зобов’язаний виплатити йому винагороду за зберігання його речей. Не дійшовши згоди, сторони звернулися до юриста за консультацією.

Яку консультацію їм треба надати?

Задача 5.

ТОВ «Ореон» уклало договір транспортного експедирування з ТОВ «Лада» на організацію найшвидшого перевезення і перевезення вантажу – партії скляного посуду. Оскільки договір мав бути виконаний в стислі строки, експедитор вибрав найліпший для цього маршрут і вид транспорту – автотранспорт.

На виконання умов договору ТОВ «Ореон» надав експедитору всю необхідну документацію, попередивши, що вантаж потребує обережного перевезення, через свої властивості.

Після доставки товару до пункту призначення, представники клієнта пред’явили позов до суду, про відшкодування ТОВ «Лада» ТОВ «Орено» збитків, які дорівнюють вартості всієї партії товару, що перевозився експедитором, посилаючись на те, що не дивлячись на попередження про умови перевезення товар був доставлений хоча і у строк, однак неналежної якості – більша частина партії була зіпсована.

ТОВ «Лада» проти пред’явлених вимог заперечувало посилаючись на те, що основна умова договору була зазначена швидкість (строк доставки товару). До того ж, знаючи про властивості товару, ТОВ «Лада» надало для перевезення цього вантажу свої кращі автомашини, а пошкодження товару відбулося через неналежну якість доріг.

Яке рішення має прийняти суд?

Задача 6.

Валентина Іванова, запізнюючись на прем’єру до театру, здаючи свою шубу до гардеробу забула взяти жетон, який визначав місце розміщення в гардеробі її речі. Після закінчення вистави Валентина звернулася до працівника гардеробу з проханням видати їй її річ, пояснивши причину відсутності в неї жетону. Працівник театру видати річ відмовився.

Розв’яжіть ситуацію.

Задача 7.

Сидорчук придбав новий автомобіль. Не маючи власного гаражу він вирішив ставити його на стоянку біля свого будинку. Прийшовши одного ранку за автомобілем Сидорчук помітив, що на капоті його машини з’явилася значна подряпина. Сидорчук звернувся з вимогою до охоронця відшкодувати йому спричинені збитки і моральну шкоду, оскільки він довгий час планував купити автомобіль, а тут його нова «іграшка» пошкоджена. Охоронець відмовився, посилаючись на те, що він зобов’язаний не допускати на стоянку проникнення сторонніх осіб і надавати транспортний засіб на першу вимогу. З огляду на це, всі свої обов’язки він, як зберігач, виконав професійно і в повному обсязі.

Розв’яжіть суперечку.