Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Бермичева_2010 цив.doc
Скачиваний:
1
Добавлен:
13.11.2019
Размер:
1.88 Mб
Скачать

Запитання та завдання для самостійної роботи:

Дайте відповідь на питання:

1. Назвіть істотні умови договору найму (оренди).

2. Охарактеризуйте предмет договору найму.

3. В якій формі може вноситися плата за користування майном за договором найму?

4. На який строк має бути укладений договір найму?

5. Охарактеризуйте обов’язок наймодавця передати наймачеві майно у користування негайно або у строк, встановлений договором найму. Які правові наслідки у разі невиконання наймодавцем цього обов’язку?

6. Як Ви розумієте обов’язок наймодавця передати наймачеві річ у комплекті і у стані, що відповідає умовам договору найму та її призначенню?

7. Розкрийте зміст і правові наслідки невиконання такого обов’язку наймодавця, як попередження наймача про особливості та недоліки речі, які йому відомі і які можуть бути небезпечні для життя, здоров’я, майна наймача або інших осіб або призвести до пошкодження самої речі під час користування нею.

8. Які правові наслідки того, якщо наймач у момент передання речі в його володіння не переконався у її справності?

9. Охарактеризуйте такий обов’язок наймодавця, як повідомлення наймача про всі права третіх осіб на річ, що передається у найм. Назвіть правові наслідки недотримання цього обов’язку.

10. Назвіть права і обов’язки сторін договору найму щодо проведення (не проведення) поточного та капітального ремонту речі.

11. Кому (наймачеві чи наймодавцеві) належить право власності на плоди, доходи, одержані у результаті користування річчю, переданою у найм?

12. Розкрийте поняття «поліпшення майна» та назвіть правові наслідки проведення наймачем різних поліпшень майна (за згодою та без згоди наймодавця).

13. Охарактеризуйте піднайм.

14. Чому договір побутового прокату є договором приєднання?

15. Чому договір побутового прокату є публічним договором?

16. Назвіть істотні умови договору найму (оренди) земельної ділянки.

17. Назвіть особливості договору найму будівель або капітальної споруди.

18. Що передбачає договір фрахтування?

19. Що таке лізинг?

20. Назвіть відмінні риси між прямим і непрямим лізингом.

21. Дайте визначення фінансовому лізингу.

22. Охарактеризуйте оперативний лізинг.

23. Охарактеризуйте види лізингу в залежності від його форми (зворотній, пайовий, міжнародний).

24. Назвіть істотні умови договору лізингу.

25. Хто такі тимчасові мешканці? Охарактеризуйте їх правовий статус.

26. Назвіть відмінні риси договору позички від договору позики.

Реферати:

1. Особливості правового регулювання договору найму (оренди) земельної ділянки.

2. Лізинг: поняття, предмет особливості правого регулювання за законодавством України.

3. Найм житла: проблемні питання.

Практичні завдання

Задача 1.

Сільпо орендувало у заводу підвальне приміщення для використання під торговий склад. За деякий час через несправність каналізаційних труб, що проходили підвалом, останній був залитий і Сільпо понесло значні матеріальні збитки. Сільпо звернулося до заводу з вимогою відшкодувати заподіяні збитки. Завод відмовився задовольнити цю вимогу, посилаючись на те, що приміщення було у володінні і користуванні Сільпо і завод не міг знати про несправність каналізаційних труб.

Розв’яжіть суперечку.

Задача 2.

Горський взяв на прокат піаніно для своєї доньки на 1 рік, уклавши відповідний договір з магазином, який здавав музичні інструменти на прокат.

У зв’язку з від’їздом у відпустку Горський передав піаніно в тимчасове користування своєму сусідові Хмелько з умовою, що він сплачуватиме вартість прокату за час, доки піаніно буде знаходитися у його квартирі.

Хмелько поставив піаніно на кухні, неподалік від плети і незабаром на інструменті з’явилися дві тріщини.

Після закінчення строку договору Горський повернув піаніно магазину. Але співробітник магазину після огляду інструмента прийняти його відмовився і запропонував Горському відремонтувати піаніно за свій рахунок. Горський відмовився виконати цю вимогу, посилаючись на те, що винуватцем пошкодження піаніно є Хмелько.

Вирішіть справу.

Задача 3.

Завод здав в оренду магазину два приміщення. Проте договорі оренди був підписаний лише через 6 місяців після фактичної передачі приміщень магазину. Посилаючись на те, що договірні відносини між магазином і заводом виникли лише з дня підписання договору, магазин почав платити за оренду з дня підписання договору, а за попередні 6 місяців відмовився, хоча і не заперечував, що він фактично користувався приміщенням з дня їх передачі йому.

Розв’яжіть суперечку. В якій формі сторони повинні були укласти цей договір? Чи має юридичне значення визнання відповідача факту користування майном?

Задача 4.

Організація здала ТОВ «Орко» під склад приміщення, що знаходилися на першому поверсі виробничої будівлі, строком на 5 років. Договір був укладений в письмовій формі. Через 4 роки будівля була передана іншому підприємству ЗАТ «Аккор», яке відразу зажадало розірвання договору оренди з ТОВ «Орко», посилаючись на те, що орендоване ТОВ приміщення було колись спортивною залою і необхідне ЗАТ «Аккор» для використання за своїм призначенням.

ТОВ «Ооко» відмовилося звільнити приміщення і ЗАТ «Аккор» звернулося до суду.

Заперечуючи проти позову, представники ТОВ «Орко» заявили, що строк договору не закінчився, в зміна власника не може тягти за собою розірвання договору.

Розв’яжіть суперечку. Чи має значення факт використання орендарем приміщення не за його минулим призначенням?

Задача 5.

Водонаєв передав в оренду Тодорчуку свій комп’ютер, безоплатно, строк на 3 місяці (для написання Тодорчуком дипломної роботи). Після спливу обумовленого терміну Водонаєв звернувся до Тодорчука з проханням повернути комп’ютер. Тодорчук відмовився повернути річ, зазначивши, що він ще не написав повністю роботу, а поверне комп’ютер як тільки но її завершить (приблизно за місяць).

Водонаєв звернувся до суду з проханням примусити Тодорчука повернути йому комп’ютер і сплатити 300 грн. моральної шкоди, яку він зазнав у зв’язку з несвоєчасним поверненням речі.

Яке рішення має прийняти суд?

Задача 6.

Остапенко дала своїй подрузі Потапчук свій старий мобільний телефон, оскільки телефон Потапчук викрали. З а 2 місяці Потапчук повернула телефон подрузі. Оглянувши телефон Остапенко зажадала від подруги 100 грн., оскільки телефон знаходився в значно гіршому стані, ніж раніше – на телефон були значні подряпини, а цифри на клавіатурі майже стерті. Потапчук виконати вимогу подруги відмовилася.

Розв’яжіть суперечку.

Задача 7.

Опришко вирішили орендувати однокімнатну квартиру. Знайшовши бажане приміщення і уклавши відповідний договір з власницею квартири Боровик, Опришко вирішила зробити в квартирі ремонт, оскільки приміщення знаходилося в жахливому стані. Зателефонувався хазяйці, яка дала згоду на ремонт, Опришко змінила вінка і двері, переклеїла шпалери і замінила меблі.

З а 3 місяці (відразу після закінчення Опришко ремонти) Боровик звернулася до Опришко з вимогою звільнити квартиру, оскільки вона вже не має наміру її здавати в оренду. Опришко вимагала відшкодувати витрачені нею на ремонт кошти. Боровик відмовилася виконати цю вимогу і відповіла, що за договором проведення капітального ремонту покладається в обов’язок наймодавця, а те що вона дала згоду (усну, по телефону) на проведення ремонту в її квартирі ніхто не чув і підтвердити не зможе.

Опришко звернулася до суду з вимогою до Боровик відшкодувати їй кошти, затрачені нею на проведення ремонтних робіт, повернути кошти сплачені нею за 5 місяці в якості орендної плати і відшкодувати моральну шкоду.

Яке рішення має прийняти суд?

Задача 8.

Петров орендував в Осиної двокімнатну квартиру. Після проведення косметичного ремонту, згоду на проведення якого була надана власницею квартири, Петров перевіз до Києва свою сім’ю – дружину і малолітню доньку.

Дізнавшись про факт переїзду сім’ї Петрових до Києва Осина звернулася з вимогою до Петрова звільнити помешкання, оскільки вона не була попереджена, що в квартирі буде проживати не одна особа, а ціла сім’я, до того ж з малолітньою дитиною і собакою.

Петров звільнити квартиру відмовився посилаючись на те, що договір оренди укладено на 5 років, а собака відноситься до собак маленьких порід і ніякої загрози і шкоди не спричинить.

Вирішіть спір. Відповідь обґрунтуйте.