Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Бермичева_2010 цив.doc
Скачиваний:
1
Добавлен:
13.11.2019
Размер:
1.88 Mб
Скачать

Змістовний модуль VI. Спадкове право

Тема 14. Поняття і значення спадкування і спадкового права

Поняття спадкування права. Спадкове право в об’єктивному і в суб’єктивному значенні. Основні принципи спадкового права: принцип універсальності спадкового правонаступництва; принцип свободи заповіту; принцип забезпечення прав і інтересів необхідних спадкоємців; принцип сімейно-родинного характеру спадкування; принцип свободи вибору у спадкоємців; принцип врахування як дійсної, так і припустимої волі спадкодавця.

Поняття спадкових правовідносин. Елементи спадкових правовідносин. Особливості спадкових правовідносин.

Поняття спадкування. Види спадкування. Склад спадщини. Права та обов’язки, що не входять до складу спадщини. Спеціальні правила спадкування окремих видів майна, прав і обов’язків. Спадкування прав на земельну ділянку. Спадкування частки у праві спільної сумісної власності. Право на одержання сум заробітної плати, пенсії, стипендії, аліментів, інших соціальних виплат, які належали спадкодавцю. Спадкування права на вклад у банку (фінансовій установі). Спадкування права на одержання страхових виплат (страхового відшкодування). Спадкування права на відшкодування збитків, моральної шкоди та сплати неустойки. Відшкодування витрат на поховання, догляд та лікування спадкування.

Час і місце відкриття спадщини. Спадкоємці: поняття та загальна характеристика. Умови усунення від спадкування.

Тема 15. Спадкування за заповітом

Загальні положення про спадкування за заповітом: поняття та характеристика. Права спадкодавця на заповіт. Право заповідача на призначення спадкоємців. Право заповідача на визначення обсягу спадщини, що має спадкуватися за заповітом. Право на призначення виконавця заповіту. Право заповідача зробити заповідальний відказ (легат). Поняття та загальна характеристика заповідального відказу. Відмінність заповідального легату від звичайного спадкування за заповітом. Право заповідача на покладення на спадкоємця інших обов’язків (заповідальне покладення). Право заповідача на підпризначення спадкоємця. Право заповідача на встановлення сервітуту в заповіті. Право заповідача на скасування та зміну заповіту. Загальна характеристика заповіту з умовою. Заповіт подружжя: поняття та характеристика.

Форма заповіту, посвідчення заповіту, таємниця заповіту, тлумачення заповіту, недійсність заповіту. Поняття та особливі риси секретного заповіту.

Право на обов’язкову частку в спадщині: коло необхідних спадкоємців та розмір обов’язкової частки.

Тема 16. Спадкування за законом

Загальні положення про спадкування за законом: поняття та характеристика. Черговість спадкування за законом: поняття черговості та право на спадкування за чергою, кількість черг спадкоємців та їх суб’єктний склад, зміна черговості закликання до спадкування. Спадкування усиновленими та усиновлювачами: особливості. Частка у спадщині: поняття та порядок визначення розміру частки у спадщині спадкоємців за законом. Спадкування за правом представлення: поняття та загальна характеристика.