Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Бермичева_2010 цив.doc
Скачиваний:
1
Добавлен:
13.11.2019
Размер:
1.88 Mб
Скачать

Основна:

1.Цивільне право України. Академічний курс. Загальна частина: Підручник: У 2-х т. / За заг. ред. Я.М. Шевченко. – К.: Концерн “Видавничий дім” Ін Юре”, 2003. – Т. 2. – С

2.Цивільне право України: Підручник / Є.О. Харитонов, Н.О. Саніахметова. – К.: Істина, 2003. – С.

3.Цивільне право України: Підручник: У 2-х кн. / О.В. Дзера, Д.В. Боброва, А.С. Довгерт та ін.; За ред. О.В. Дзери, Н.С. Кузнецової. – 2-е вид., допов. і перероб. – К.: Юрінком Інтер, 2004. – Кн. 2. – С.

4.Цивільне право України: Навч. посіб. / Ю.В. Білоусов, С.В. Лозінська, С.Д. Русу та ін. – За ред. Р.О. Стефанчука. –К.: Наукова думка; Прецедент, 2004. –С.

5.Панченко М.І. Цивільне право України: Навч. посібник. – К.: Знання, 2005. – С.

Додаткова:

  1. Силенко Л.М. Цивільне право України: Ч.1. Навчальний посібник. – К.: Алеута, 2004. – 328 с.

  2. Цивільний кодекс України: Коментар. – Харків: ТОВ “Одіссей”, 2003. – 856 с.

  3. Цивільне право України: Підручник: У двох томах / Борисова В.І. (кер. авт. кол.), Баранова Л.М., Жилінкова І.В. та ін.; За заг. ред. В.І. Борисової, І.В. Спасибо-Фатєєвої, В.Л. Яроцького. – К.: Хрінком Інтер, 2004. – Т.1. – 480 с.

Завдання № 1.

Підприємство-постачальник надало партію това­ру на умовах товарного кредиту. Договором передбачалося, що в разі, якщо покупець не розрахується до кінця поточного року, по­стачальник нараховуватиме підвищені відсотки. До кінця року обумовлена сума перерахована не була, але покупець відмовився сплачувати відповідні відсотки, посилаючись на скрутне матеріальне становище.

Дайте визначення понять "кредит" і "товарний кредит". Чи можна включати в договір умови про сплату підвищених відсотків у разі неналежного виконання зобов'язання? Чи є обмеження розміру таких відсотків? Вирішіть ситуацію.

Завдання № 2.

Котюк звернувся до банку з метою отримання кредиту і отримав його під заставу будинку і земельної ділянки, що до нього прилягала і належала Котюку на праві приватної власності. Між сторонами було укладено два договори — кредитний та договір застави. Через певний час банк запропонував замінити договір застави договором купівлі-продажу зазначених об'єктів. Банк посилався на те, що у разі застави законодавством передбачається реєстрація заставленого майна, а у разі неповернення Котюком кредиту слід чекати на рішення суду для звернення стягнення на заставлене майно, що суттєво ускладнює сам процес. Підписання договору купівлі-продажу більшою мірою задовольнятиме банк, а інтереси Котюка будуть гарантуватись умовою, що буде закріплена в договорі, за якою банк бере на себе зобов'язання здійснити зворотній продаж будинку, якщо Котюк своєчасно виконає свої зобов'язання перед банком.

Які способи забезпечення виконання зобов'язань передбачені законодавством? Які угоди згідно з чинним законодавством належать до мнимих та удаваних? Чи відповідає законодавству запропонований спосіб забезпечення виконання кредитної угоди? Що можна порадити Котюку в ситуації, що склалася?

10. Розпорядження майновими правами інтелектуальної власності.

Семінарське заняття № 8 2 год.

Методичні рекомендації: При підготовці до заняття слід звернути увагу на такі категорії і поняття: «ліцензія», «ліцензійний договір», «ліцензіат», «ліцензіар», «комерційна концесія», «франчайзинг», «франшиза».

План:

1. Поняття та види договорів щодо розпорядження майновими правами інтелектуальної власності.

2. Ліцензійний договір: поняття та загальна характеристика. Види та умови ліцензійного договору.

3. Поняття та види ліцензій (одинична, виключна, невиключна).

3. Договір про створення за замовленням і використання об’єкта права інтелектуальної власності: поняття та загальна характеристика.

4. Договір про передання виключних майнових прав інтелектуальної власності: поняття та загальна характеристика.

5. Поняття та загальна характеристика договору комерційної концесії.

6. Договір комерційної субконцесії.

7. Права та обов’язки сторін в договорі комерційної концесії.

8. Відповідальність сторін за договором комерційної концесії.

9. Припинення договору комерційної концесії.