Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Лабораторные 2012 Практикум.doc
Скачиваний:
11
Добавлен:
13.11.2019
Размер:
1.2 Mб
Скачать

2. Психоемоційний стан

Особливості поведінки і сприйняття вчителя багато в чому обумовлені станом його нервової системи. При інформаційних і емоційних перевантаженнях, характерних для роботи в школі, можливі порушення рухової і мовленнєвої поведінки вчителя, проблеми із здоров’ям.

2а. Перевага першого варіанту говорить про неблагополучний психоемоційний стан вчителя, який виявляється у вигляді гострої реакції на чинники, що його дратують; низькій емоційній стійкості; тривожності; ускладненні соціальної адаптації; психосоматичній симптоматиці; знижених результатах при дослідженні інтелекту. В окремих випадках переважання першого варіанту може бути спробою симуляції.

. Перевага другого варіанту або наявність усіх трьох варіантів відповідей дозволяє припустити нестабільність психоемоційного стану вчителя. Як правило, нестабільний психоемоційний стан визначається такими чинниками в різних їх поєднаннях: вроджена підвищена чутливість нервової системи; неблагополучний збіг обставин; особистісні особливості, що визначають неадекватну реакцію на них.

2в. Перевага третього варіанту говорить про благополучний психоемоційний стан, який визначає ефективність роботи вчителя, дає можливість не втрачати самовладання в екстремальних ситуаціях і приймати правильні рішення. Емоційна стабільність, передбачуваність і працездатність вчителя спрятливо впливають на психологічний клімат в школі, якщо тільки за зовнішнім благополуччям і незворушністю не криються інші проблеми або людина по якихось причинах не приховує дійсний стан.

3. Самооцінка

Самооцінка- це оцінка людиною самої себе, своїх можливостей, якостей і місця серед інших людей. Уявлення вчителя про принципи викладання, вся його “особиста педагогічна філософія” багато в чому визначаються його самооцінкою.

3а. Перевага першого варіанту говорить про позитивне самосприйняття, властиве людині, що повною мірою реалізовує свої можливості. Вчителям, які мають позитивне самосприйняття, легко створюють на уроці атмосферу діалогічного спілкування, вступаючи з учнями в тісні контакти і надаючи їм психологічну підтримку. Вони довіряють людям і чекають від них дружелюбності, а не ворожості; учня завжди сприймають як особистість, що заслуговує поваги. Завдяки таким учителям стає можливим особистісний розвиток школярів.

3б. Перевага другого варіанту, а також наявність всіх трьох варіантів відповідей говорить про нестійку самооцінку, яка може змінюватися залежно від ситуації. При вдалому збігу обставин людина з нестійкою самооцінкою відчуває емоційний і творчий підйом. У ці моменти вчитель перетворюється: він розкутий, упевнений в собі, у нього все виходить. Зниження самооцінки в “смузі невдач” негативно впливає на ефективність взаємодії з оточуючими, утруднюючи вирішення професійних і життєвих проблем.

3в. Перевага третього варіанту свідчить про негативне самосприйняття. Такій людині важко вступати у вільне спілкування з іншими. Їй властиве принижувати значення особистості іншої людини точно так, як і своєї, тому вона прагне підвищити свою самооцінку, нерідко за рахунок учнів. Перехід на неформальний стиль спілкування, що вимагає від неї великої інтелектуальної, емоційної й етичної напруги, оголяє вразливі місця, створює загрозу внутрішній узгодженості вчителя.