Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Лабораторна робота №14.doc
Скачиваний:
1
Добавлен:
14.08.2019
Размер:
64 Кб
Скачать

Лабораторна робота № 14 (4 год.)

Тема: Адиктивний тип девіантної поведінки: механізми розвитку, форми, особливості діагностико – корекційної роботи.

Мета: засвоєння системи психологічних знань та методичних засобів проведення діагностико – корекційної рооти з клієнтами, у яких проявляється адиктивна (залежна) поведінка.

Питання для обговорення та підготовки.

  1. На основі аналізу взаємодіїї індивіда з реальністю охарактеризуйте адиктивний ип девіантної поведінки.

  2. Охарактеризуйте фактори ризику формування адиктивної поведінки: соціальні, медико – біологічні, вікові, психологічні.

  3. Проведіть аналіз психічного інфантилізму і його ознак як сутнісної характеристики залежної особистості.

  4. Дайте характеристику нейропсихологічним паттернам адиктивної поведінки.

  5. Визначте основні клінічні форми хімічної залежності (зловживання речовинами, які викликають стан зміненої психічної свідомості і діяльності) і охзарактеризуйте: а) алкогольну залежність (основні поняття, психологічні і біологічні теоріїї, моделі алкогольної залежності, психологічні фактори залучення до алкоголю, психологічні зміни, повязані із вживанням алкоголю, роль особистості і розвитку алкоголізму, гендерні відмінності, психологічні типи людей, що вживають алкоголь, профілактика); б) опіоідну залежність (загальні властивості опіатів, симптоматика, перебіг, прогноз, психічні порушення); в) гашишна наркоманія (причини зловживання, пряви у поведінці, неврологічні зміни); г) залежність від вживання стимуляторів (клінічна картина і психічні порушення при вживанні кокаїну, амфетамінів, ефедрона, первитину, кофеїну, «екстазі», «мультики».); д) залежність від летючих розчинників (токсикоманія); е) нікотинова залежність (біологічні і психологічні фавктори формування, форми залежності, терапія).

  6. Наведіть класифікацію механічних адикцій і охарактеризуйте особливості прояву харчових, сексуальних, ігрових, комунікативно, соціально прийнятних (роботоголізм, спортивна адикція, технологічні залежності, любовна і релігіозна адикція) залежностей.

  7. Проаналізуйте адиктивну поведінку з позицій феноменології, закономірностей і механізмів деформованого інтерактивного культурогенезу, в результаті чого особистість є жертвою соціогенних і перосногенних впливів (тобто адиктивність і девіантість в цілому аналізуються як механізм компенсаціїї віктимності, і наслідок психологічної деформаціїї особистості і була запропонована в процесі порушеного культурогенезу в сімейній і освіьній системах розвитку особистості).

  8. Визначте сутність віктимної поведінки, охарактеризуйте причини і особливості її формування.

  9. Висвітліть основні проблеми кримінальної віктимології (психологія кримінальних злочинів, віктимологія тероризму). Дайте психологічну характеристику злочинців (вбивць, хуліганів, шахраїв, крадіїв, грабіжників, терористів).

  10. Висвітліть основні проблеми віктимологіїї насильства і охарактеризщуйте фактори ризику , ознаки, наслідки, причини виникнення насилля над дітьми, домашнього насилля, насилля в школі, моббінгу.

  11. Охарактеризуйте відомі вам методи психологічного втручання в процесі роботи з адиктивними і віктимними клієнтами.

Основні поняття: девіантна поведінка, адиктивність, залежна особистість, інфантильність, прогностична некомпетентність, ригідність, пошукова активність, егоцентризм, яскравість переживань, алкогольна залежність, модель алкогольної залежності, семантика спяніння, символічне залучення, особистісний фактор, акцентуаціїї характеру, психологічний тип пяниці, мотивація вживання, гендерні відмінності, подружній алкоголізм, опіанта наркозалежність, психічні розлади, поведінкові розлади, полінаркоманії, гембінг, любовна адикція, адикція уникнення, роботоголізм, інтернет-залежність, харчові адикції, віктимність, девіантна віктимність, жертва, кримінальна віктимологія, кримінальні злочини, тероризм, заручник, насилля, моббінг, деструктивний культ, співзалежність.

Основні вміння: орієнтуватись у сутності і природі адиктивної поведінки, як певному способі взаємодіїї особистості і реальності і порушенні певних соціальних норм, розумітись на причинах формування адиктивної поведінки особистості як механізму компенсаціїї її віктимності, орієнтуватись у формах і методах роботи з адиктивними і віктимними (віктимізованими) клієнтами; орієнтуватись у специфіці прояву психологічних факторв формування хімічних і нехімічних залежностей, розумітись на індивідуально-типологічних рисах адиктів і вміти застосовувати по відщношенню до них відповідні методи діагностики, корекціїї і психотерапії.