Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Лабораторные 2012 Практикум.doc
Скачиваний:
11
Добавлен:
13.11.2019
Размер:
1.2 Mб
Скачать

Бланк відповідей досліджуваного

питання

Відповідь

питання

Відповідь

питання

Відповідь

1

8

15

2

9

16

3

10

17

4

11

18

5

12

19

6

13

20

7

14

Обробка та аналіз результатів

Обробка результатів здійснюється для виявлення особливостей агресивності педагога

Підсумуйте номери відповідей.

35 і менше балів, Ви надмірно миролюбні, що обумовлено недостатньою впевненістю у власних силах і можливостях. Це не означає, що ви як травинка гнетеся під будь-яким вітерцем... І все-таки, вам не завадить побільше рішучості!

36-44 балів, Ви помірно агресивні, але цілком успішно йдете по життю, оскільки у вас достатньо здорового честолюбства і самовпевненість.

45 і більш балів. Ви надмірно агресивні, при цьому часто буваєте надмірно жорсткими до інших людей і неврівноваженими. Ви сподіваєтеся дістатися до управлінських “верхів”, розраховуючи на власні методи, і домогтися успіху, жертвуючи інтересами домашніх, оточення. Тому вас не дивує неприязне ставлення колег по службі, але за щонайменшої нагоди ви намагаєтеся помститися їм за це.

Якщо за сімома і більше запитаннями ви набрали по 3 бали і менш ніж за сімома запитаннями - по 1 балу, то вибухи вашої агресивності носять швидше руйнівний, чим конструктивний характер. Ви схильні до непродуманих вчинків і запеклих дискусій. Ви ставитеся до людей байдуже і своєю поведінкою провокуєте конфліктні ситуації, яких цілком могли б уникнути.

Якщо ж за сімома і більше запитанням ви отримали по 1 балу і менше за сімома запитаннях - по з бали, то ви надто замкнуті. Це не означає, що вам не властиві спалахи агресивності, але ви їх надто старанно притлумлюєте..

Звіт студента за результатами виконання лабораторної роботи має містити:

  1. Тему завдання.

  2. Мету роботи.

  3. Заповнений протокол дослідження:

  • П.І.Б досліджуваного: _____________

  • Вік досліджуваного:_______________

  • Дата дослідження:__________________

  • Предмет дослідження:_______________

  • П.І.Б. експериментатора:_____________

  • Бланк відповідей досліджуваного:______

  1. Висновки.

Після дослідження студенти міняються ролями і проводять його знову.

ІІ. Вирішення студентами конфліктних педагогічних ситуацій

Група студентів розбивається на підгрупи (по 3-5 чоловік), яким пропонується ситуація і конкретне завдання до неї. Студентам необхідно знайти свій варіант вирішення ситуації і охарактеризувати її за такими критеріями:

  • визначення мотивів поведінки учнів;

  • оцінка конструктивності дій учителя;

  • вибір способів взаємодії вчителя й учнів;

  • отриманий результат і передбачувана післядія [цит. за 1].

1. Ситуація Задача. Учень біля дошки вирішує задачу з фізики. Вчитель довго домагається від учня правильного вирішення. Врешті решт, учень говорить: “А ви самі не знаєте, як вона вирішується”. Знайдіть вихід з ситуації [цит. за 1].

2. Ситуація Зауваження. У відповідь на зауваження вчителя: “Як ти розмовляєш з учителем?” Учень говорить: “Людина, яка неправильно вимовляє слова піджак и коридор не має права бути вчителем”. Що відповість учитель? [цит. за 1].

3. Ситуація Двійка. Отримавши два бали на уроці англійської мови, учень шумно й демонстративно сідає й починає грубо висловлюватися на адресу вчителя. Які будуть дії вчителя? [цит. за 1].

4. Ситуація Важкий учень. Конфлікт між молодою вчителькою музики і учнем шостого класу Ігорем, важким, запальним хлопцем з неблагополучної родини, який не користується авторитетом у класі.

На уроці музики учителька оголосила оцінки за вікторину, написану на минулому уроці. Ігорю здалося, що вчителька поставила йому занижену оцінку. Він грубо обізвав її й вийшов з класу. Вчителька наказала передати Ігореві, щоб до неї на урок він більше не приходив. Як встановити нормальні взаємовідносини між учнем і вчителем? [цит. за 1].

5. Ситуація Сміливий вчинок. Артем, учень шостого класу, на перерві виліз у вікно і, пройшовши по карнизу наступні три вікна, знову заліз до класу Класний керівник бачила по очах інших учнів, що горіли, яке враження справив на них вчинок хлопця. Деякі шепотіли між собою: “Ось це так! Який він сміливий, нічного не боїться.” Класний керівник добре розумів, що серед дітей знайдуться ті, які захочуть повторити цей “геройський вчинок”.І в той же час зрозуміло, що Артем дійсно сміливий хлопець. Ваші дії? [цит. за 1].

6. Ситуація Порушник тиші. У п’ятому класі триває урок літератури. Вчитель читає дітям вірш. Тишу порушує якийсь скрип. Учитель помічає, що Вова навмисне покачується на стільці, привертаючи увагу всього класу. Діти вже не слухають учителя, а деякі з них наслідують його приклад. Ваші дії [цит. за 1].

7. Ситуація Конфлікт. У Олі зіпсувалися стосунки з класним керівником. На її уроках дівчинка не відповідає, при спробах пояснити грубить чи вперто мовчить. Прохання й вимоги не виконує, порушує дисципліну, причому робить це демонстративно, підкреслюючи свою неповагу до вчительки. Що б ви порадили вчительці? [цит. за 1].

8. Ситуація Портфель. Учень десятого класу з великим небажанням навчається на уроках історії й суспільствознавства. Вчителька, не зумівши знайти контакт з учнем, часто грубо робить йому зауваження з приводу його ставлення до занять. Учень у відповідь навмисно порушує дисципліну. Одного разу він так поводив себе на уроці, що вчителька попросила його вийти з класу. Учень відмовився виконати її прохання. Тоді вчителька підійшла до його столу, взяла портфель і викинула в коридор. Учень у відповідь підійшов до столу вчительки, взяв її сумку й викинув уподовж класу. Як вирішити дану ситуацію? [цит. за 2].

9. Ситуація Жучок. У п’ятому класі вчився Вова, учень дуже грубий і недисциплінований. Клас він тримав у своїх руках. Вчителів не слухав і цим гордився. До школи прийшла нова вчителька На другий день Вова вирішив провчить нову вчительку, а собі збільшити слави. Коли вчителька прийшла на урок, він, як черговий, доповів, що потрібно, і раптом щось сунув їй у руку. Молода вчителька скрикнула, потім раптом зрозуміла, що це жучок, зроблений з котушки з резинкою… Як реагувати на дану ситуацію вчительці? [цит. за 1]

10. Ситуація Стілець. Вчителька співі працює у школі перший рік. Вона класний керівник четвертого класу, в якому в неї зараз розпочався урок. Коли вона хотіла сісти на стілець, учень, що знаходився за її спиною, відсунув стілець - і вчителька впала… Як вчительці діяти далі? [цит. за 1].

ІІІ. Тестування з другого модулю.