Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Метод СБ Особл Методичні вказівки з дисципліни...doc
Скачиваний:
0
Добавлен:
13.11.2019
Размер:
287.23 Кб
Скачать

Контрольнi питання

  1. Дати визначення понять „бюджетна система”, „зведений бюджет”, „бюджетна класифікація”, „бюджетна дотація”, „бюджетна субсидія”, „бюджетна субвенція”, „міжбюджетні трансферти”.

  2. Чим відрізняються делеговані, неделеговані й власні бюджетні повноваження?

  3. За допомогою яких методів формуються доходи бюджетів?

  4. Як розподіляються між бюджетами надходження від податку з доходів фізичних осіб?

  5. Чим відрізняються дотації від субвенцій? На які цілі вони надаються місцевим бюджетам?

  6. На чому базується розподіл бюджетних повноважень по вертикалі?

  7. Які заборони містяться у Бюджетному кодексі України стосовно державного та місцевих бюджетів?

  8. Для чого створюється резервний фонд бюджету?

  9. На які цілі передбачено таємні видатки?

  10. У чому полягає різниця між закріпленими та регульованими видатками?

Завдання 1

Підготуйте схему „Бюджетна система України”.

Завдання 2

На підставі Закону України „Про Державний бюджет України на поточний рік” визначте, за рахунок яких джерел покриватиметься дефіцит бюджету в поточному році та в яких сумах.

Завдання 3

На підставі Закону України „Про Державний бюджет України на поточний рік” дайте аналіз доходної та видаткової частини Державного бюджету України.

Нормативно-правові акти

  1. Конституція України від 28 червня 1996 року // Відомості Верховної Ради України (ВВРУ). – 1996. – № 30. – Ст. 141.

  2. Бюджетний кодекс України від 08.07.2010 р. // Голос України від 4.08.2010 р. № 143.

  3. Про Державний бюджет України на поточний рік: Закон України // ВВРУ.

  4. Про міжбюджетні відносини між районним бюджетом та бюджетами територіальних громад сіл, селищ, міст та їх об’єднань: Закон України від 01.07.2004 р. // ВВРУ. – 2004. – № 52. – Ст. 561.

  5. Про місцеве самоврядування в Україні: Закон України від 21.05.1997 р. // ВВРУ. – 1997. – № 24. – Ст. 170.

  6. Про структуру бюджетної класифікації України: Постанова Верховної Ради України від 12.07.1996 р. № 327-96 ВР // ВВРУ. – 1996. – № 42. – Ст. 208.

ПРАКТИЧНЕ ЗАНЯТТЯ 3. БЮДЖЕТНИЙ ПРОЦЕС В УКРАЇНІ

План заняття

  1. Поняття бюджетного процесу та його стадій.

  2. Розгляд проекту Закону про Державний бюджет і прийняття закону.

  3. Виконання Закону України про Державний бюджет України.

  4. Внесення змін до Закону України про Державний бюджет України.

  5. Звітність про виконання бюджетів.

Питання для самостійного вивчення

  1. Особливості підготовки проектів рішень про місцеві бюджети та їх прийняття. Виконання рішень про місцеві бюджети.

  2. Бюджетний контроль та відповідальність за порушення бюджетного законодавства.

Методичні вказівки

Студенту важливо зрозуміти, що бюджетний процес – це регламентована нормами права діяльність органів державної влади і місцевого самоврядування, пов’язана зі складанням, розглядом, затвердженням бюджетів, їх виконанням та контролем за їх виконанням, розглядом звітів про виконання бюджетів, що становлять бюджетну систему України.

Необхідно також засвоїти стадії бюджетного процесу: 1) складання проектів бюджетів; 2) розгляд і прийняття закону про Державний бюджет, рішень про місцеві бюджети; 3) виконання бюджету, в тому числі у разі необхідності внесення змін до закону про Державний бюджет України, рішення про місцеві бюджети; 4) підготування та розгляд звіту про виконання бюджету й ухвалу рішення щодо нього.

Студентам важливо розрізняти суб’єктів бюджетно-процесуальних правовідносин, якими виступають органи та посадові особи, що наділені бюджетними повноваженнями, і пам’ятати, що основними учасниками бюджетно-процесуальних відносин під час складання проекту бюджету є: Верховна Рада України; Кабінет Міністрів України; Національний банк України; Міністерство фінансів України; головні розпорядники бюджетних коштів.

Особливості підготовки проектів рішень про місцеві бюджети та їх прийняття визначаються Бюджетним кодексом України. Проект рішення про місцевий бюджет розробляється Радою міністрів Автономної Республіки Крим (далі – АРК), місцевою державною адміністрацією чи виконавчим органом відповідної ради. Бюджет АРК, обласні й районні бюджети, міські, районні у містах, селищні та сільські бюджети на наступний бюджетний період затверджуються згідно з рішеннями Верховної Ради АРК, відповідної обласної, районної, міської, районної в місті, селищної або сільської ради. Рада міністрів АРК, місцеві державні адміністрації, виконавчі органи відповідних рад або міські, селищні чи сільські голови забезпечують виконання відповідних місцевих бюджетів.

При вивченні питання про бюджетний контроль студентам слід ураховувати, що бюджетний контроль є видом фінансового контролю і полягає у цілеспрямованій діяльності уповноважених органів державної влади та органів місцевого самоврядування, спрямованій на забезпечення законності в ході мобiлiзацiї, розподілу й використання бюджетних коштів. Глава 17 БКУ визначає органи, що здійснюють бюджетний контроль. Відповідальність за порушення бюджетного законодавства визначена відповідно главою 18 БКУ.