Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Метод СБ Особл Методичні вказівки з дисципліни...doc
Скачиваний:
0
Добавлен:
13.11.2019
Размер:
287.23 Кб
Скачать

Контрольнi питання

  1. Що таке платіжна система? Які види платіжних систем існують?

  2. Які елементи закріплюються законодавством як обов’язкові, що становлять об’єкт фінансово-правового регулювання грошового обігу?

  3. Яку мету передбачає управління грошовим обігом?

  4. Які публічно-правові характеристики державних грошових знаків можна виділити?

  5. Які критерії застосовуються щодо визнання банкнот і монет платіжними або неплатіжними?

  6. Проаналізувати існуючі визначення поняття „розрахункові відносини”.

  7. У чому полягає зміст касових правил?

  8. Яким є порядок установлення підприємствам ліміту каси?

  9. Які види безготівкового грошового обігу можна виділити?

  10. Які види рахунків передбачені чинним законодавством?

Завдання 1

Підприємство «Ельбрус» виплатило працівникам заробітну плату з готівкової виручки, що накопичилася протягом трьох днів понад установлений ліміт каси.

Обґрунтуйте, використовуючи нормативно-правові акти, чи має місце в цьому випадку порушення порядку ведення операцій із готівкою. Якщо так, то які санкції передбачені за це?

Завдання 2

Під час перевірки приватного підприємства працівниками правоохоронних органів спільно з податковою адміністрацією було виявлено значну кількість порушень норм регулювання обігу готівки.

Так, у результаті перевірки було виявлено перевищення встановленого ліміту залишку готівки в касі. Також було з’ясовано, що ліміт залишку каси зовсім не був установлений.

У всіх випадках до порушника були застосовані штрафні санкції. В якому розмірі накладаються визначені санкції?

Завдання 3

Під час проведення ревізії при перевірці приміщення каси, в сейфі, де зберігаються готівка, цінні папери та інші бланки суворої звітності, було виявлено гроші на суму, яка перевищувала суму, вказану в залишку, виведеному в касовій книзі на момент проведення перевірки.

Які дії ревізора в цьому випадку повинні мати місце, у тому числі й щодо грошей?

Завдання 4

Комп’ютерний клуб „Орбіта” суб’єкт підприємницької діяльності – надає послуги (інтернет-послуги, комп’ютерні ігри тощо).

Яким чином мають здійснюватися готівкові розрахунки з відвідувачами клубу за надані послуги?

Нормативно-правові акти

  1. Конституція України від 28 червня 1996 року // Відомості Верховної Ради України (ВВРУ). – 1996. – № 30. – Ст. 141.

  2. Про платіжні системи та переказ грошей в Україні: Закон України від 05.04.2001 р. // ВВРУ. – 2001. – № 29. – Ст. 137.

  3. Про обіг векселів в Україні: Закон України від 5 квітня 2001 року // ВВРУ. – 2001. – № 24. – Ст. 128.

  4. Про застосування реєстраторів розрахункових операцій у сфері торгівлі, громадського харчування та послуг: Закон України від 1 червня 2000 року // ВВРУ. – 2000. – № 38. – Ст. 315.

  5. Про порядок здійснення розрахунків в іноземній валюті: Закон України від 23 вересня 1994 року // ВВРУ. – 1994. – № 40. – Ст. 364.

  6. Про внесення змін до Указу Президента України від 12 червня 1995 року № 436 „Про застосування штрафних санкцій за порушення норм з регулювання обігу готівки”: Указ Президента України від 11.05.99 р. // Офіц. вісн. України. – 1999. – № 19. – Ст. 817.

  7. Про затвердження Положення про ведення касових операцій у національній валюті України: Постанова Правління НБУ від 15.12.2004 р. № 637 // Офіц. вісн. України. – 2005. – № 3. – Ст. 155.

  8. Про затвердження Інструкції про порядок відкриття, використання і закриття рахунків у національній та іноземній валютах: Постанова Правління НБУ від 12 грудня 2003 року № 492 // Офіц. вісн. України. – 2003. – № 51. –– том 1. – Ст. 2707.

  9. Про затвердження Інструкції про безготівкові розрахунки в Україні в національній валюті: Постанова Правління НБУ від 21.01.2004 р. № 22 // Офіц. вісн. України. – 2004. – № 13. – Ст. 908.

  10. Про затвердження Положення про порядок емісії платіжних карток і здійснення операцій з їх застосуванням: Постанова Правління НБУ від 19 квітня 2005 року № 137 // Офіц. вісн. України. – 2005. – № 20. – Ст. 1804.

  1. Про встановлення граничної суми готівкового розрахунку: Постанова Правління НБУ від 09.02.2005 р. № 32 // Офіц. вісник України. – 2005. – № 16. – Ст. 851.

  2. Про затвердження Положення про організацію готівкового обігу і ведення емісійно-касових операцій у банківській системі в особливий період: Постанова Правління НБУ від 12 лютого 2004 року № 46 // Офіц. вісн. України. – 2004. – № 10. – Ст. 214.

ПРАКТИЧНЕ ЗАНЯТТЯ 11. ПРАВОВІ ЗАСАДИ ВАЛЮТНОГО РЕГУЛЮВАННЯ ТА ВАЛЮТНОГО КОНТРОЛЮ

План заняття

  1. Поняття валюти і валютних операцій.

  2. Поняття та зміст валютного регулювання. Правовий режим валютних операцій.

  3. Валютний контроль і відповідальність за порушення валютного законодавства.

Питання для самостійного вивчення

  1. Правовий режим функціонування валютних фондів і валютних резервів в Україні.

Методичні вказівки

Студенти повинні знати, що поняття „валюта” можна розглядати як: 1) грошову одиницю, що лежить в основі грошової системи держави; 2) тип грошової системи держави (валюта і золото, валюта паперова); 3) грошові знаки іноземних держав (банкноти, казначейські білети, монети), кредитні та платіжні документи (векселі, чеки), що використовуються у міжнародних розрахунках (іноземна валюта).

Особливу увагу рекомендується звернути на зміст валютних операцій, порядок здійснення яких регулюється нормами декрету Кабінету Міністрів України „Про систему валютного регулювання і валютного контролю” від 19 лютого 1993 року № 15-93.

До валютних операцій належать:

1) операції, пов'язані з переходом права власності на валютні цінності, за винятком операцій, що здійснюються між резидентами у валюті України;

2) операції, пов'язані з використанням валютних цінностей у міжнародному обігу як засобу платежу, з передаванням заборгованостей та інших зобов'язань, предметом котрих є валютні цінності;

3) операції, пов'язані з ввезенням, переказуванням і пересиланням на територію України та вивезенням, переказуванням та пересиланням за її межі валютних цінностей.

Окремого аналізу потребує питання щодо порядку видачі Національним банком України індивідуальних і генеральних ліцензій на здійснення валютних операцій, які підпадають під режим ліцензування згідно із зазначеним декретом.

Готуючи питання про валютний контроль, студенти повинні знати, що валютний контроль уповноважені здійснювати Національний банк України, Рахункова палата, Кабінет Міністрів України, Міністерство фінансів України, Державна пробірна служба України, Державна податкова служба України, Міністерство зв’язку України, Державна митна служба України.

Питання про відповідальність за порушення валютного законодавства треба розглянути на основі норм кримінального та адміністративного законодавства України.

Важливе значення має питання про валютні фонди та валютні резерви, які формуються на державному, регіональному рівнях і на підприємствах. Державний валютний фонд України формується за рахунок коштів Державного бюджету України шляхом купівлі валютних цінностей на міжбанківському валютному ринку України або міжнародному ринку й одержання кредитів в іноземній валюті, а також за рахунок інших надходжень.

Окремо слід схарактеризувати поняття „офіційні золотовалютні резерви” – резерви, які створюються, утримуються й використовуються Національним банком України для підтримання валютного (обмінного) курсу валюти України, що складаються з резервів Національного банку України, Уряду України (резерви – золото й іноземна конвертована валюта).