Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Метод СБ Особл Методичні вказівки з дисципліни...doc
Скачиваний:
0
Добавлен:
13.11.2019
Размер:
287.23 Кб
Скачать

ЗМІСТ

Передмова...................................................................................................................4

Плани практичних занять із фінансового права......................................................5

Практичне заняття 1. Основи бюджетного права .......................................….......5

Практичне заняття 2. Бюджетний устрій України...................................…….......8

Практичне заняття 3. Бюджетний процес в Україні.............................................10

Практичне заняття 4. Правове регулювання державних і місцевих доходів.....14

Практичне заняття 5. Правові основи оподаткування в Україні.........................17

Практичне заняття 6. Правові основи державного кредиту.................................20

Практичне заняття 7. Правове регулювання державних і місцевих видатків....23

Практичне заняття 8. Кошторисно-бюджетний режим фінансування …..….....26

Практичне заняття 9. Правові основи банківської діяльності....................….....29

Практичне заняття 10. Правове регулювання грошового обігу й розрахунків..32

Практичне заняття 11. Правові засади валютного регулювання та валютного контролю …….................................................................................................….....35

Список рекомендованої літератури.......................................................................38

Передмова

Існування будь-якої держави неможливе не лише без аде­кватного правового механізму, що відповідає кожному етапу її розвитку, без чітко сформульованих завдань та цілей функціо­нування, а й без необхідного фінансового забезпечення. Адже фінанси є невід’ємною складовою економіки. Узагалі фінансова діяльність – надзвичайно важлива органічна частина життєді­яльності сучасного цивілізованого суспільства.

Сьогодні на тлі процесів глобалізації перед світовим співто­вариством гостро постають проблеми фінансової стабільності й безпеки, соціалізації фінансової політики. Фахівці шукають нау­ково обґрунтованих стратегій економічного розвитку, спрямова­них на забезпечення гідного рівня життя та підкріплених якіс­ним правовим середовищем.

Правовi норми, що регулюють фiнансовi вiдносини, мiстяться як у загальних, так і у спецiальних, присвячених регулюванню тiльки фiнансових вiдносин, нормативних актах. У них знаходить своє вiдбиття полiтика, скерована на використання фiнансiв в iнтересах побудови незалежної суверенної України. Фiнансово-правовi норми закрiплюють проведення фiнансових заходiв, пов’язаних із переходом до ринкової економiки, яка докорiнно змiнює характер цих норм. Це викликає необхiднiсть глибокого вивчення питань фiнансового права студентами, науковцями й практиками.

Метою вивчення дисциплiни є засвоєння чинного фiнансового законодавства, ознайомлення iз науковими працями з фiнансового права, а також iз практикою органiзацiї правового забезпечення фiнансової дiяльностi суб’єктiв.

Пропоновані методичні вказівки до практичних занять і самостійної роботи підготовлено відповідно до програми та навчального плану з курсу „Фінансове право” (Особлива частина) для студентів спеціальності „Банківська справа”.

Методичні вказівки розроблені для сприяння засвоєнню дисципліни й подолання труднощів, зумовлених недосконалістю правової бази та відсутністю достатньої кількості підручників і посібників.

З метою закріплення теоретичного матеріалу й набуття практичних навичок навчальним планом передбачені практичні заняття, що включають обговорення теоретичних положень, аналіз чинного законодавства та розв’язання практичних завдань (ситуацій).

Методичні вказівки допомагатимуть студентам у визначенні методики вивчення нормативного курсу фінансового права шляхом вибору найбільш оптимальних методів у процесі застосування норм фінансового законодавства до конкретних обставин, представлених у формі завдань.

Готуючись до занять, студентам необхідно знати зміст рекомендованих джерел, у тому числі навчальних посібників, конспектів лекцій, спеціальної літератури, законодавчих і підзаконних актів, а також узагальнень судової практики застосування фінансового законодавства.

На основі теоретичних знань, аналізу чинного фінансового законодавства далі необхідно приступати до розв’язання практичних завдань.

На практичні заняття виносяться проблемно-пiзнавальнi питання до кожної теми, вiдповiдi на якi необхідно сформулювати на основі знань, здобутих під час самостійного вивчення тем.

Обов’язковою умовою успішного засвоєння змісту основних інститутів фінансового права є вивчення базових нормативних актів, перелік яких подано після кожного практичного заняття. Однак слід ураховувати, що навчальні матеріали не можуть детально відобразити чинну систему нормативних актів, яка перебуває у постійному розвитку. Студенти й самі повинні стежити за розвитком і оновленням фінансового законодавства.

Для повного оволодіння теоретичним і нормативним матеріалом з відповідної теми необхідно також опрацьовувати додаткову літературу та використовувати матеріали з фінансового права, які публікуються в періодичних виданнях.

ПЛАНИ ПРАКТИЧНИХ ЗАНЯТЬ ІЗ ФІНАНСОВОГО ПРАВА

(ОСОБЛИВА ЧАСТИНА)

ПРАКТИЧНЕ ЗАНЯТТЯ 1. ОСНОВИ БЮДЖЕТНОГО ПРАВА

План заняття

  1. Поняття та значення бюджету. Бюджет як економічна, правова, соціальна та політична категорія, її матеріальний зміст. Бюджетний період.

  2. Особливості предмета і методу бюджетного права.

  3. Бюджетно-правові норми та бюджетно-правові відносини.

  1. Система бюджетного законодавства.

Питання для самостійного вивчення

  1. Загальна характеристика Закону України „Про Державний бюджет України на поточний рік”.

Методичні вказівки

Для вивчення теми важливо з’ясувати зміст інституту „бюджет”. Студенти часто не розрізняють поняття бюджету як економічної, правової категорії, а також її матеріальний зміст. Бюджет як економічна категорія є сукупністю економічних (грошових) відносин, що виникають з приводу розподілу і перерозподілу національного доходу з метою утворення й використання централізованого фонду коштів. За матеріальним змістом бюджет виступає централізованим фондом коштів держави в цілому або органу місцевого самоврядування, який формується та використовується на відповідному рівні для забезпечення виконання ними своїх завдань. Як правова категорія бюджет – це затверджений законом чи нормативно-правовим актом Верховної Ради АРК, відповідної ради розпис доходів та видатків.

Бюджетне право України являє собою одну з головних підгалузей фінансового права, яка об’єднує сукупність фінансово-правових норм, що регулюють відносини в галузі бюджетної діяльності. Передусім студентам слід розкрити предмет бюджетного права як сукупність внутрішньодержавних відносин, котрі виникають у зв’язку з утворенням, розподілом і використанням коштів державного та місцевого бюджетів.

Студентам необхідно розглянути систему бюджетно-правових відносин, яку становлять відносини, що виникають, змінюються або припиняються при: а) встановленні бюджетної системи і бюджетного устрою України; б) розподілі фондів між окремими видами бюджетів; в) складанні, розгляді, затвердженні та виконанні бюджетів, а також здійсненні контролю за їх виконанням. Необхідно пам’ятати, що бюджетно-правові норми поділяються за такими критеріями: а) за дією в часі: постійно діючі й строкові (періодичні); б) за змістом: матеріальні й процесуальні. Студенти повинні визначити особливості бюджетних правовідносин: а) являють собою юридичну форму економічних відносин; б) стосуються розподілу і використання бюджетних ресурсів; в) звужене коло суб'єктів порівняно з фінансовими правовідносинами; г) провідне місце посідають представницькі органи, які затверджують акти про бюджет, а також органи виконавчої влади, які є основними виконавцями бюджетів; д) велика деталізованість прав та обов’язків їх учасників.

Далі слід розкрити систему бюджетного законодавства, яку становлять: Конституція України; Бюджетний кодекс України; Закон про Державний бюджет на поточний рік; інші закони, що регулюють бюджетні відносини; нормативно-правові акти Кабінету Міністрів України; нормативно-правові акти центральних органів виконавчої влади; рішення органів Автономної Республіки Крим, місцевих державних адміністрацій, органів місцевого самоврядування.

При аналізі питання для самостійного вивчення студентам слід звернути увагу на строковий (періодичний) характер норм, що містяться в Законі про Державний бюджет. Закон про Державний бюджет складається з наступних розділів: І. Загальні положення; ІІ. Доходи Державного бюджету України; ІІІ. Державний борг та фінансування Державного бюджету України; ІV. Видатки та кредитування Державного бюджету України; V. Взаємовідносини Державного бюджету України та місцевих бюджетів; VІ. Особливі положення; VІІ. Прикінцеві положення. Невід’ємною частиною закону є додатки до нього, які складаються у формі таблиць з відповідними показниками доходів, видатків, боргу, фінансування бюджету й ін. Законом про Державний бюджет кожний рік встановлюється розмір доходів, видатків, боргу, фінансування бюджету, мінімальної заробітної плати, прожиткового мінімуму, міжбюджетних трансфертів та інші важливі соціально-економічні показники.