Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Метод СБ Особл Методичні вказівки з дисципліни...doc
Скачиваний:
0
Добавлен:
13.11.2019
Размер:
287.23 Кб
Скачать

Контрольнi питання

  1. У чому полягають особливості фінансово-правового регулювання банківської діяльності?

  2. Дайте визначення понять: „банк”, „афілійована особа банку”, „банківська діяльність”, „банківська ліцензія”, „істотна участь”,, „реорганізація банку”, „споріднена особа”, „учасники банку”.

  3. Розробити схему „Банківська система України”.

  4. Які види банків та їх об’єднань передбачені чинним законодавством?

  5. Визначте порядок заснування державного банку.

  6. Хто може бути учасниками банку за чинним законодавством України?

  7. Які документи необхідні для державної реєстрації банку?

  8. Чим відрізняється банківське регулювання від банківського нагляду?

  9. Які застосовуються форми державного регулювання діяльності банків?

  10. Які заходи впливу може застосовувати НБУ до порушників банківського законодавства? Яким нормативним актом це визначено?

Завдання 1

Визначте на підставі чинного законодавства, у яких випадках і в яких розмірах можливе стягнення пені за порушення умов кредитної угоди?

Завдання 2

Проаналізуйте зміст незаконних дій – зговору представників банку та позичальника?

Нормативно-правові акти

  1. Конституція України від 28 червня 1996 року // Відомості Верховної Ради України (ВВРУ). – 1996. – № 30. – Ст. 141.

  2. Про Національний банк України: Закон України від 20.05.1999 р. // ВВРУ. – 1999. – № 29. – Ст. 238.

  3. Про банки і банківську діяльність: Закон України від 07.12.2000 р. // ВВРУ. – 2001. – № 5 – 6. – Ст. 30.

  4. Про затвердження Положення про ведення касових операцій у національній валюті України: Постанова Правління НБУ від 15.12.2004 р. № 637 // Офіц. вісн. України. – 2005. – № 3. – Ст. 155.

  5. Про затвердження Положення про організацію готівкового обігу і ведення емісійно-касових операцій у банківській системі в особливий період: Постанова Правління НБУ від 12 лютого 2004 року № 46 // Офіц. вісн. України. – 2004. – № 10. – Ст. 214.

  6. Про затвердження Інструкції про порядок регулювання діяльності банків в Україні: Постанова Правління НБУ від 28 серпня 2001 року № 368 // Офіц. вісн. України. – 2001. – № 40. – Ст. 1813.

  7. Про затвердження Положення про порядок створення і державної реєстрації банків, відкриття їх філій, представництв, відділень: Постанова Правління НБУ від 31 серпня 2001 року № 375 // Офіц. вісн. України. – 2001. – № 44. – Ст. 1991.

  8. Про затвердження Положення про порядок створення і державної реєстрації банківських об’єднань: Постанова Правління НБУ від 31 серпня 2001 року № 377 // Офіц. вісн. України. – 2001. – № 43. – Ст. 1936.

  9. Про затвердження Положення про застосування Національним банком України заходів впливу за порушення банківського законодавства: Постанова Правління НБУ від 28 серпня 2001 року № 369 // Офіц. вісн. України. – 2001. – № 41. – Ст. 1864.

  10. Про затвердження Положення про кредитування: Постанова Правління НБУ від 28 вересня 1995 року № 246 // Офіц. вісн. України. – 2001. – № 22. – Ст. 1005.

ПРАКТИЧНЕ ЗАНЯТТЯ 10.

ПРАВОВЕ РЕГУЛЮВАННЯ ГРОШОВОГО ОБІГУ Й РОЗРАХУНКІВ

План заняття

  1. Грошова система України. Правове регулювання грошового обігу.

  2. Організація готівкового обігу та регулювання касових правил.

  3. Правові засади розрахунків. Порядок організації безготівкових розрахунків в Україні.

Питання для самостійного вивчення

  1. Правовий режим рахунків, що їх відкривають і обслуговують банківські установи.

Методичні вказівки

При вивченні цієї теми студенти мають з’ясувати поняття грошової системи й грошової маси: грошова система – це встановлені державою за допомогою правових норм форми організації грошового обігу країни; грошова маса – це а) грошові знаки, які перебувають в обігу; б) грошові кошти на рахунках вкладів юридичних осіб та громадян; в) інші грошові зобов’язання банків.

Важливим є питання про готівковий і безготівковий види грошового обігу. Під готівковим обігом розуміють обіг готівкових коштів (банкнотів та монет), які передаються від одного суб’єкта до іншого за товари, роботи, послуги або в інших випадках, передбачених законодавством. Касові операції є операціями підприємств між собою та з підприємцями й фізичними особами, що пов’язані з прийманням і видачею готівкових коштів під час проведення розрахунків через касу підприємства з відображенням цих операцій у касовій книзі, книзі обліку розрахункових операцій.

На відміну від готівкового, за безготівкового грошового обігу рух грошей здійснюється у вигляді перерахувань за рахунками в кредитних установах і за рахунок взаємних вимог. Треба враховувати, що для здійснення безготівкових розрахунків можуть застосовуватися такі форми розрахунків: акредитивна; інкасова; вексельна; розрахунки за розрахунковими чеками, з використанням розрахункових документів на паперових носіях та в електронному вигляді, а також що для здійснення розрахункових операцій використовуються платіжні інструменти у формі: меморіального ордера, платіжного доручення, платіжної вимоги-доручення, платіжної вимоги, розрахункового чека, акредитива.

Студенти повинні знати, що спеціальним правовим актом, який регулює відносини з приводу банківського рахунку, є Інструкція про порядок відкриття й використання рахунків у національній та іноземній валюті. Слід виділити такі види банківських рахунків: поточні, депозитні (вкладні) у національній та іноземній валюті, поточні бюджетні рахунки у національній валюті України.