Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Vinogradova_O.V.ORG-YA_TRANSPORT._OBSLUG._TURIS...doc
Скачиваний:
37
Добавлен:
13.11.2019
Размер:
4.73 Mб
Скачать

7. Питання безпеки туристичних перевезень.

Відправляючись в туристичну чи екскурсійну поїздку, на відпочинок або оздоровлення, на маршрут вихідного дня або у всесвітню подорож, турист стикається з цілою низкою проблем, які при збігу обставин можуть призвести до негативних наслідків для його здоров'я та майна, погано вплинути на настрій та враження від поїздки.

Один з небезпечних етапів подорожі - етап перевезення (проїзд до місця відпочинку та зворотний проїзд, транспортування під час подорожування та інші). Оскільки транспортні засоби є джерелами підвищеної небезпеки, питання безпеки туристів повинні бути центральними у всіх варіантах перевезень.

Безпека перевезення - це відсутність неприпустимого ризику, пов'язаного з можливістю нанесення шкоди здоров'ю пасажирів і збереженням рухомого складу.

Безпека польотів - комплексна характеристика повітряного транспорту та авіаційних робіт, що визначає здатність виконувати польоти без загрози для життя та здоров'я людей.

У 2011 році сталося 120 аварійних подій: 3 катастрофи (загинуло 6 людей та 1 – травмовано); 3 аварії (травмовано 2 людей); 4 серйозні інциденти; 100 інцидентів; 10 пошкоджень повітряних суден на землі. У т.ч. 38 = 1 серйозний інцидент, 35 інцидентів, 2 пошкодження ПС на землі з іноземними цивільними ПС (табл.2).

Таблиця 2

Статистика аварійних подій у 2011 році

Перебуваючи в незнайомому середовищі, яке відрізняється від місця постійного проживання, активно відпочиваючи, турист постійно знаходиться під впливом ризикових обставин. Він не знає досконало звичаїв, мови, традицій, побуту, не має імунітету від хвороб, поширених у даній місцевості, не пристосований до проживання та інтенсивних навантажень у гірських районах, в пустелі або на воді.

Таблиця 3

Розподіл аварій та інцидентів по авіакомпаніях

Різні несприятливі для туризму фактори мають неоднакову вірогідність їх настання, неоднакову інтенсивність дії та наслідки.

Ця історія трапилася з нетішинським пасічником Миколою Мулярчуком.

Пан Микола рушив у село Шенборн, що неподалік Мукачевого, купив у науковця кілька бджолиних сімей, щоб розвести їх вдома, і рушив на залізничний вокзал. Спеціальні бджолопакети чоловік завбачливо розмістив на третій полиці, аби ніхто їх не зачепив.

На одній зі станцій до вагона зайшов молодий чоловік з валізою. Він спритно закинув свій чемодан на третю полицю. Пасічник не встиг навіть рота розкрити, аби попередити попутника про крилатих пасажирів, як бджолопакети вже були пошкоджені. Комахи поспішили вилетіти з отворів. За кілька хвилин попутників як вітром здуло – з речами перебігли в іншу частину потяга.

А Миколі – біда, він же своїх бджілок не покине. Відчайдушні спроби закрити діри курткою закінчилися провалом – комах це не спиняло. Тоді він бджолопакети, закутавши у свій верхній одяг, виставив за вікно. Зробив цим ще гірше, бо медоносів почало видувати зі сховку назовні, а з ними полетіли документи та гроші, що були в кишені куртки…

Одне слово, поїздка запам’яталася на усе життя. Пасічник отримав «автографи» кількох сотень бджіл! На станції Сколе на нього вже чекала карета швидкої допомоги. Лікарі були змушені ввести спеціальні ліки, щоб ліквідувати анафілактичний шок.

Бідоласі дали гроші в борг, і він таки добрався з частиною бджіл додому. Інший би після таких пригод замислився над тим, щоб вивести пасіку. А Микола Мулярчук навіть близько такої думки не підпускав. Карпатські бджоли у нього добре прижилися. Тепер у пана Миколи колеги просять поділитися цими медоносними комашками.

Джерело: газета «Високий замок»

Серед інших виділяються головні фактори небезпечності у сфері туристичних перевезень:

  1. травмонебезпека внаслідок ДТП, авіакатастроф тощо.

  2. небезпечна дія навколишнього середовища (факторами впливу навколишнього середовища є висока або низька температура повітря, вологість і рухомість повітряних мас, опади, перепади тиску, недостатність кисню та ін..)

  3. психофізичні фактори, у тому числі, порушення туристами регламентованих правил поведінки;

  4. особиста безпека в умовах криміногенного стану; в т.ч. можливості терактів (роки поспіль після терактів у Нью-Йорку і Вашингтоні світова цивільна авіація та міжнародний туризм усе ще не можуть перебороти наслідки цих трагічних подій);

  5. загроза інфекційних захворювань, харчових отруєнь та інших біологічних факторів;

  6. специфічні фактори ризику, притаманні особливим видам туризму.