Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Vinogradova_O.V.ORG-YA_TRANSPORT._OBSLUG._TURIS...doc
Скачиваний:
37
Добавлен:
13.11.2019
Размер:
4.73 Mб
Скачать

5. Ринок послуг транспортних перевезень у туризмі

Туристичний ринок України насичений різними туристичними фірмами, починаючи з крупних національних та закінчуючи найдрібнішими. Але ціль у кожної з них одна - реалізувати тур-продукт.

Тури, які пропонують тур фірми поділяються на два типи:

    • маршрутно-транспортні

    • маршрутно-стаціонарні.

Маршрутно-транспортні тури надають послуги перевезення як виду туризму - це може бути автобусний екскурсійний тур з відвідуванням цікавих місць або круїз, як морський, так і річковий.

Маршрутно-стаціонарні тури полягають у перевезенні на місце відпочинку: чи то на курорт, чи то в санаторій тощо.

Серед всіх пропонованих турів турфірм та операторів України лише 20% маршрутно-транспортні, це щодо міжнародного туризму.

Маршрутно-транспортні тури територією України особливою популярністю не користуються, найбільш поширені з них - так званні тури вихідного дня - короткочасні (1-2 дні) поїздки за місто з метою відпочинку чи екскурсії.

Міжнародні ж маршрутно-транспортні тури користуються не аби якою популярністю: регулярно відбуваються екскурсійні поїздки до країн Європи, серед яких найпопулярніші - Польща, Чехія, Німеччина, Австрія, Франція. В основному такі тури охоплюють території відразу декількох держав (Шенгенська віза нам дає таку можливість), як результат програма стає більш цікавою і різноманітною (наприклад 12-денний автобусний тур, що охоплює Англію та об'єднану Європу: Кельн - Лондон - Париж - Краків).

Маршрутно-транспортні тури складаються за такими системами:

  1. Кільцева

наприклад вояж Іспанією:

Подорож триває з 22.04.2012 по 30.04.2012,— 8 днів

Санкт-Петербург → Гельсінкі → Барселона → Мадрид → Севілья → Малага → Гельсінкі → Санкт-Петербург

  1. Лінійна

наприклад 12-денний тур Україна Польща Німеччина Бельгія Голландія Франція

Подорож протриває з 29.04.2012 по 11.05.2012, передбачувана тривалість - 12 днів

Київ → Познань → Берлін → Потсдам → Магдебург→ Ботроп → Бельгія

  1. Радіальна

Наприклад, активний відпочинок в Іспанії , Майорка

Подорож з 06.08.2012 по 20.08.2012, передбачувана тривалість - 14 днів

Пальма-де-мальорка, Майорка → Москва → Берлін → Пальма-Де-Мальорка, Майорка → Ибица, Ібіса → Пальма-Де-Мальорка, Майорка → Москва

Це три основні системи, а є ще такі як лінійно-кільцева та лінійно-радіальна, які утворюються об'єднанням двох систем.

Серед наведених систем найбільшою популярністю серед пропозицій туристичних фірм користується саме лінійна.

Можна відзначити такі основні особливістю маршрутно-транспортних турів в Україні:

  1. Сезонність (автобусні тури в Україні користуються популярністю в теплий період (із середини квітня до середини жовтня));

  2. Постійні зміни на ціни, що спричинені нестійкою економічною ситуацією в Україні та світу загалом;

  3. Досить нетривалі (1-3 дні, рідше 7-8) поїздки.

Автобусні перевезення

Найбільш оптимальним видом перевезення на коротких відстанях є автотранспорт. Існує дуже багато екскурсійних турів, багато з яких пропонуються вітчизняними фірмами. Найбільш популярні напрямки: Польща, Угорщина, Чехія, Словаччина, Німеччина, Австрія, Франція, Італія, Іспанія, Нідерланди.

Найбільшим вітчизняним перевізником є компанія «АВТОЛЮКС», що здійснює перевезення як на території країни, так і за її межами. Серед найбільш популярних регіонів України - Західна Україна, центральні області та південь - це оглядово-екскурсійні тури, проте в цілому особливої популярності в порівнянні з закордонними подорожами не мають.

Але автобусні тури найбільш поширені на коротких та середніх відстанях. На далеких відстанях найбільш інтенсивно використовуються повітряні засоби, а саме літаки.

Авіаперевезення

Серед найбільш популярних маршрутів серед українських туристів: Туреччина, Єгипет, Греція, Кіпр, США, ОАЕ, Туніс, Таїланд тощо. Бізнесмени ж за часту за браком часу користуються саме повітряним транспортом тому авіа перельоти до країн Західної Європи теж досить актуальні, а лідером у повітряному сполученні з нашою державою є Російська Федерація.

Серед найбільш популярних літаків звичайно найпопулярніші серії двох гігантів літакобудування Airbus та Boing: середньо магістральні А310, В757, В737-200, В737-300, В737-400, В737-500; та далеко магістральні А380, В747, В767-300ER.

Залізничні перевезення

Мабуть найменш популярним видом перевезення в туризмі є залізничне - близько 10% закордонних турів. Залізничні тури Україною з цього року вже не проводяться. Останній рейс був організований тур фірмою «Джерело СПК» і проходив через Українські Карпати. Що ж до самого перевезення то поїзд є досить популярним в більшості через свою дешевизну у порівнянні з автобусом та літаком.

Практично в кожній країні є свої екскурсійні потяги: в Росії «Золотий Орел», в ПАР - «Гордість Африки», в Швейцарії - «Експрес Берніна» та «Експрес Монблан», в Індії - «Індійська Одіссея», також Європою ходить славнозвісний «Orient Express», але його маршрут дещо змінений і прямує лише до Венеції.

Як правило екскурсійні потяги - відреставровані старі паровози, оснащені великими оглядовими вікнами, і їхній ретро-стайл просто зачаровує

Подорож на такому потязі - дорога насолода. Наприклад вартість туру на транссибірському експресі «Золотий Орел» сягає 16-18 тис. доларів.

Водні перевезення

Водні перевезення в туризмі представленні морськими та річковими круїзами, серед яких найпопулярніші перші - понад 75% пропозицій. Щодо загальної кількості круїзів на туристичному ринку - їх частка близько 12%. Взяти на себе відповідальність замовлення круїзу насмілиться далеко не кожний тур оператор, це по силу лише великим компаніям, адже круїз - це дуже дорогий вид відпочинку. В Україні - це наприклад «Диліжанс Тур» та UTI або «УКРТЕХІНТУР», які пропонують послуги найбільших круїзних компаній світу, серед яких Carnival, Cunard, Holland America Line, Raddison Seven Seas, RoyalCaribbean та інші.

Всього у світі виділяють 14 круїзних регіонів, серед яких постійну трійку найпопулярніших складають:

1. Карибський - обслуговується в основному компаніями Carnival, RoyalCaribbean, Costa Cruises.

2. Скандинавський (Балтія + Норвезькі фіорди) - обслуговують HAL, Carnival, Costa.

3. Середземноморський - Holland America Line, Carnival Corp.

Річкові круїзи досить широко представлені в Європі: найпопулярніші річки - Рейн, Майн, Мозель, Дунай, Волга, Сена, ін..; річками Міссісіпі, Ріо-Гранде, Муррей, Янцзи тощо.

В Україні найбільшими круїзними компаніями є «УКРФЕРРІ» та «Червона Рута». Перша займається морськими турами: із Одеси до Сімферополя, із Одеси до Стамбула і назад; друга - виключно екскурсійними турами по Дніпру.

Пройшли ті часи, коли круїзний відпочинок був «по карману» лише людям з «вищого суспільства», зараз значна частка туристів зі всього світу може дозволити собі таке задоволення. Середній вік клієнтів круїзних лайнерів - 40 років, що цікаво, що круїз - популярний у молоді та у людей старшого віку, особи середнього віку надають перевагу пляжному відпочинку, більш пасивному. Перспектива розвитку круїзного ринку досить значна і не виключено, що через декілька років і ми зможемо спробувати на собі всю насолоду, всі почуття, які тільки може нам подарувати даний вид відпочинку.

Туристський транспорт, впроваджений у транспортну мережу, визначає доступність використання туристських зон. Таким чином, транспорт сприяє розвитку регіонів, сприяє підвищенню престижу країни. Однак, у великих містах і на дорогах транспортні засоби збільшують екологічне навантаження на природу й людину. На частку транспорту доводиться до 70% хімічного й до 90% шумового забруднення середовища.

До особливостей розвитку ринку послуг з транспортного обслуговування туристичних подорожей слід віднести такі:

  1. тенденція до здешевлення собівартості пасажирських перевезень стосовно собівартості турпродукту, особливо, якщо турресурси знаходяться у в слабко освоєному в транспортному відношенні районах;

  2. загроза обмеженості економічних вигід, коли в міру видалення від транспортних магістралей ці вигоди різко зменшуються;

  3. підвищення якості перевезень, комфортабельності й безпеці поїздок, зниження витрат енергії й зменшення рівня екологічного впливу на навколишнє середовище;

  4. істотний вплив науково-технічного прогресу на технологію й організацію перевезень.

  5. сучасна система управління ринком транспортних послуг повинна сполучити державне регулювання з конкурентно-ринковим механізмом взаємодії: суб'єктів господарювання, що роблять транспортні послуги, споживачів на ринку транспортних послуг і різного рівня органів виконавчої влади (національному, регіональному й місцевому).

Специфіка туристського споживання змушує розвивати транспорт по наступних напрямках:

  • збільшення швидкості технічних засобів (реактивна авіація - це більше 1000 км/година; швидкісні залізничні магістралі - до 300 км/година; швидкісні автомобільні дороги - до 150 км/година);

  • скорочення часу подорожі в міру встановлення прямих транспортних зв'язків на основних напрямках туристських потоків.