Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
конспект Логістика.docx
Скачиваний:
20
Добавлен:
12.11.2019
Размер:
119.34 Кб
Скачать

2.4 Інформаційні системи

Невідємною частиною логістики є обов’язкова наявність логістичного інформаційного потоку, що включає збір даних про матеріальний потік, їх передачу, обробку і систематизацію з наступною видачею готової інформації. Інформація повинна бути інтегрованою і охоплювати процеси виробництва. Розподілу та задоволення попиту. Виходячи з результатів аналізу структури та географії матеріальних інформаційних потоків, будується багаторівнева система.

Так як і інша система, інформаційна система повинна включати до себе упорядковано взаємозв”язані елементи і володіти деякою сукупністю інтегративних якостей. Розгляд логістичних систем по окремим елементам можливо здійснити по різному. Найбільш часто інформаційні системи підрозділяються на дві підсистеми: функціональну та обслуговуючу.

Функціональна підсистема состоїть з сукупності вирішаємих завдань, згрупованих по принципу загальності мети. Забезпечуваюча підсистема, в свою чергу, включає до себе слідуючи елементи:

  • технічне забезпечення, тобто сукупність технічних засобів, забезпечуваючих обробку та передачу інформації;

  • інформаційне забезпечення, котре включає до себе різні довідки, класифікатори, кодифікатори, засоби формалізованого списування даних;

  • матеріальне забезпечення, тобто сукупність методів вирішення функціональних завдань.

Логістичні інформаційні системи, як правило, представляють собою автоматизовані системи управління логічними процесами. Тому математичне забезпечення в логічних інформаційних системах – це комплекс програм і сукупність засобів програмування, забезпечуваючих вирішення завдань управління матеріальними потоками.

Організація зв”язків проміж елементами в інформаційних системах логістики може суттєво відрізнятись від організації традиційних інформаційних систем. Це пов”язане з тим, що в логістичних інформаційних системах повинні забезпечуватися інтереси усіх елементів управління матеріальними потоками, і також їх надійна взаємодія.

При прийнятті довгострокових рішень, де передбачається створення та оптимізація ланок логістичного ланцюжка планування виробничих програм, загальне управління запасами використовуються планові інформаційні системи. Для забезпечення відлагодженої роботи логістичних систем з управління складським господарством, цехом використовують диспетчерські логістичні системи.

В сучасних умовах створені достатньо удосконалені пакети програм. Однак їх використання залежить від рівня стандартизації завдань, котрі необхідно вирішити при управлінні матеріальними потоками.

3 Технологічні процеси і управління матеріальними потоками в логістиці

3.1 Загальна характеристика технологічних процесів

3.2 Поняття “матеріального потоку”

3.3 Організація управління матеріальними потоками

3.4 Стислі відомості про управління матеріальним потоком в системах

3.1 Загальна характеристика технологічних процесів

Фундамент логістики становлять чотири головних складових : економічні та технологічні основи, технічне та математичне забезпечення.

Реалізація концепції логістики повинна дати відповідь на запитання: коли і де будуть вироблені ресурси?, коли і де вони будуть складовані?, коли і куди вони мають бути доставлені? Зазначимо, що в даному випадку термін “ресурси” трактується у широкому розумінні цього слова – це матеріали, готові вироби, енергія та робоча сила. Комплексне використання названих вище чотирьох складових дає вичерпну відповідь на поставлені запитання. У глобальній логістичній системі першочергове значення надається транспортній підсистемі. Тому нерідко вводять ще один термін – “транспортна логістика”. У всіх випадках на основі технологічного процесу здійснюється рух матеріального потоку.

Технологічні процеси, що мають місця у логістичному ланцюжку, залежно від значимості вантажу, мають свої характерні особливості : масові, дрібнопартійні, контейнерні вантажі.

Технологічний процес є сукупністю послідовно виконуваних робіт та операцій разом з методами, технікою та умовами їх виконання, які забезпечують безперервність й ритмічність технології основного виробництва.

Єдиний технологічний процес в логістиці визначається певними техніко-організаційними вимогами. До них, зокрема, належать:

  1. Транспортні вимоги

  2. Складські вимоги

Технологічні процеси комплексної механізації вантажопереробки розробляються для конкретних умов на основі транспортно-складських схем доставки вантажів від підприємств-позичальників, а також типових схем технологічних процесів комплексної механізації вантажопереробки, добору піднімально-транспортного обладнання.

При розробці технологічних процесів для конкретних умов склад необхідних операцій уточнюється залежно від характеру вантажів. Технологічні процеси оформлюються у вигляді технологічних схем, технологічних карт, графіків роботи механізмів та піднімально-транспортного устаткування.

Для технологічних схем і на їх основі розробляються технологічні карти, які дають змогу вірно організувати технологічний процес.

Одним з основних документів є план-карта розміщення матеріалів.

Після розробки технологічних схем та технологічних карт розробляють графік робіт механізмів і обладнання. Конкретизація розрахунків і належна організація робіт досягаються шляхом розробки і використанням контактних графіків.