Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
конспект Логістика.docx
Скачиваний:
20
Добавлен:
12.11.2019
Размер:
119.34 Кб
Скачать

5.3 Шляхи вибору постачальника

При виборі постачальника слід мати на увазі, шо перш за все потрібно скласти специфікацію на постачальника, тобто якими можуть бути витрати при закупівлі, якість постачаємого товару, порядок постачань обсяги виробництва постачальника, його місце знаходження. По друге, виходячи з вимог до постачальника, необхідно виключити тих, хто не задовольняє одному чи деяким вказаним критеріям, і вкінці кінців в переліку повинно залишитися дуже обмежена кількість постачальників.

Після аналізу постачальників проводять переговори. При встановленні взаємовідносин з ним можливо неформальний обмін думок та інформацій, що дає змогу, що виникаючі труднощі можуть бути успішно переможені. Тому переговори розглядаються як ключовий процес при організації закупівлі. Фірми, котрі ведуть переговори не зобов”язані заключати угоду.

Розповсюдженою формою пошуку потенційних постачальників є конкурсні торги (тендери). Вони проводяться у тому випадку, коли передбачається налагодження довгострокових зв’язків між постачальником та споживачем. Вони вигідні для двом сторонам угоди.

Організація конкурсних торгів є складною та багатоплановою роботою. Для цього потрібно провести відповідну рекламну компанію, розробку тендерної документації, приймання пропозицій, їх оцінку тощо.

Оцінка тендерних пропозицій ведеться у суворій відповідності з критеріями, що наведені у тендерній документації. Тендерний комітет звітує про оцінку пропозицій, вказуючи – яким чином було оцінено тенедерну пропозицію, обгрунтовуючи причини відхилення пропозицій.

Переможцем конкурсних торгів визнається учасник, що представив найбільш вигідну, відповідаючу кваліфікаційним вимогам тендерну пропозицію.

Іншим варіантом процедури одержання пропозиції від потенційних постачальників можуть бути письмові пропозиції на постачання товарів. Ініціативу може також взяти на себе і споживач.

Оцінка пропозиції здійснюється різними способами. Основним критерієм для відбору пропозицій може бути вища якість та мінімальна ціна.

Якість обслуговування включає якість продукції чи послуги та надійність обслуговування. Під надійністю обслуговування розуміють гарантованість обслуговування споживача потрібними йому ресурсами на протязі заданого проміжку часу і поза залежністю від недопостачань, що можуть виникнути, а також порушень термінів доставки. Надійність можна оцінити завдяки ймовірності відсутності відмови у задоволенні заяви споживача.

Іншими критеріями, що впливають на вибір постачальника, є його знаходження на далекій відстані від споживача, час виконання замовлень, наявність у постачальника резервних потужностей, його кредитоспроможність, фінансовий стан тощо.

Для прийняття рішення про вибір постачальника у відповідності з перерахованими вище критеріями, необхідно зібрати відповідну інформацію.

5.4 Стисла характеристика логістичних заготівельних систем

Впровадження організаційних механізмів координації, які інтегрують зусилля функціональних ланок, що раніш виконували свої функції ізольовано, вимагає паралельного удосконалення управлінських координуючих процедур. Логістична система – це єдиний план, що підпорядковує інтереси підрозділів того чи іншого підприємства цілі логістики. Логістичні системи поділяють на два види : “підштовхуючи” та “тяглові”.

МРП належить до систем “підштовхуючого” типу. У “підштовхуючій” системі формується перелік матеріалів, необхідних для виробництва певної кількості готової продукції відповідно до прогнозу ринкової кон’юктури. Основна ідея цієї системи в тому, щоб кожна одиниця матеріалу або комплектуючих виробів, необхідних для виробництва, повинна бути в наявності, в потрібний час і в потрібній кількості основні елементи системи МРП складаються з інформації, програмної реалізації алгоритмічної основи МРП та компонентів, представляючих результат функціювання програмної реалізації МРП.

Формалізація процесу прийняття рішень у системі МРП здійснюється за допомогою різноманітних методів дослідження операцій. Математичні моделі, інформаційне та програмне забезпечення дають змогу вирішити ряд завдань, пов’язаних з визначенням потреб у сировині та матеріалах, складанням графіку виробництва, періодично подавати на друк чи на дисплей вихідні форми. Таким чином, система МРП – це комп’ютерізований метод виявлення потреб у матеріалах на різних стадіях виробничого процесу.

Вадою системи є те, що необхідні матеріали “виштовхуються“ працівниками, які перебувають на попередніх етапах виробничого процесу, і надходять до наступних стадій у необхідній кількості, у потрібний час, у потрібне місце незалежно від того – чи потрібні вони там фактично у такій кількості чи ні у цей конкретний момент.

У 80-ті роки в США та інших країнах набула широкого використання система МРП-2, що розглядається рядом американських фахівців як друге покоління системи МРП і включає не тільки завдання управління матеріально-технічним забезпеченням. Система МРП-2 включає функції МРП (визначення потреби у матеріалах), а також функції управління технологічними процесами. Функціональна схема МРП-2 зображена на рисунку 33. Система МРП–2 є ефективним інструментом внутрішньо фірмового планування, котре дозволяє перетворити на практиці логістичну концепцію інтеграції функціональних сфер бізнесу при управлінні матеріальним потоком.

Крім вище перелікованих переваг, слід врахувати більш повне задоволення споживчого попиту досягає мого шляхом скорочення протяжності виробничих циклів, зменшення запасів, кращої організації постачань, більш швидкої реакції на зміни попиту. Система МРП-2 забезпечує більшу гнучкість планування і сприяє зменшенню логістичних витрат по управлінню запасами.

Система МРП є складовою частиною системи МРП-2.