Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
конспект Логістика.docx
Скачиваний:
20
Добавлен:
12.11.2019
Размер:
119.34 Кб
Скачать

10.4 Вибір шляхів переміщення вантажопотоків

Вибір шляхів переміщення вантажопотоку одна з найважливіших завдань транспортної логістики, так як організація руху зобов’язана забезпечить найбільшу продуктивність перевізного состава і найменшу собівартість перевезень. Рух транспорту здійснюється по маршрутам. Маршрут – шлях переміщення перевізного состава при виконанні перевезень.

Для оптимізації руху вантажопотоку на транспорті використовують транспортні методи, які дають змогу обрати найкращий варіант перевезення вантажів з декілька пунктів постачання в декілька пунктів призначення (споживання), забезпечуючи найменші сумарні витрати, пов’язані з виробництвом і транспортуванням виробів. Для цього розглядається потужність кожного з клієнтів (постачальників і споживачів).

В методах вирішення транспортних завдань процес починається з визначення допустимого начального рішення і потім рішення покращується до оптимуму. Щоб почати аналіз транспортної проблеми визначають потужність кожного постачальника і потреби кожного споживача, а також витрати на перевезення з кожного відправника до кожного отримувача. Для рішення використовують правило північно-західного кута

Після вирішення допустимо початковий варіанту продовжують рухатись до оптимального рішення.

Це матричний метод, де визначаються індекси окремих клієнток, коли значення усіх індексів збільшилось або дорівнює зеро, то це означає, що досягнуть оптимальне рішення, коли існує можливість покращити рішення і зменшити сумарні витрати перевезень.

Існує також МОДІ метод (модифікований розподільчий), котрий дозволяє розрахувати покращення рішення індексів для кожної невикористаної клітини.

Вантажопотоком на транспорті називають кількість вантажів в тонах, перевезених в одному напрямі за визначений термін часу. Він складається з різних вантажів, структура яких підрозділяється на галузеву, групову та видову.

Вантажопотоки можуть бути розглянуті і у вигляді схеми. Для цього використовується мапаскарта району перевезень на котру нанесені пункти або мікрорайони відправлення і призначення вантажу, тобто вантажоутворюючи чи вантажопоглинаючи пункти. Мапу району перевезень поділяють на квадрати з послідовним нанесенням на рівній відстані взаємно перпендикулярних ліній. Вантажопотоки можуть мати вигляд картограми. Картограма – це графічне зображення вантажопотоку на карті по дійсним шляхам переміщення вантажів.

За допомогою схем та епюр створюється наочні схема перевезень проміж пунктами відправлення і призначення вантажів, визначається транспортна робота, установлюється найбільш корисне розміщення зупинки автотранспорту, щоб непродуктивні пробіги з гаража до місця роботи і зворотно були мінімальними.

11 Транспортно-експедиційні логістичні послуги

11.1 Сутність та види послуг

11.2 Організація транспортно-експедіційних послуг

11.3 Централізоване постачання вантажів

11.4 Основні показники перевізного процеса

11.1 Сутність та види послуг

Так як послуга, є точки зору американського вченого Ф. Котлера. Це захід або користь, котрі один може пропонувати іншому і котрі в основному невідчутні. Надання послуги може бути, а може і не бути пов’язано з товаром в матеріальному вигляді.

Так як послуга має споживчу вартість – вона носить товарний характер, тобто може бути реалізована споживачам, як своєрідний товар, що її поріднює з матеріальним товаром. Сама сутність логістики пов’язана в наданні споживачам матеріальних потоків різних видів послуг. Це в умовах ринкової конкуренції, дуже часто є вирішальним моментом отримання ринкових переваг і найбільшої частки ринка.

Удосконалення логістичного сервісу повинно здійснюватись на протязі всього логістичного ланцюжка.

Основними видами послуг можна вважати послуги передпродажного характеру, логістичні послуги в процесі реалізації товару, логістичні послуги після продажного характеру.

В сучасних вимогах на ринку логістичних послуг можливо побачити тенденції зростання вимог споживачів по відношенню до їх комплексності і якості.

Треба пам’ятати, що споживач, якому надаються логістичні послуги, є часткою системи, а не тільки її ціллю.

При обранні оптимального варіанта обслуговування споживачі використовують, як правило найпростішу матричну модель, де по вертикалі розміщуються дані про логістичні послуги по постачанню продукції, а по горизонталі вказуються дані про комплексності і якості логістичних послуг.

Перетин строк і стовпців визначається вартістю послуг і витратами, котрі можливо нанести в тому чи іншому випадку. Це дає змогу споживачу обрати необхідний варіант логістичного сервіса.

Виробничі послуги, як правило надають підприємствам в сфері матеріально-технічного постачання. Ці послуги пов’язані з перетворенням виробничого асортименту продукції в споживчий комплексний підхід по наданню послуг дає змогу до концентрування в сфері матеріально-технічного постачання прогресивного обладнання, поширення при цьому можливостей по наданню послуг пов’язаних з обробкою продукції, пов’язаною з заготівельними операціями в виробництві. А так як технологічні операції в заготівельних виробництвах промислових підприємств ідентичні характеру виконуючих в центрах послуг, робот по наданню асортименту продукції споживчого виду, то концентрування заготівельних і підготовчих операцій дозволяє зекономити значну частину продукції за рахунок ефективного використання обладнання, котре мають посередники.