Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
конспект Логістика.docx
Скачиваний:
20
Добавлен:
12.11.2019
Размер:
119.34 Кб
Скачать

8.3 Транспортні термінали як вид логістичних посередників

В останні роки логістичні фірми посередники почали створювати транспортні термінали, тобто з”явились так звані логістичні термінали з якими взаємодіють промислові підприємства і транспортні фірми.

Термінальні підприємства є самостійним господарчим суб”єктом, створеним для надання складських і транспортно-експедиційних послуг в цілях задоволення громадських потреб в них. Термінали можуть створюватись на державній муніципальній і змішаній формовласності. Спільні термінали, утворюють з участю іноземних юридичних осіб.

Основні завдання терміналів полягають у забезпеченні єдинства транспортного процесу, вантажопереробки і складування на короткий час при передачі вантажів з магістрально-транспортна, транспорт, підвоза-розвоза вантажів і інших перевезень в змішаному сполученні.

Термінали підрозділяються на універсальні, спеціалізовані з урахуванням характера називаємих послуг вони можуть виконувати операції вантажопереробці, складуванню, транспортно-експедиційному обслуговуванню та інші.

В залежності від району і масштабі діяльності, характера територіальних зон обслуговування і спеціалізації в залежності від видів вантажа можуть функціювати міжрегіональні, регіональні, місцеві і міжпарадні термінали.

Універсальні термінали уявляють собою групу складських комплексів з дистриб”юційним центром. Функцією цих терміналів є збір, завіз, розвіз, вантажопереробка в основному дрібних відправлень, збереження вантажу і інші логістичні послуги. Універсальні термінали можуть мати спеціалізовані складські приміщення і обладнання для вантажопереробки вантажів великої ваги, динамірних, швидко вантажів, а також контейнерні площадки. Як правило ці термінали мають власні залізничні підїздні колії.

Спеціалізовані термінали виконують операції по наданню різних видів послуг для визначеного вида вантажів. Спеціалізація терміналів дозволяє краще враховувати вимоги клієнтів по перевезенням, збереженню і переробці вантажів, підвищити ефективність логістичного управління і якість сервіса, знизити логістичні витрати.

При міждународнних перевезеннях на термінали завозять вантажі, котрі потребують виконання митних формальностей, під групування, збереження. Необхідність виконання цих чи інших операцій визначається видом вантажа, розміра відправки, відстанню перевезень, часом вантажопереробці та іншим.

При перевезенні між терміналами можуть бути використані різні види транспорта. Якість термінальних перевезень характеризується високою швидкостю доставки вантажів і ефективним використанням транспортних засобів.

Технологічний процес термінальної транспортіровки складається з завезення вантажу на терміналах і розвезення його з термінала, вантажопереробці на термінали, перевезення вантажів між терміналами призначення і відправлення.

8.3 Шляхи об”єднання посередників

Оптово-торгівельні і логістичні посередники, орієнтуясь на транспортно-експедеційне обслуговування і наближаясь по функціям до транспортних терміналів, можуть в перспективі використовувати власну матеріально-технічну базу для розвитку терміналів, тим паче, що самі термінали бажають здійснювати кооперацію з іншими учасниками процесу товароруху.

Діяльність терміналів може виконуватись шляхом входження їх у добровільні об’єднання (господарчі асоціації, концерни) з підприємствами і організаціями – оптовими посередниками, котрі мають складські потужності.

Діяльність таких структур повинна базуватись на принципах добровільності, та общності економічних інтересів, свободі вибору організаційної форми інтегрованої структури, рівном праві всіх учасників сумісної діяльності і взаємо вигідності співпраці, договірної основи організації відношень між учасниками одного з одним і структури в цілкому.

Інтегрована структура виконує свої логістичні функції у межах добровільно делегованих їй повноважень і діє в інтересах в ходячих в неї терміналів і посередницьких підприємств.

Для великих складських комплектів найбільш характерним може бути об’єднання їх з міжрегіональними терміналами у формі концернів.

Концерн може мати вигляд у виді міжгалузевого об’єднання підприємств виконуючих свою спільну діяльність, складських підприємств і транспортних терміналів на основі добровільної централізації окремих функцій.

Господарча асоціації можуть бути створені як об’єднання складських підприємств і терміналів для спільного виконання однієї або декількох виробничо-господарських функцій на основі об’єднання учасниками частки своїх фінансових і матеріальних ресурсів для координації діяльності і розвиток кооперації.

Асоціація може встановлювати порядок надання взаємних послуг своїх підприємств, а також порядок спільних послуг клієнтам підприємств-учасників асоціації.

У рамках функціонування асоціацій і незалежно від створення повинна використовуватись орендна і лізингова форма у взаємовідношеннях транспортних терміналів і складських підприємств, посередницьких організацій.

Створення інтегрованих структур дає змогу подальшого розвитка транспортно-експедиційних центрів, або транспортно-вантажних центрів. Під останнім слід розуміти великий регіональний комплекс інженерно-технічних споруд по здійсненню доставки вантажів і наданню вантажовідправником і вантажоотримувачем транспортно-експедиційних послуг.

Торговельно-посередницькі структури за кордоном об”єднують, як великі так і дрібні підприємства, котрі спеціалізуються на окремих видах послуг, а також і окремих брокерів, агентів, комісіонерів, виконуючих інформаційно-контактні функції, оперативні доручення замовників.