Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
конспект Логістика.docx
Скачиваний:
20
Добавлен:
12.11.2019
Размер:
119.34 Кб
Скачать

11.4 Основні показники перевізного процесу

Як вже було сказано, маятникові маршрути є трьох видів: зі зворотнім незавантаженим пробігом, зі зворотнім не повністю завантаженим пробігом і з навантаженим пробігом в обох напрямах.

В залежності від цього визначається продуктивність роботи автомобіля.

Маршрут зі зворотнім незавантаженим пробігом має назву простого маятникова. Такий маршрут є найбільш доцільним, так як при роботі на ньому за один оберт здійснюється тільки одна їздка і коефіцієнт використання пробіга складає всього 0,5.

Основними завданнями маршрутизації при перевезенні дрібних вантажів полягає в тому, щоб знайти маршрут з мінімальними затратами по транспортирові. В якості критерій оптимальності найбільш частіше приймають мінімум загального пробігу транспортних засобів. Для цього розробляють збірно-розвізні маршрути. Для цього вивчають їх організацію в часі і можливість згрупувати вантажі з урахуванням їх доставки протягом доби, неділі, місяця і року.

При оперативному плануванні разом з економіко-статистичними методами застосовують приблизні методи і тонографічний і метод сейфів.

При тонографічному методі використовується картограма вантажних потоків. На картограмі (тонограмі) ув’язують в маршрути вантажні потоки однорідних вантажів, виходячи з типів рухомого складу, що потрібен для перевезень. В першу чергу складаються маятникові маршрути зі зворотнім навантаженим пробігом, потім кільцеві з коефіцієнтом використання пробігу вище, чим на маятникових маршрутах з повністю навантаженою зворотною їздкою.

Спосіб сейфів складається в тому, що двері шкафа (сейфа) з осередками відповідають вантажно-розвантажувальним пунктам. Кладуть карту або схему транспортної сітки обслуговуємого району. На перевезення складаються картки де вказують місця навантаження і розвантаження., вид і кількість вантажу. Після цього картки розкладають по осередкам в залежності від пунктів навантаження і розвантаження і складають для неї відповідний пункт доставки вантажу, картку вантажу, що підлягає перевезенню. В зворотньому напрямі і знаходиться в осередку, куди потрібно розташувати першу картку, перекладають в той осередок, що відповідає її напряму пересічень.

Таким чином переміщують усі картки, вкладаючи напрями перевезень на схему транспортної сітки.

Оптимальним способом перевезень при централізованому постачанні на постійних маршрутах – є човниковий спосіб роботи з причіпами. Його ефективність полягає в зменшенні часу простою автомобілів при з’єднанні причіпного состава, чим при вантажно-розвантажувальних роботах.

При міжміських централізованих перевезеннях найбільш прогресивним способом є організація, змінної їздки при крізному методі і системі тягових плеч. Їх ефективність полягає в збільшенні коефіцієнта використання календарного часу.

12 Економічна ефективність та використання логістики за кордоном

12.1 Оцінка функціонування логістичної системи.

12.2 Досвід  використання   логістики   за   кордоном .

12.3 Форми логістичних утворень за кордоном