Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
конспект Логістика.docx
Скачиваний:
20
Добавлен:
12.11.2019
Размер:
119.34 Кб
Скачать

9.3 Система складування та організацція переробки вантажів

Загальна концепція вирішення складської системи у першу чергу повинна бути економічною. Економічний успіх забезпечується у випадку, якщо планування і реалізація складської системи розглядаються з точки зору інтересів всієї фірми, являючись лише частиною загальної концепції складу. А рентабельність складу і буду у кінцевому результаті основним критерієм обраної загальної концепції.

Система складування (СС) передбачає оптимальне розміщення вантажу на складі і раціональне управління ним.

Розробка СС базується на виборі раціональної системи з всіх технічно можливих систем для вирішення поставленого завдання методом кількісного і якісного оцінювання. Отже, система складування включає наступні складські підсистеми:складована вантажна одиниця, вид складування, обладнання з обслуговування складу, система комплектації, управління переміщенням вантажу, обробка інформації, “будова” (конструктивні особливості будов і споруд).

Визначення місця складу у логістичній системі і загальна спрямованість його технічної оснащеності.

Основним критерієм вірного вибору товароносія є відсутність повернення складської вантажної одиниці з зони комплектації до зони зберігання при формуванні замовлення покупця.

Оптимальним буде такий обсяг одночасної поставки продукції, при якому при порівнянні з іншими можливими обсягами забезпечуються мінімальні витрати на товарорух (тобто З(П) → min).

На основі цих розрахунків можливо скласти нормативи оптимальних партій постачань.

Значення нормування одночасних постачань не обмежується тільки економієй. Розробка і втілення нормативів в постачання впливає і на інші розрахунки, котрі виконуються як в системі комерційної діяльності, так і на транспорті.

Вони можуть стати основою для множини господарчих рішень.

На основі нормативів можуть виконуватися розрахунки потреб в автомобілях різної вантажопід”ємності, котрі необхідні для удосконалення структури парку автомобілів, підвищення в ньому удільної ваги машини великої вантажопід”ємності, спеціалізованих і інших автомобілів.

Логістичний процес на сучасних складах, і в першу чергу автоматизованих складах, передбачає наявність керуючих інформаційними потоками систем, які здійснюють:

  • управління прийомом та відправкою вантажів,

  • управління запасами на складі,

  • обробку документації, що одержується,

  • підготовку супроводжувальних документів при відправці вантажів, тощо.

10 Транспортна логістика

10.1 Особливості транспортної логістики

10.2 Логістичний підхід в технологічному процесі транспорту

10.3 Логістична концепція роботи транспортних підприємств

10.4 Вибір шляхів переміщення вантажопотоків

    1. Особливості транспортної логістики

Основним завданням транспортної логістики, як і логістики промислових підприємств, є збільшення прибутку транспортних організацій. Цього можливо досягти за рахунок кординації транспортного обслуговування споживачів за їх замовленнями, в яких містяться умови поставок. Все це дає змогу отримати конкурентні переваги на ринку і зменшити витрати.

Виконання перевізних процесів пов”язане з транспортним технологічним процесом, який незважаючи на те, що більшість економістів відносять транспорт до галузі виробництва, яка діє у сфері оберту товарів, має свою специфіку.

В технологічному аспекті управління транспортними процесами є лише частка загального управління всієї господарської діяльності.

Як господарському процесу, системі управління і науці, тобто всім аспектам логістики транспорту характерні три признаки.

В сфері товаооберту логістика включає і розглядає різні стадії і операції транспортування як єдине ціле. Составляючі його частини пов”язані один з одним або взаємозв”язані, взаємозалежні і потребують системного підходу при управлінні і вивченні.

Витрати по цім стадіям і операціям здійснюються і враховуються як взаємозв”язані , взаємозалежні. Тому вони розраховуються в сукупності, аналізуються помножно і потребують скоординованого підхода в системі управління.

Логістику транспорту відрізняють притаманні їй елементи, які мають ключове значення даної сфери логістики.

Основними елементами є транспортні зв”язки з постачальниками і споживачами, вантажі, які перевозяться. Процес транспортування починається зі складів готової продукції, завершується надходженням вантажів на склада споживачів або посередників.

Для логістики транспорту характерні і такі елементи, як склади, запаси продукції, котрі зв”язують її з іншими логістичними системами. В якості вантажів, як невід”ємного елемента транспортної логістики, стають товари, які передаються транспорту для перевезень, з момента прийома їх до перевезення і до момента видачі отримувачу.

Головними традиційними завданнями, котрі вирішує транспортна логістична система є координація транспортного обслуговування споживачів по їх замовленням, як це вже було вказано вище. Це потребує використання комплексного підходу при вирішенні питання пов”язаного з виконанням всіх умов доставки з мінімізацією транспортних витрат.

Вирішення цього комплексного завдання можливе завдяки логістики.Перехід економіки на умови ринкових відносин суттєво змінює зміст планування оперативного управління контроля і обліку, статистики о транспортних потокових процесах.