Добавил:
Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
lektsiyi_farm_khimiya.pdf
Скачиваний:
92
Добавлен:
12.11.2019
Размер:
4.78 Mб
Скачать

24

спеціальних бланках). В деяких країнах вони попередньо розглядаються національними номенклатурними комісіями. ВООЗ проводить експертизу цих пропозицій, після схвалення проект найменувань публікується в пресі, за

відсутності заперечень вони розглядаються консультативною

радою по

Міжнародній фармакопеї та фармацевтичним препаратам, затверджуються в

якості МНН.

 

Основні принципи складання МНН передбачають, що такі

назви

надаються лише фармакологічно активним субстанціям. МНН повинні

мати

написання та вимову, які легко розрізняються, не бути дуже довгими, не містити анатомічних, фізіологічних і терапевтичних понять. Разом з тим, найменування речовин, які відносяться до групи фармакологічно близьких препаратів, повинні вказувати на цей зв'.язокРекомендується, зокрема, використовувати для цього загальні частини слів. Наприклад, в назві речовини групи діазепаму включати суфікс«-азепам», антибіотиків групи цефалоспоринів – «-цеф», β-адреноблокаторів групи пропранолола – «-олол» та ін.

Всесвітньою організацією з охорони здоров'я присвоєно та публіковано велику кількість МНН. В наш час МНН надається практично кожному новому лікарському препарату. МНН присвоєно великій кількості вітчизняних лікарських препаратів. Міжнародні непатентовані назви прийняті в сучасній медичній літературі.

Система МНН суттєво полегшила користування сучасними лікарськими препаратами. Лікарі та фармацевти отримали можливість вільно орієнтуватися в ”потоці“ торгових назв; визначати відповідність препарату потребам хворого; робити заміну однаково діючих препаратів (у випадку розбіжності в їх торгових назвах). Фармакопейна (контрольно-аналітична) служба отримала можливість висувати чіткі вимоги до співпадіння якісних показників однакових по МНН речовин у випадку розбіжностей в їх торгових назвах. Наслідком цих дій стало

також посилення контролю за виконанням розробниками та виробниками лікарських препаратів вимог GLP – Good Laboratory Practice та GMP – Good Manufacturine Practice.

1.9. Основні захворювання людини та провідні групи лікарських речовин на сучасному фармацевтичному ринку

Сучасна практична медицина нараховує близько10000 захворювань людини (теоретично можливо декілька десятків тисяч). Вважають, що з відомих захворювань близько 3000 тисяч є спадковими, тобто такими, які мають генетичну природу. Найбільш серйозними та найпоширенішими в наш час є захворювання сердцево-судинної системи, злоякісні пухлини, виразкові захворювання шлунково-кишкового тракту, інфекційні захворювання, а також захворювання нервової системи.

Посилаючись на дані по інфекційним захворюванням ВООЗ, у 2010 році в світі зареєстровано 216 млн. випадків захворювання на малярію та665 тис. смертей від цього захворювання. На туберкульоз хворіють близько3,4 млн.

25

людей. Кожного року від дизентерії(діареї), яку викликає вірусRotovirus gastroenteritis, хворіє близько 4000000 людей (з них 1 млн. – це діти). Вірус СНІДу (синдрому набутого імунодефіциту людини) був виявлений трохи більше 30 років тому. Кількість інфікованих вірусом імунодефіциту людини на сьогоднішній день складає близько 40 млн. Згідно даних ООН кожний день цим вірусом інфікується 7400 людей. У світі немає жодної країни, де б не було зафіксовано випадків заражень цією хворобою. Загинуло від вірусу СНІДу понад 22 млн. людей. Середня тривалість життя інфікованих вірусом СНІДу складає 10 років. Проте, згідно з останньою доповіддю Об’єднаної програми

ООН по СНІДу — «UNAIDS», 56 країнам

за останні роки

вдалося

знизити

темпи зростання нових осередків зараження ВІЛ на 20%.

 

 

 

 

Для

промислово

розвинених

країн

характерними

інфекційними

захворюваннями є ОРЗ, пневмонія та грип (приблизно 4000 випадків на рік).

Поступово

зростає

кількість«молекулярних» захворювань,

які

пов'язані,

наприклад, з недостатньою кількістю будь-якого ферменту в організмі хворого

або з аномальною послідовністю амінокислотних залишків

в ферменті.

Наприклад,

відсутність

феніл-4-оксигенази

в печінці

приводить

до

того, що

природна амінокислота фенілаланін не перетворюється за нормальним шляхом її метаболізму в тирозин, а окиснюється в фенілпіровиноградну кислоту (ФПК), викликає розумове відставання у дітей (олігофренію).

За кількістю препаратів, які виробляються хіміко-фармацевтичною промисловістю, перше місце займають лікарські препарати для лікування серцево-судинних захворювань. Друге місце належить антибактеріальним препаратам. До провідної групи входять також знеболюючі та протипухлинні лікарські препарати. Загальна сума продажу лікарських препаратів у світі

постійно зростає швидкими темпами. Так, якщо

в 1995 р. вона

складала 160

млрд. $ (доля США – 38%, Японії – 19%, Німеччини – 12%), то у 2012

році ця

сума

перевищила 975 млрд. $. Сумарно

в

усьому

світі

найбільше

закуповувались лікарські препарати наступних фармакотерапевтичних груп:

1.Регулятори рівня холестерину і тригліцеридів.

2.Противиразкові засоби.

3.Антипсихотики.

4.Антидепресанти і стабілізатори настрою.

5.Людські інсуліни та аналоги.

Аналітична компанія IMS Health надала огляд розвитку світового фармацевтичного ринку за12 місяців з лютого2012 р. по лютий 2013 р. Лідерами у цій галузі є США Німеччина та Японія. Швидку динаміку зростання фармацевтичного ринку демонструють країни Латинської Америки, особливо Аргентина, Венесуела і Бразилія. Слід зазначити також швидкий розвиток фармацевтичної галузі Китаю.

Лідером продажів у грошовому еквіваленті на світовому ринку2012в році був препарат Ліпітор(аторвастатин), що застосовується для зниження рівня холестерину та тригліцеридів у крові(об’єм продажів цього препарату склав 12,7 млрд. $.

Соседние файлы в предмете Фармацевтическая химия