Добавил:
Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
lektsiyi_farm_khimiya.pdf
Скачиваний:
92
Добавлен:
12.11.2019
Размер:
4.78 Mб
Скачать

67

Головна і специфічна функція ЦНС– здійснення простих і складних високодиференційованих відповідних реакцій, що отримали назву рефлексів. Центральну нервову систему з органами і кінцівками з'єднує периферична нервова система.

До лікарських засобів, які діють переважно на ЦНС відносяться речовини, які змінюють її функції, безпосередньо впливаючи на різні відділи мозку. Передача нервових імпульсів в синапсах ,ЦНСяк і в синапсах периферичної нервової системи, здійснюється за допомогою медіаторів. Роль медіаторів в синапсах ЦНС виконують ацетилхолін, норадреналін, дофамін, серотонін, γ-аміномасляна кислота (ГАМК), деякі інші амінокислоти (глутамінова, аспарагінова кислота).

Лікарські речовини, що впливають на ЦНС, стимулюють або пригнічують передачу нервових імпульсів в синапсах. Механізми дії речовин на синапси ЦНС різні. Речовини можуть впливати на синтез, виділення медіаторів або їх інактивацію, порушувати чи блокувати рецептори, на які діють медіатори.

Лікарські речовини, що діють на ЦНС, представлені наступними групами: засоби для наркозу, снодійні, протиепілептичні, протипаркінсонічні засоби, анальгетики, аналептики, психотропні засоби.

5.1. Засоби для наркозу

 

 

 

Засоби

для наркозу в терапевтичних дозах викликають зворотне

пригнічення

спинномозкових

рефлексів, втрату

свідомості, всіх

видів

чутливості, зниження тонусу скелетної мускулатури із збереженням діяльності

дихального

та судинного центрів. Основа дії наркотичних засобів– процеси,

що призводять до порушення міжнейронної синаптичної передачі. В залежності від глибини розрізняють чотири рівні хірургічного наркозу. В залежності від фізико-хімічних властивостей наркотичних засобів та методів їх застосування, засоби для наркозу ділять на інгаляційні та неінгаляційні

5.1.1. Засоби для інгаляційного наркозу

Для загального знеболення (наркозу або загальної анестезії) анестезіологи використовують різні лікарські засоби. До засобів для інгаляційного наркозу відносять ряд рідин, які легко випаровуються: фторотан, метоксифлуран, діетиловий етер та деякі інші газоподібні речовини(наприклад, закис азоту).

Препарати

цієї

групи

вводять

в організм

шляхом

інгаляції. Інгаляційні

наркотичні

засоби швидко

всмоктуються

і

також

швидко

виводяться з

організму

через

дихальні

шляхи. Діетиловий

етер, хлористий

етил та

хлороформ широко застосовувались для анестезії з перших років її виникнення.

Довгий час ці сполуки були домінуючими інгаляційними анестетиками, проте,

в наш

час

вони

витіснені

менш

токсичними

сполуками: фторотаном

(галатаном), тефлураном та іншими галогенвмісними сполуками.

Однією з важливих властивостей засобів для інгаляційного наркозу є їх ліпофільність. Ліпофільність речовини визначається як відношення концентрації цієї речовини в жировій тканині до концентрації її в водній фазі

68

(при розподілі речовини між фазами). Механізм дії наркотичних речовин (загальних анестетиків) досі не з'ясований, але можна сказати, що існує залежність між мінімальною концентрацією, яка викликає анестезію та ліпофільністю загальних анестетиків.

Одним з найкращих засобом для інгаляційного наркозу є фторотан:

CF3-CHBrCl

Фторотан

Ця сполука має сильну наркотичну дію, швидко (через 1 – 2 хвилини) викликає наркоз, діє ще 3–5 хвилин після припинення введення.

Для посилення релаксації м’язів використовують сумісне введення міорелаксантів, наприклад, дитиліну та флуорвмісних анестетиків. Також для інгаляційного наркозу застосовують галогенвмісні етери– метоксифлуран, енфлуран, ізофлуран:

CH3O-CF2-CHCl2

CHF2-O-CF2-CHClF

CHF2-O-CHCl-CF3

Метоксифлуран

Енфлуран

Ізофлуран

5.1.2. Засоби для неінгаляційного наркозу

Відповідно до сучасної класифікації, лікарські засоби для неінгаляційного (ін’єкційного) наркозу поділяються на барбітурати(гексенал і тіопентал натрію) і небарбітурові препарати (дроперидол, кетамін, натрію оксибутират, предіон, сомбревін). Тіопентал і гексенал пригнічують вищі відділи головного мозку (при великих концентраціях можуть блокувати центри продовгуватого мозку і зупиняти дихання). Слід зазначити, що тіопентал використовують для індукції знеболюваної дії фторотану– після внутрішньовенної ін’єкції хворий засинає за 15 секунд. Треба зазначити, що засоби для ін’єкційного наркозу часто комбінують з інгаляційними, це зумовлено використанням більш низьких доз обох компонентів.

O

CH3

ONa

HN

CH3

N

 

CH2CH3

CH3

NaS N

O

O N O

 

 

CH3

Тіопентал

Гексенал

Завдяки систематичному вивченню залежності між структурою та біологічною активністю, в ряду барбітуратів (похідних барбітурової кислоти) одержані препарати ультракороткотривалої ,діїякі швидко елімінують з організму. Такі засоби здатні викликати втрату свідомості. Посилення наркотичної активності барбітуратів спостерігається при заміні атома Оксигену

69

в положенні 2 системи барбітурової кислоти на атом Сульфуру(такі сполуки називають тіобарбітуратами) та N-метилуванні барбітуратів:

 

O

 

O

R1

R 1

 

R

NH

R 2

NH

2

O N O

O

N S

 

H

 

 

CH3

Посилення наркотичної активності при таких модифікаціях барбітуратів пояснюється збільшенням ліпофільності їх молекул. Слід зазначити, що барбітурати є слабкими кислотами. Після введення вони розкладаються на велику кількість неіонізованих форм з високою ліпофільністю, і відповідно, з високою здатністю проникати через різні мембрани і гематоенцефалічний бар’єр.

Як ін’єкційні анестетики барбітурати мають ряд переваг: на першому етапі розвитку наркозу вони діють заспокійливо, знімають у пацієнтів страх та знижують можливість наркозного шоку. Істотним недоліком ін’єкційних анестетиків є складність контролю за глибиною та тривалістю наркозу.

З інших загальних анестетиків слід відзначити похідні циклогексану– фенциклідин та кетамін, а також препарат бензодіазипінового ряду – мідазолам:

 

 

H3C N

Cl

 

N

 

 

O

Cl

N

 

NH

 

F

CH3

 

 

Кетамін

 

Мідазолам

По відношенню до будь яких анестетиків, незалежно від методу їх введення, повинні діяти наступні жорсткі вимоги:

- наявність широкого інтервалу безпеки між дозою, яка викликає необхідну для хірургії ступінь розслаблення м’язів, і дозуванням, яке впливає на дихальний центр;

- при застосуванні препарату не повинні виникати пошкодження органів (особливо це стосується впливу на серце та печінку);

-препарат не повинен мати сильної подразнюючої дії та викликати негативні наслідки (блювання).

Соседние файлы в предмете Фармацевтическая химия