Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
0397931_CD705_metodi_vplivu_derzhavi_na_rozvito...doc
Скачиваний:
2
Добавлен:
12.11.2019
Размер:
797.18 Кб
Скачать

Розділ ііі. Шляхи удосконалення впливу держави на розвиток підприємництва за допомогою Маневицького районного центру зайнятості

3.1. Обґрунтування необхідності впливу Маневицького центру зайнятості на розвиток підприємництва

Аналізуючи вплив держави на розвиток підприємництва, можна зробити висновок, що роль держави у функціонуванні підприємства надзвичайно велика.

Саме державним регулюванням визначаються правила і порядок створення, реєстрація, діяльність та ліквідація підприємства.

Розвиток підприємництва відіграє надзвичайно велике значення у розвитку економіки держави, адже саме воно утворює найбільшу частку доходів державного бюджету.

Розвиток малого підприємництва є складовою соціально-економічного розвитку району, тому питання розвитку малого підприємництва залишається одним із важливих і розглядається як стратегія зростання з набуттям якісних змін в економіці.

Мале підприємництво як самостійний і незамінний елемент ринкової економіки істотно впливає на структурну перебудову в економіці району, робить вагомий внесок у збільшення обсягів виробництва, роздрібного товарообороту та послуг населенню. Малий бізнес сприяє економії та раціональному використанню ресурсів, створює сприятливе середовище для розвитку конкуренції, забезпечує сильнодіючі стимули до інноваційних процесів та високоефективної праці.

Аналіз приросту кількості суб’єктів господарювання у малому підприємництві в районі свідчить про стійку тенденцію до зростання цього сектора економіки.

Одним з перспективних напрямів створення конкурентно-ринкового середовища є розвиток малого підприємництва. Сьогодні цілком очевидно, що успіх ринкових перетворень великою мірою визначатиметься тим, як вдасться реалізувати потенціал малого підприємництва, цього динамічного і мобільного сектору економіки. Об'єктивними перевагами сучасної ринкової економіки є ефек­тивне і переважно раціональне використання виробничих ресурсів, динамізм, конкурентоздатність, високі адаптаційні властивості науково-технічного прогресу тощо.

Малі підприємства відіграють одну з провідних ролей у розвитку приватного сектору та поступово стають важливим чинником сталого економічного зростання, створення нових робочих місць, структурної перебудови економіки, зміцнення економіки регіонів. Роль і місце малого підприємництва в національній економіці найкраще виявляються в притаманних йому функціях.

1. Мале підприємництво формує конкурентне середовище. Відомо, що в умовах вільної ринкової економіки конкуренція є відображенням відносин змагання між господарськими елементами, коли їх самостійна діяльність ефективно обмежує можливості кожного з них вплинути на загальні умови обігу товарів на даному ринку, а також стимулює виробництво тих товарів, яких потребує споживач. Мале підприємництво допомагає утвердженню конкурентних відносин, бо воно є антимонопольним за своєю природою, що виявляється в різноманітних аспектах його функціонування. З одного боку, малий бізнес, внаслідок численності елементів, що його складають, та їх високого динамізму значно меншою мірою піддається монополізації, ніж великі підприємства. З іншого боку, за умов вузької спеціалізації та використання новітньої техніки він виступає як дійовий конкурент, що підриває монопольні позиції великих корпорацій. Саме ця риса малого бізнесу відіграла суттєву роль у послабленні, а іноді й у подоланні розвинутими країнами притаманної великому капіталу тенденції до монополізації та затримки технічного прогресу.

2. Мале підприємництво, оперативно реагуючи на зміни кон'юнктури ринку, надає ринковій економіці необхідної гнучкості. Ця його риса набула в сучасних умовах особливого значення внаслі­док швидкої індивідуалізації та диференціації споживчого попиту, прискорення науково-технічного прогресу (НТП), зростання номенклатури промислових товарів та послуг.

3. Величезним є внесок малого підприємництва в здійснення прориву з ряду важливих напрямів НТП, передусім у галузі електроніки, кібернетики, інформатики. Сприяючи прискоренню реалізації новітніх технічних і комерційних ідей, випуску наукомісткої продукції, малий бізнес, тим самим, виступає провідником НТП.

4. Мале підприємництво робить вагомий внесок у вирішення проблеми зайнятості. Ця функція виявляється у здатності малого підприємництва створювати нові робочі місця й поглинати надлишкову робочу силу під час циклічних спадів та структурних зрушень економіки.

5. Важлива функція малого підприємництва полягає в пом'якшенні соціальної напруги і демократизації ринкових відносин, бо саме воно є фундаментальною основою формування середнього класу. Отже, воно виконує функцію послаблення притаманної ринковій економіці тенденції до соціальної диференціації та розширення соціальної бази реформ, що здійснюються на даному етапі. Без орієнтації на таку соціальну базу ринкового середовища, яким є середній клас, запроваджені реформи приречені на провал.

Аналіз стану малого підприємництва показує, що сектор малого бізнесу в Україні перебуває на початковому етапі розвитку і характеризуються високим ступенем неефективності. За теперішньої ситуації розвиток малого бізнесу в Україні повинен стати вирішальним чинником для вдосконалення економічних механізмів: цей напрямок потребує ефективної державної підтримки, яка повинна бути спрямована на створення позитивного економічного та правового клімату.

В Маневицькому районі за сприяння місцевої влади та підприємницької ініціативи жителів протягом останніх років склалися умови для подальшого ефективного розвитку малого бізнесу.

Протягом 2009 та 2010 років спостерігалась тенденція до збільшення кількості суб’єктів підприємницької діяльності. Так, станом на 01.10.2010 року кількість фізичних осіб – підприємців у районі становила 1112 осіб та збільшилася у порівнянні з початком року на 149 особу, разом з цим було створено 38 нових малих підприємства (ліквідовано - 22) і загальна їх кількість на цей же період становила 215.

Кількість малих підприємств у розрахунку на 10 тис. осіб наявного населення за січень – вересень 2010 року становила 16 підприємства (на одне більше порівняно з початком року). Проте, залишається нижчою середнього по області – 47.

Значна частка підприємств із загальної кількості займаються торгівельною діяльністю (див. рис.3.1), ремонтом автомобілів, побутових приладів та предметів особистого вжитку, їх частка становить – 25,6%, 20,7% малих підприємств зайняті у промисловості, 25,1% працюють в галузі сільського господарства та лісопереробки, 5,4% у сфері транспорту та зв'язку, 6,4% - у будівельній галузі.

Рисунок 3.1. Розподіл зайнятості суб’єктів господарської діяльності у Маневицькому районі

Частка малих підприємств у обсягах реалізації продукції, робіт, послуг по району у 2009 році склала 10,6 відсотка (по області – 4,6 %).

Малими підприємствами реалізовано продукції, виконано робіт, послуг у 2009 році на суму 21,6 млн.грн. без ПДВ та акцизу. Майже 36% обсягів реалізації складають надходження від оптової та роздрібної торгівлі, торгівлі транспортними засобами, послуг з ремонту, 24,3% – від реалізації промислової продукції, 13,5% – сільськогосподарської та лісогосподарської, 9,9% – діяльності транспорту та зв'язку, 3,4%– від будівельної діяльності, решта – від інших видів діяльності.

Рисунок 3.2. Реалізація готової продукції суб’єктами господарської діяльності в Маневицькому районі

Малий бізнес забезпечував у 2009 році роботою понад 2,4 тис. осіб що практично на рівні попереднього року та складає 4,2% населення у працездатному віці.

Середньомісячна заробітна плата найманих працівників на малих підприємствах у 2009 році зросла на 30,7 відсотка (по області – на 29,0 відсотків) і склала 532,63 грн. (по області – 556,58 грн.), що становить 96,4 відсотка від мінімальної заробітної плати на початок 2010 року.

Залишається незадовільний фінансовий результат підприємств малого бізнесу від звичайної діяльності до оподаткування у районі. У 2009 році 28,1 відсотка підприємств допустили збитки і фінансовий результат за підсумками року склав 136,4 тис. грн. збитків.

Спостерігається позитивна тенденція до зростання кількості суб’єктів підприємницької діяльності, які працюють за спрощеною системою оподаткування.

Станом на 01.10.10 за спрощеною системою оподаткування працювали 56 юридичних та 982 підприємців – фізичних осіб. Ними сплачено відповідно 207,4 тис.грн. та 763,6 тис.грн. єдиного податку, який є другим за величиною податком у наповненні місцевого бюджету.

Обсяг валових інвестицій в основний капітал в малих підприємствах у 2009 році становив 5,6 млн. гривень.

Спостерігалося пожвавлення іноземного інвестування у малий і середній бізнес району. З початку реалізації Програми на розвиток підприємств малого і середнього бізнесу надійшло прямих іноземних інвестицій на загальну суму 456,7 тис. дол. США.

Органами місцевого самоврядування суб’єктам підприємницької діяльності надано в оренду 1519,1 кв.м та передано у власність 128,6 кв.м вільних площ.

Станом на 1 жовтня 2010 року у районі створено та функціонує 6 фермерських господарств, 3 обслуговуючих кооперативи, як альтернативної форми господарювання на селі.

У користуванні фермерських господарств району знаходиться 1,7 тис. га сільгоспугідь, у т.ч. ріллі – 1,5 тис. га. За 2009 рік доходи від реалізації продукції, робіт і послуг фермерських господарств склали 5,3 млн. грн., в тому числі від реалізації сільгосппродукції власного виробництва – 2,3 млн. грн.. У фермерських господарствах району працює близько 200 осіб.

За 9 місяців 2010 року банківськими установами надано фермерським господарствам 200 тис.грн. кредитів, щодо яких застосовується механізм відшкодування в розмірі облікової ставки Національного банку України на дату нарахування відсотків.

З початку поточного року для заняття підприємницькою діяльністю та з метою підтримки малого бізнесу 48 безробітним громадянам виплачено одноразову допомогу для організації підприємницької діяльності у сумі 212,2 тис. грн. На дотаційні робочі місця, у тому числі у сфері малого та середнього підприємництва, працевлаштовано 123 особи.

Проте слід зазначити, що на даний час основними проблемами, що стримують розвиток малого підприємництва у районі є наступні:

- низький рівень організованості сектору малого бізнесу у захисті власних інтересів і прав;

- низький рівень кваліфікації підприємців;

- високий рівень тінізації трудових відносин (середньомісячна заробітна плата працівників малого бізнесу району залишається нижчою, ніж в цілому по району);

- недосконалість та обтяжливість системи оподаткування (нестабільне податкове законодавство, високі ставки, велика кількість податків, часті зміни податкової звітності).