Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
0397931_CD705_metodi_vplivu_derzhavi_na_rozvito...doc
Скачиваний:
2
Добавлен:
12.11.2019
Размер:
797.18 Кб
Скачать

Висновки до розділу ііі

Розвиток підприємництва відіграє надзвичайно велике значення у розвитку економіки держави, адже саме воно утворює найбільшу частку доходів державного бюджету.

Розвиток малого підприємництва є складовою соціально-економічного розвитку району, тому питання розвитку малого підприємництва залишається одним із важливих і розглядається як стратегія зростання з набуттям якісних змін в економіці.

Аналіз стану малого підприємництва показує, що сектор малого бізнесу в Україні перебуває на початковому етапі розвитку і характеризуються високим ступенем неефективності.

В Маневицькому районі за сприяння місцевої влади та підприємницької ініціативи жителів протягом останніх років склалися умови для подальшого ефективного розвитку малого бізнесу.

Протягом 2009 та 2010 років спостерігалась тенденція до збільшення кількості суб’єктів підприємницької діяльності, однак, поряд з цим, намітилися досить суттєві проблеми у розвитку малого бізнесу, які можна буде вирішити за допомогою запропонованих даною дипломною роботою заходів.

Основною метою реалізації заходів є подальше формування регуляторної політики, спрямоване на створення сприятливого підприємницького середовища, забезпечення прозорого і чіткого механізму взаємодії органів влади та суб’єктів підприємницької діяльності, зменшення втручання місцевих органів влади у діяльність суб’єктів господарювання.

За рахунок виконання заходів щодо удосконалення впливу держави на розвиток малого підприємництва у Маневицькому районні вдасться збільшити надходження у місцевий бюджет, збільшити кількість зайнятого населення, і як наслідок, знизити рівень безробіття в районі, і тим самим сприяти ефективному розвитку національної економіки.

Економічний ефект від одноразових виплат на започаткування власної справи незайнятим громадянам та дотації підприємцям на створення нових робочих місць, є очевидним, оскільки відбувається економія коштів держави на виплату допомоги безробітним та виникає можливість спрямувати їх на інше використання – підвищення рівня виплат стипендій, пенсій, матеріальних допомог різним видам соціально-незахищених громадян, на підвищення матеріального забезпечення державних установ, навчальних закладів тощо.

Надання можливості безробітним громадянам відкрити власну справу та створення сприятливих умов для її здійснення дозволить державі більш ефективніше витрачати свої бюджетні кошти, і, разом з тим, отримувати додаткові вливання у бюджет і загальнодержавні фонди, і як наслідок, сприяти своєму економічному зростанню та підвищенню рівня доходів власних громадян.

Здійснення запропонованих заходів, дозволять суттєво підвищити зайнятість молодого безробітного населення та сприяти розвитку малого підприємництва серед молоді.

Сприяння зайнятості молоді – це не тільки економічний ефект, оскільки сприяння надходжень у місцеві бюджети податків та внесків у загальнодержавні фонди, але також і соціальний ефект, оскільки зайнятість молоді сприятиме зникненню асоціальної поведінки у молодіжному середовищі, зменшення кількості злочинності, аморальності, та деградації молодіжного здоров’я.

Отже, допомога у самозайнятості як молоді, так і жінкам дозволить державі подолати складні соціальні негаразди, зменшити число безробітних та зменшити суму виплат на допомогу по безробіттю, і разом з цим, отримати додаткові надходженням у державний бюджет та загальнодержавні фонди.

Реалізація комплексу заходів по розвитку малого підприємництва Маневицьким центром зайнятості сприятиме розвитку економіки району, а також дозволить збільшити життєвий рівень населення регіону.