Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Питання на залік 10 клас.doc
Скачиваний:
18
Добавлен:
12.11.2019
Размер:
2.77 Mб
Скачать
  1. Висота підняття рідини по капіляру :

- поверхневий натяг

- густина рідини

- радіус капіляра

- прискорення вільного падіння

З формули видно, що чим більша густина речовини і радіус капіляра, тим

меншою буде висота підняття рідини по капіляру (оскільки в такому випадку

збільшується маса рідини, що припадає на одиницю висоти капіляра), і чим

більший поверхневий натяг рідини, тим більшою буде висота підняття рідини по

капіляру (оскільки в даному випадку збільшується сила поверхневого натягу)

  1. Явища капілярності в природі і техніці: надходження поживних речовин з грунту в стебла, підняття вологи з глибин шарів грунту, застосування промокального паперу, серветок.

  2. К ристалічні тіла – тіла, молекули яких розташовуються в певному строгому порядку, утворюють періодично повторювану внутрішню структуру і взаємодіють зі значними силами міжмолекулярної взаємодії Можна виділити маленький об'єм (елементарну комірку), завдяки якій можна побудувати весь кристал, як будинок із цегли . Елементарна комірка може мати форму куба, паралелепіпеда, призми тощо. Кристали зберігають сталими не лише об’єм але й форму, мають певну температуру плавлення незмінну при сталому тиску. Кристалічні тіла можуть бути монокристалами і полікристалами.

  3. Монокристал –кристалічне тіло , яке складається з одного суцільного кристалу. Монокристали за зовнішнім виглядом відрізняються від інших тіл правильною геометричною формою ( візерунки на вікнах під час морозу, правильні форми сніжинок, кристалів кухонної солі, гірського кришталю тощо)... Основна властивість монокристалів – анізотропія їх властивостей.

  4. Анізотропія властивостей – неоднаковість фізичних

властивостей (механічних, теплових, електричних,

магнітних, оптичних ) у різних напрямках.

Анізотропія властивостей кристалів пояснюється тим,

що по різних напрямках відстань між молекулами

кристалу різна, а отже і швидкість поширення а в с

властивостей буде неоднакова.

  1. Поліморфізм – явище, яке полягає в тому, що кристали однієї і тієї самої речовини можуть мати різні фізичні властивості і різну форму, яка залежить від умов їх утворення; вони можуть відрізнятися і кольором. Це пояснюється відмінностями кристалічних граток кристалів (наприклад графіт і алмаз складаються з атомів карбону, але мають зовсім різні фізичні властивості).

  2. Полікристали – кристалічні тіла, що складаються з великої кількості маленьких кристаликів, які безладно зрослись між собою. Полікристали ізотропні за своїми властивостями.

  3. Ізотропія властивостей – однакові фізичні властивості по різним напрямкам.

  4. Утворення кристалів в природі: в процесі кристалізації при остиганні магми, утворення кристалів в перенасичених розчинах при їх випаровуванні (пласти кухонної солі), утворення кристалів з пари речовини (іній на вікнах)

  5. Методи штучного вирощування кристалів: кристалізація з розплаву, кристалізація з розчину, кристалізація з газу.

  6. А морфні тіла (загуслі рідини) – тіла, що мають тільки ближній порядок у розташуванні частинок з яких вони складаються. Аморфні тіла не мають температури плавлення, при нагріванні вони поступово м’якшають і поступово переходять в рідкий стан. При різкому впливі вони колються, тобто ведуть себе як тверді тіла, а якщо вплив поступовий, то аморфні тіла ведуть себе як рідини, тобто проявляють текучість. Аморфні тіла ізотопні за своїми властивостями. З часом аморфні тіла переходять в кристалічний стан, оскільки він є більш стійким. До аморфних тіл відносять смоли, віск, пластилін.

  7. Рідкі кристали – рідини, які складаються з молекул органічних сполук, які мають видовжену сигароподібну форму, тому їх молекули певним чином упорядковуються (оскільки їх бічна взаємодія значно перевищує взаємодію на їх кінцях), маючи дальній порядок орієнтації молекул. Для рідких кристалів характерна анізотропія властивостей.

  8. Типи рідких кристалів: в залежності від того як розташовані молекули рідких кристалів їх поділяють на нематичні (впорядкованість розташування молекул полягає в тому, що в певному об’ємі, який відповідає одному «монокристалу», поздовжні осі всіх молекул паралельні, а будь-який інший дальній порядок в розташуванні відсутній) і смектичні (в таких кристалах поздовжні осі всіх молекул паралельні, а самі молекули розташовані шарами).

  9. Використання рідких кристалів базується на основі анізотропії їх оптичних, теплових, електричних властивостей:

  1. Дисплеї обчислювальної техніки

  2. Електронні термометри

  3. Цифрові індикатори

  4. Перетворювач інфрачервоного зображення в видиме