Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Пиар.docx
Скачиваний:
18
Добавлен:
06.02.2016
Размер:
29.48 Кб
Скачать
  1. Pr як наука і мистецтво.

Зв'язки з громадськістю (англ. public relations, PR) — мистецтво досягнення взаємопорозуміння та згоди між людьми, соціальними групами, класами, націями, державами на основі цілеспрямованого формування громадської думки та управління нею.

PR — це наука і мистецтво організації та здійснення зв'язків суб'єктами управління економічною, соціальною, політичною і духовно-культурною діяльністю з громадськістю, досягнення взаєморозуміння і доброзичливості між особистістю, закладом та іншими людьми, групами людей або суспільством загалом за допомогою поширення пояснювального матеріалу, розвитку обміну інформацією.

Об'єкт PR — система реальних зв'язків суб'єктів управління та суспільної діяльності з громадськістю. Поєднання науки і мистецтва передбачає у діяльності паблік рілейшнз систематичних наукових методів і творчого підходу. І знову ж — жодної маніпуляції, все має базуватись на правді та повній інформації. Отож, розповідаючи про PR , ми також спробуємо застосувати трохи науки та творчого підходу.

  1. Pr : сутність та проблеми визначення.

Основним призначенням піару є досягнення високої суспільної репутації фірми (або іншої організації або приватної особи, що потребує PR-послуги). Слід відрізняти піар від реклами: хоч і те і інше забезпечує процес ділових комунікацій, проте реклама розповідає про товар, а піар - про фірму-виробника.

Основні принципи, згідно з якими повинні будуватися зв'язки з громадськістю, були сформульовані С. Блеком: відкритість інформації;

опора на об'єктивні закономірності масової свідомості, а також відносин між людьми, організаціями, фірмами і громадськістю;

рішуча відмова від суб'єктивізму, волюнтаристського підходу, натиску на громадськість, маніпулятивних спроб видавати бажане за дійсне;

повага індивідуальності, орієнтація на людину, його творчі можливості;

залучення на роботу фахівців вищої кваліфікації з максимальним делегуванням повноважень аж до самих низових виконавців.

Звичайно, в реальному житті далеко не завжди ці принципи реалізуються повною мірою. Наприклад, відвертість інформації рідко означає бажання повідати публіці дійсно всю інформацію - їй повідомляють те, що підвищує імідж фірми, але не поспішають розповідати про її помилки та прорахунки. Хоча формально фахівці піару засуджують трюки і маніпулювання, фактично вони часто займаються саме нав'язуванням громадськості своєї точки зору.

ПР - це одна із функцій управління, сприяє встановленню і підтримці спілкування, взаєморозуміння, розташування й співробітництва між організацією та її громадськістю. Вони (ПР) включають в себе вирішення різних проблем: забезпечують керівництво організації інформацією про громадську думку і надають йому допомогу у виробленні відповідних заходів: забезпечують діяльність керівництва в інтересах громадськості; підтримують його в стані готовності до різних змін шляхом завчасного передбачення тенденцій; використовують дослідження і відкрите спілкування в якості основних засобів діяльності ... Паблік рілейшнз - це особлива функція управління, покликана встановлювати і підтримувати взаємозв'язки, взаєморозуміння, взаємовизнання та співробітництво між організацією та цільової громадськістю; здійснювати управління процесом вирішення проблем або спірних питань; допомагати керівництву у вивченні громадської думки і реагуванні на нього; визначати і підкреслювати відповідальність керівництва в питаннях служіння суспільним інтересам; допомагати керівництву ефективно змінюватися відповідно до вимог часу; виступати системою завчасного попередження, допомагаючи передбачати тенденції розвитку; в якості своїх основних засобів використовувати наукові методи, засновані на етичних нормах спілкування.

  1. Класифікація визначень PR.

Існує безліч визначень терміна PR. Визначення PR буде грунтуватися на тому, які функції має PR. Таких функцій величезна кількість, також вони розділені на групи. Отже, визначень буде кілька, виходячи з тієї сфери, де працює PR, і з функцій, які там діють. Слід проклассифицировать PR для отримання більш повного визначення.

Отже, PR можна розділити на 3 великі групи:

1. політичний;

2. торговельний (маркетинг-реклама);

3. медіа-PR.

Зі змісту першої групи випливає наступне визначення: зв'язки з громадськістю - це:

· Створення і підтримка хорошого іміджу будь-якої особистості або партії, будь-якого владного органу у політичній сфері;

· Організація виборчої кампанії; організація прес-конференцій за участю політиків;

· Боротьба з чутками в політичній сфері; лобіювання в різних органах влади;

· Підготовка звітів про роботу будь-якої владної структури і подання його публіці або іншої політичної структурі;

· Налагодження контакту між суспільством і політичними структурами;

· Розробка Конституції держави або законопроектів;

· Організація гостинних прийомів голів або представників інших держав тощо

Друга група - PR у сфері торгівлі, отже, визначення даного PR таке: зв'язки з громадськістю - це:

· Створення і підтримка хорошого іміджу будь-якої торгової організації, товару, що створює цей товар підприємства;

· Реклама товарів і послуг, торгових фірм; створення брендів і логотипів торгових фірм, а також товарів;

· Організація рекламних кампаній, розкрутка товарів і послуг.

Третя група - PR у сфері ЗМІ.

Зв'язки з громадськістю - це:

· Написання і публікація матеріалів в пресі;

· Підготовка інформації на телебаченні;

· Організація заходів у ЗМІ щодо залучення уваги публіки;

· Реклама; «створення» новин, створення позитивного іміджу компанії або окремих особистостей;

· Переконання суспільства за допомогою ЗМІ.

З цих трьох визначень PR різних сфер виведу одне, яке найбільше підходить до терміну PR в цілому.

Отже, Паблік рілейшнз - це спеціальна налагоджена система створення іміджу, впливу на суспільну свідомість, управління ним, управління політичними структурами, лобізму, налагодження зв'язків між суспільством і владними структурами, між суспільством і ЗМІ, просування особистості, товару або послуги або компанії.

  1. Історичні етапи розвитку PR як сфери діяльності.

1.Американський початок . Початок цієї діяльності, з погляду Скотта Катліпа, зароджувався в період війни за незалежність Північної Америки (1775-1789гг). В цей час паблік рілейшнз розвивається в політичній сфері. Борці за незалежність були стурбовані поганою репутацією демократії – єдиної форми правління, яку вони визнавали. Народ був байдужий до політичних битв, існувала і могутня опозиція руху за відділення від Англії. Прихильникам незалежності були потрібні великі зусилля для залучення громадської думки. Вони не упускали жодного випадку, щоб заручитися підтримкою громадськості в наступальних діях. Для цього використовувалися різноманітні пропагандистські засоби: пресс-бюллетені, газети, гасла, мітинги, поезія, пісні, комікси і ін.

2.Другий історичний етап, етап паблісіті (1810-1900гг.). Активно освоювався американський захід, мінялися соціально-економічні умови життя: росли крупні міста, відбувалася значна акумуляція капіталу в приватному секторі, формувалися гігантські корпорації, які ставали, на думку сучасників, загрозою демократії. Цей період в економічному житті Америки пов’язаний з підйомом вільного підприємництва. Держава в 20-30гг. подає підтримку розвитку комунікаційних мереж країни, становленню національного господарства. В цей час росте недовіра бізнесменів до держави із-за прагнення президента Джексона до державного регулювання і приватного декларування наступального характеру президентської влади. (У до. 20-х – н. 30-х рр. XIXв. президентом США став Джексон, вихідець з народу. Він успішно працював на своєму посту завдяки умілому впливу на громадськість, здійснюваному їм по підказці А. Кеналла, у минулому журналіста, що став першим в історії прес-секретарем президента.)

3 етап “Ера розсади” (1900-1920). В кінці XIX початку ХХ вв. закінчується період безконтрольного промислового зростання, могутні економічні кризи привели до важкого положення трудящих, унаслідок чого в країні наростає незадоволеність, опір пануванню корпорацій і монополій. У суспільному житті Америки цей період пов’язаний з публічними скандалами навколо монополій і корумпованих чиновників, тому він і отримав назва “The muckraking arca” (“разгребателі грязі) або “Епоха жаренних фактів”.

4 період – це етап становлення PR як професійної і наукової дисципліни (1920-1940гг) . В 1923г. Едуард Л. Бернайз (племінник Зігмунда Фрейда) випустив першу книгу, що описує PR-практику “Кристалізуючи громадську думку”. Пізніше Бернайз в книзі “Біографія ідеї” так описує процес вибору назви нової професії: “Коли я відкрив мій перший офіс в 1919г…Я хотів знайти слова, які виражали б щось ширше, ніж publiclti, press agentru. Я назвав те, що я робив “управлінням популярності”… Під цим я подразумевал управління діями клієнта для досягнення бажаної популярності…”.

5 етап – післявоєнна ера продовжується з 1945 по 1965гг. у соціально-економічному житті Америки і Європи цей період пов’язаний з конверсією військового виробництва, відновленням економіки і переходом до постіндустріального, споживчого суспільства. Швидко росло населення, розвивалися високотехнічні виробництва, сфера обслуговування. У Америки наступає бум PR. Національна асоціація муніципальних і урядових чиновників (NALGO) почало створювати відділи паблік рілейшнз.

6 період, сучасний період розвитку PR, на думку ряду дослідників, починається з 1965г. і продовжується в даний час. Цей період у Ськ. Катліпа називається періодом “загальної глобальної інформації”.

5.«Батьки»-засновники зв’язків з громадськістю.

Початок цієї діяльності, з точки зору Скотта Катліп, зароджувалося в період війни за незалежність Північної Америки. Едвард Бернайз в книзі "кристалізуючись громадську думку" (1923г) високо оцінює уміння "батьків-засновників" американської незалежності встановлювати зв'язки з громадськістю. Отже, на першому етапі технології PR повністю вписувалися в процес політичної агітації і пропаганди. Справжнім "батьком" паблік рілейшнз прийнято вважати Айві Лі, який почав серйозну роботу в галузі PR в 1903 році у виборчому штабі демократів, а потім створив власне "бюро", яке займалося консультуванням в області комунікацій. І саме він опублікував першу декларацію професійної поведінки, в якій зверталася увага на необхідність враховувати громадські інтереси, виходячи з правдивої інформації.

Активний розвиток паблік рілейшнз як наукової дисципліни почалося в 20-і роки 20 століття і пов'язаний з ім'ям Едварда Л. Бернейз. У 1923 році виходить його книга "Crystallizing the public opinion", присвячена PR-практиці. У тому ж році в нью-йоркському університеті відкрилася перша кафедра паблік рілейшнз, на якій Бернейз прочитав курс по практиці і етиці PR. До цих пір цей курс лежить в основі багатьох навчальних програм, пропонованих студентам найбільшими університетами світу.